In de Spotlight: Christian Bale


In de spotlight is een wekelijks item waarbij we drie films van een bepaald acteur/actrice of regisseur/regisseuse centraal zetten. In het item laten we weten waarom jij die drie films moet kijken. Dit zal wekelijks op de dinsdag gebeuren. Heb jij nou een suggestie voor een acteur/actrice of regisseur/regisseuse laat die dan achter in de reacties.

Donderdag gaat de spectaculaire Ridley Scott-film Exodus: Gods and Kings in première met in de rol van Mozes niemand minder dan Christian Bale. Het leek ons dan ook een goed idee om eens te kijken naar het oeuvre van deze veelzijdige acteur. Bij veel mensen is Bale natuurlijk vooral bekend van zijn rol als Batman in The Dark Knight trilogie. De laatste film waar hij in schitterde was American Hustle uit 2013. Hieronder drie films die niet iedereen zal kennen, maar die zeker de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken.

American Psycho
We beginnen met het misdaad drama American Psycho, een film uit 2000 van regisseuse Mary Harron en gebaseerd op het verhaal uit het gelijknamige boek van Bret Easton Ellis. Bale speelt in deze film de rol van Patrick Bateman, een echte yup. Hij is 27 jaar, woont in Manhattan en heeft een goede baan, waardoor hij inmiddels flink wat geld te besteden heeft. Hij geniet dan ook van het goede leven en gaat altijd naar luxe, maar vooral hippe restaurants. Het ‘erbij horen’ is in zijn ogen extreem belangrijk. Hij is tevens geobsedeerd door zijn uiterlijk en probeert met allerlei poeders en gezichtsmaskertjes de sporen, die de coke en de drank hebben achtergelaten, uit te wissen. Daarnaast gaat hij altijd goed gekleed de deur uit. Er lijkt op het eerste gezicht weinig mis te zijn met Bateman, maar niemand weet dat hij stiekem fantaseert over het vermoorden van zijn vrienden, rivalen en vijanden. Als hij op een dag zijn collega Paul Allen op een gruwelijke manier doodt, ontpopt Bateman zich tot een koele, berekenende en sadistische seriemoordenaar die ’s nachts wildvreemde en onschuldige mensen zonder duidelijke reden om het leven brengt.

Het acteerwerk van Bale is geweldig in deze film. Hij weet de veelzijdigheid van zijn karakter goed neer te zetten en is de perfecte keuze geweest voor deze rol. De film is inmiddels een klassieker en een echte aanrader.


Equilibrium
Het verhaal van deze film uit 2002 speelt zich af in de toekomst. Om ervoor te zorgen dat er geen oorlog meer is heeft een streng regime aan iedereen verplicht gesteld zijn emoties chemisch te onderdrukken. Dingen als boeken, muziek en kunst zijn dan ook streng verboden en het hebben van gevoelens wordt gezien als een misdaad waar de doodstraf op staat. Bale speelt in deze film de rol van John Preston, die met zijn collega’s toe ziet op de vervolging van mensen die deze wetten overtreden. Hij begint zich gedurende de film echter af te vragen of wat hij doet wel goed is en brengt daarmee niet alleen zichzelf in gevaar.

Equilibrium is geen typische Hollywood film en bevat veel hedendaagse thema’s, wat hem nog interessanter maakt. Het doet een beetje denken aan het verhaal in het boek 1984 van George Orwell. Er zitten prachtig gefilmde vechtscènes in en de chemie tussen Bale en andere acteurs als Sean Bean (Lord of the Rings) en Taye Diggs (Chicago) is geweldig. Bale past goed bij zijn karakter en speelt de rol zeer overtuigend. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van een sciencefiction film met een heleboel actie, maar ook een boodschap.


The Machinist
De laatste film die we bespreken is The Machinist uit 2004, waarvoor Bale een complete transformatie heeft ondergaan. Hij moest voor de hoofdrol namelijk een derde van zijn lichaamsgewicht kwijt zien te raken. De 27 kilo lichtere en bijna onherkenbare Bale speelt in de film de rol van Trevor Reznik, een machinewerker in een fabriek die lijdt aan slapeloosheid. Hij heeft al bijna een jaar niet meer geslapen en is inmiddels graatmager geworden. Zijn enige vrienden zijn een prostituee en de koffiedame in de nachtbar van het vliegveld die hij dagelijks bezoekt. Wanneer zijn slapeloosheid zorgt voor een ongeluk in de fabriek beginnen de problemen. Hij begint zijn contacten te verliezen en twijfelt aan zijn eigen verstand. Zijn nieuwe college Ivan, een grote, forse man die in alles het tegenovergestelde van Reznik is en niet lijkt te bestaan, maakt dat gevoel niet minder. Ook wordt zijn koelkast regelmatig beplakt met gele memobriefjes, waarop hij doormiddel van het spel galgje een woord moet zien in te vullen. Hij gaat op zoek naar de waarheid, want het is voor hem inmiddels niet meer duidelijk wat echt is en wat niet.

Bale is altijd heel eerlijk geweest over hoe het hem is gelukt om zoveel af te vallen voor de rol. Hij is gewoon gestopt met eten. Dit brengt natuurlijk niet alleen een fysieke, maar ook een geestelijke verandering met zich mee. Naast de ingevallen ogen, dunne vingers en zichtbare botten is zijn blik in deze film compleet leeg en is hij in staat de aftakeling van zichzelf en het karakter perfect neer te zetten. Daarnaast is de toewijding van Bale op zijn minst bewonderingswaardig te noemen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren