Fast Forward: Fifty Shades of Grey


Het einde van het jaar nadert en daarmee dus ook het begin van een nieuw jaar, vol met nieuwe films. Hoog tijd voor ons dus om vooruit te blikken op de belangrijkste releases van het jaar 2015. Dit doen we met een reeks artikelen genaamd Fast Forwards waarin we kijken naar wat we al van de film weten en laten we de MoviesNET Thermometer bepalen of de film Hot or Not is.

De hype
Voor velen behoeft de naam Fifty Shades of Grey weinig uitleg meer, maar voor wie ontsnapt is aan de hype zullen we het nog even op een rijtje zetten. Fifty Shades of Grey is de verfilming van de erotische roman, tevens het eerste deel van een trilogie, die in 2011 een wereldwijd fenomeen werd. Deze boeken van auteur E.L James werden dankzij de combinatie van expliciete seksscènes, bondage rollenspellen en romantiek de grootste hit onder vrouwelijke lezers sinds Twilight. Dit is ook niet geheel toevallig: oorspronkelijk was Fifty Shades een online amateur-verhaal gebaseerd op de personages uit Twilight, dat later is omgevormd tot een boek. Inmiddels is de Fifthy Shades-trilogie in 52 landen vertaald en zijn er over de 100 miljoen kopieën van verkocht.


Het verhaal
Centraal staat de relatie tussen de verlegen literatuurstudente Anastasia Steele en rijke zakenman Christian Grey. De twee leren elkaar kennen als Anastasia hem interviewt voor een studentenblad, invallend voor haar zieke vriendin. Ze voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot deze man die op alle gebieden even overdonderend is: knap, jong, succesvol en intimiderend. Maar hij blijkt een verborgen kant te hebben: bij hem thuis bevind zich ‘speelkamer’ waarin hij verschillende vrouwen op contractuele basis in bed domineert. Ook Anastasia laat zich overhalen om zo’n contract te ondertekenen. Ze begint een (ongezonde?) BDSM-relatie met Grey. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een liefdesrelatie. Door een traumatisch verleden heeft Grey echter moeite zich te binden.

De verwachting
Of de film net zoveel bij zijn publiek kan losmaken als het boek, is nog maar de vraag. Alles valt of staat met de chemie tussen Jamie Dornan en Dakota Johnson, die de rollen van Grey en Steele vervullen. In de trailer lijkt deze nog wat stijfjes over te komen. Er rust voornamelijk een grote druk op de schouders acteur Jamie Dornan om de juiste gestalte te geven aan ultieme hunk Christian Grey. Ook is het te verwachten dat de film een stuk minder expliciet zal zijn dan het boek. Daarom valt nog te bezien wat er overblijft van het flinterdunne verhaal als de film op erotisch gebied een paar tinten softer is. Maar minder expliciete seksscènes betekent waarschijnlijk meer focus op de romantiek. En dat komt goed uit, want Fifty Shades of Grey draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen. Inderdaad: vlak voor Valentijnsdag. MoviesNET verwacht dan ook een film die goed zal scoren bij de stelletjes en de trouwe fanbase tevreden zal stellen. Maar een kwalitatief hoogstandje lijkt het niet te worden. Daarvoor is het plot te eendimensionaal en lijken de acteurs te weinig chemie uit te stralen. Dit zal de pret voor de liefhebber echter niet drukken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren