Sony houdt The Interview uit de bioscoop

Het lijkt erop dat The Interview ook in Nederland niet in de bioscoop te zien zal zijn. Sony heeft in ieder geval in Amerika een punt gezet achter de plannen voor de première tijdens kerst. Mogelijk zal de film wel op Blu-ray en DVD verschijnen, maar ook dit is niet zeker.

Of de film nu wel of niet in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn is ook nog maar de vraag, de kans is namelijk groot dat het hier om een wereldwijde beslissing gaat maar dat valt niet uit het statement van Sony op te maken:

“Those who attacked us stole our intellectual property, private emails, and sensitive and proprietary material, and sought to destroy our spirit and our morale – all apparently to thwart the release of a movie they did not like. We are deeply saddened at this brazen effort to suppress the distribution of a movie, and in the process do damage to our company, our employees, and the American public. We stand by our filmmakers and their right to free expression and are extremely disappointed by this outcome.”
Het bedrijf Sony, werknemers van een aantal Amerikaanse bioscopen en zelfs bioscoopbezoekers die de intentie hadden om de film in de bioscoop te gaan bekijken, zijn door de hackers-groep, welke zich Guardians of Peace noemt, meerdere malen bedreigd. Deze bedreigingen liepen uiteen van persoonlijke doodsbedreigingen tot aanslagen ter grote van 9/11.
“Waarschuwing
We zullen jullie op de tijd en plaatsen waar ‘The Interview’ vertoond wordt, waaronder de première, het bittere lot laten zien van zij die plezier zoeken in terreur.
De wereld zal snel zien wat voor afgrijselijke film Sony Pictures Entertainment gemaakt heeft.
De wereld zal vol van angst raken.
Denk aan 11 september 2001.
We raden jullie aan ver van deze plekken vandaan te blijven.
(Als je huis dichterbij licht, kan je dat beter verlaten.)
Wat de komende dagen zal gebeuren, komt voort uit de hebzucht van Sony Pictures Entertainment.
De hele wereld zal Sony afkeuren.”
De film The Interview zou volgens de woordvoerder van de hackers de aanleiding zijn geweest van de hackaanval. Het is volgens hem altijd de bedoeling geweest om met het publiceren van onder andere vertrouwelijke e-mails en toekomstplannen van het bedrijf de première van The Interview tegen te gaan.

Vooralsnog staat The Interview hier in Nederland gepland voor een release op 29 januari 2015. Of dit statement van Sony verandering brengt in de uitspraken van Pathè gisteren zullen we wellicht later vandaag horen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren