Nieuwe preview: Dracula Untold


Dracula, wie kent hem niet? Letterlijk betekent het zoon van de draak en het verwijst naar de Orde van de Draak waar Vlad en zijn familie lid van waren. In die tijd, de 15e eeuw, was de draak ook het symbool van de duivel, wat hen niet erg populair maakte bij de andere vorstenhuizen van die tijd. Vlad is een tijd lang vorst geweest van Walachije, een gebied dat grenst aan Transsylvanië, waar de meeste mensen denken dat hij vandaan komt. Hij was een uiterst bloeddorstig heerser met een gigantische hekel aan de Ottomanen, als gevolg van zijn gevangenname en jarenlange onvrijwillige verblijf in het rijk van de Sultan in zijn jeugd. Zijn meest bekende militaire actie speelde zich af gedurende de opmars van de Ottomanen in Oost-Europa. Nadat hij het eerste legioen van de Ottomanen had verslagen beval hij dat een heel bos gekapt diende te worden en liet hij de 23.000 Ottomanen op palen spietsen. Na hiermee geconfronteerd te zijn was het moraal van de Ottomanen gebroken en besloten ze hem voorlopig links te laten liggen. Mede door deze actie kreeg hij de bijnaam Vlad Tepes, oftewel Vlad de Spietser.

Dracula door de jaren heen
Dracula is van oorsprong een boek in de vorm van een briefroman, geschreven door Bram Stoker en uitgebracht in 1897. Veel mensen denken dat dit het eerste vampierenboek was, maar dat was het boek The Vampyre uit 1819. Erg veel inspiratie heeft Bram Stoker overigens niet uit de geschiedenis van Vlad Tepes gehaald, behalve dan zijn bijnaam Dracula, grofweg de omgeving waar hij vandaan kwam en dat hij alleen door een houten spiets gedood kan worden. Toch werd later in de 20e eeuw deze link steeds vaker gelegd en tegenwoordig denkt bijna iedereen buiten Roemenië dat de vampier Dracula en Vlad Tepes één en dezelfde persoon zijn. De eerste verfilming van het boek dateert alweer uit 1922 en kreeg de naam Nosferatu, in een poging om onder de auteursrechten vandaan te komen, een actie die uiteindelijk futiel is gebleken. Het optreden van Max Schreck als de bloedzuigende graaf werd legendarisch. Hij scheen zo in zijn rol op te gaan dat velen dachten dat hij werkelijk een vampier was. In 1931 werd het boek opnieuw verfilmt, deze keer met Bela Lugosi in de hoofdrol, wellicht nog steeds de bekendste vertolker ooit van het personage. Vanaf 1956 vertolkte Christopher Lee (ook bekend als Saruman in Lord of the Rings en Count Dooku in Star Wars 2 en 3) verscheidene malen de rol van Dracula voor Hammer Films. In 1992 bracht Francis Ford Coppola zijn versie uit van het klassieke horrorverhaal, en deze keer was het Gary Oldmans beurt om de beruchte graaf te spelen. Afgelopen seizoen was er nog een serie op tv over de graaf, maar deze is door tegenvallende kijkcijfers ondertussen alweer gecanceld. Natuurlijk zijn er nog vele andere films geweest waarin Dracula een rol speelde, maar dit waren toch wel de meest opzienbarende.

Het Verhaal
Ook Dracula Untold gaat uit van de stelling dat Vlad Tepes en Dracula de vampier één en dezelfde persoon zijn en beschrijft in meer detail dan elke andere productie tot nog toe zijn origine-verhaal. In tegenstelling tot de meeste Dracula verhalen speelt Dracula Untold zich dan ook niet af in Victoriaans Engeland of de huidige tijd, maar in het Transsylvanië van de 15e eeuw. Vlad Tepes is een machtig krijgsheer, die zeer bekwaam is met zijn zwaard. Maar wanneer de Ottomaanse Sultan duizend man én zijn zoon van hem eist voor de oorlog die hij van plan is te gaan voeren, is hij niet bij machte om hier iets aan te doen.


Zijn enige twee opties lijken toestemmen of onder de voet gelopen worden door de veel machtigere Ottomanen. In zijn wanhoop keert Vlad zich tot Caligula, die blijkbaar al sinds de Romeinse tijd op iemand zoals hem heeft zitten wachten. Hij geeft hem speciale, duistere krachten. Hij is sterker dan honderd man en heerst over de nacht en alle nachtdieren. Maar is dit genoeg om het gigantische Ottomaanse leger mee te verslaan? En zo ja, was het de prijs, namelijk zijn ziel en sterfelijkheid, waard?

De Cast
In deze film valt de eer om de legendarische graaf te spelen dus aan Luke Evans ten deel. Andere films waar we hem van kennen zijn Immortals, The Raven en The Hobbit: The Desolation of Smaug. Sarah Gadon, bekend van de serie World Without End en de films Enemy en Cosmopolis, speelt zijn vrouw Mirena. Zijn aartsrivaal Mehmed wordt gespeeld door Dominic Cooper, die we kennen als Howard Stark van Captain America: The First Avenger en de aankomende serie over Peggy Carter, maar ook van The Devil’s Double, Need For Speed en Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Charles Dance, beter bekend als Tywin uit Game of Thrones, speelt Caligula en Samantha Barks, vooral bekend als musical-ster, speelt Baba Yaga. Ook voor Charlie Cox, de nieuwe Daredevil, is er een rolletje weggelegd.

Voorlopige Conclusie
We verwachten dat dit een hele leuke film zal zijn om in de bioscoop te gaan bekijken. Uit de trailers valt op te maken dat er veel aandacht is besteed aan de kostuums en decors, dat de veldslagen groots zijn opgezet en de vechtscenes en effecten spectaculair zijn. De liefhebbers van het genre zou ik dan ook zeker aanraden om deze in een IMAX-zaal te gaan bekijken, want dat zal zeker wat toevoegen aan de belevenis. Het feit dat de film zich op het ontstaan van de iconische vampier focust is uiteraard ook een heel welkome afwisseling. Of er veel mensen zijn die na de vele, vele vampierfilms en -series van de afgelopen jaren op nóg een toevoeging aan het genre zitten te wachten valt natuurlijk nog te bezien, maar hier op de redactie wordt deze film als één van de betere films die deze maand zijn opwachting in de bioscoop mag maken gezien.

Dracula Untold is vanaf 9 oktober in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren