Gamersnet.nl

Feministische gamer Anita Sarkeesian zegt speech af wegens doodsbedreiging

Anita Sarkeesian, een actieve blogger van Femenist Frequency, zou vandaag een speech houden bij de Utah State University over de onderdrukking van vrouwen in de game-industrie, maar heeft deze afgezegd wegens doodsbedreigingen. De universiteit kreeg op dinsdag een anonieme email van een student, waarin stond dat de speech zou uitlopen op een van de dodelijkste school shootings ooit van Amerika. Ondanks deze mail wilde de universiteit de speech niet afzeggen, omdat er genoeg beveiliging aanwezig zou zijn. Sarkeesian was het hier echter niet mee eens, gezien je volgens de wet in Utah een wapen bij je mag dragen, al mag het niet openlijk. Naast deze mail heeft ze meerdere doodsbedreigingen gekregen, waarvan veel ook te maken zouden hebben met GamerGate.

GamerGate is een online beweging die zich vooral druk maakt over de ethiek van game journalisme en de ‘identiteit’ van gamers, maar wordt vooral geassocieerd met seksisme. Een aantal vrouwelijke ontwikkelaars zoals Brianna Wu en Zoe Quinn zijn al, mede door deze beweging, hun huis uit gejaagd. Ondanks dat veel volgers van GamerGate niet aan deze praktijken meedoen, linken veel mensen het toch snel met misogynie, in de volksmond beter bekend als vrouwenhaat.

Eerder dit jaar werd Zoe Quinn, ontwikkelaar van de aparte indie-game ‘Depression Quest’, beschuldigd van een seksuele relatie met een gamejournalist van Kotaku, in ruil voor een goede review van haar game. Het is al aangetoond dat dit niet klopt, maar dit heeft wel gezorgd voor de discussie rondom de relatie tussen de makers van games en de gamejournaille. De mensen die zich aansluiten bij GamerGate zijn van mening dat door deze relaties de artikelen niet meer objectief zouden zijn.