Google vergoedt 19 miljoen dollar aan in-app-aankopen door kinderen

We zien de laatste tijd steeds meer free-to-play-games opduiken die eigenlijk helemaal niet zo “free” zijn. Veel ervan vereisen namelijk in-app-aankopen en massa’s onwetende kinderen hebben de afgelopen jaren voor vele euro’s van die extra items of boosters aangeschaft. Boze ouders hebben een rechtszaak aangespannen tegen Google, omdat ze vinden dat zij zelf goedkeuring hadden moeten geven. Na een slepende rechtszaak heeft Google eindelijk een schikking getroffen.

Google zal in totaal 19 miljoen dollar terugbetalen aan kinderen die onbewust in-app-aankopen hebben gedaan. De aanklager, de Federal Trade Commission, is tevreden:

For millions of American families, smartphones and tablets have become a part of their daily lives. As more Americans embrace mobile technology, it’s vital to remind companies that time-tested consumer protections still apply, including that consumers should not be charged for purchases they did not authorize.
Ook moet Google in het vervolg duidelijker zijn over in-app-transacties en consumenten de mogelijkheid geven om hun aankopen later nog terug te draaien.

Vind jij dit terecht? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Vind het niet terecht, als ouder moet je gewoon goed op je kind letten, je kind kan niet zomaar iets kopen zonder dat ouders hun bankgegevens hebben gekoppeld aan het account van hun kind, zoiets als dit kan je verwachten als ouder zijnden.

  Tevens is 19 miljoen dollar voor google niet zoveel ( verwacht ik ) dus ik denk niet dat ze er wakker van zullen liggen

 2.   
  Fabianb's avatar

  Heb je niet iets van Parenting Control ofzo op Android? Zal toch wel.

 3.   
  FCBaselFan's avatar

  onterecht

 4.   
  DeAdSeYe's avatar

  Onterecht!

  Wanneer ik een betaalde app of een item/booster koop in een gamestore, vraagt Google altijd eerst om een wachtwoord. Zonder deze wachtwoord kun je niks downloaden, instaleren of kopen vanuit de Google store of gamestore.

  Als mensen te lui zijn om telkens hun wachtwoord in te typen wanneer ze iets willen downloaden, instaleren of kopen, geef dan in godsnaam niet Google de schuld wanneer er iemand “per ongeluk” iets aankoopt in de store. Geef je wachtwoord niet weg of schakel het gewoon niet uit. Klaar, alle problemen opgelost!

 5.   
  Andrevantoever's avatar

  Nu is 19 miljoen voor Google natuurlijk een schijntje.

 6.   
  mmx's avatar

  Onterecht en echt Amerikaans

 7.   
  Rivado's avatar

  Terecht! Het gaat hier vaak om extreem hoge bedragen (lets say 1000 of 10.000 dollar) die dan aan een spel als Farmville zijn uitgegeven. Technisch gezien heeft het kind deze producten gekocht en de producten ook geleverd. Toch als je nadenkt weet je natuurlijk dat 1000 dollar voor wat ingame geld buiten alle proporties is, en als een kind van 3 dit op de iPad van nieuwe ouders koopt klinkt het ook niet rechtvaardig.

 8.   
  FireBallz's avatar

  onterecht die ouders moeten op hun kind letten. Krijgen die kinderen dan hun aankoopbedrag terug? Anders lijkt het me al helemaal onterecht.

 9.   
  Rijstekorrel's avatar

  Op zich netjes van google dat ze het doen maar het was niet nodig, het is genoeg beveiligd dat je gewoon account gegevens moet invoeren opties als voorbeeld.