De vrijdag box office in de V.S.

Deze week gingen er wederom drie films in première in de Verenigde Staten, te weten Sin City: A Dame to Kill For, If I Stay en When the Game Stands Tall. Kunnen ze de strijd aan met de films die al draaiden? Of zijn Guardians of the Galaxy en Teenage Mutant Ninja Turtles een maatje te groot? En weet The Expendables 3 misschien nog iets goed te maken na het desastreuze openingsweekend? Lees snel verder voor de antwoorden!

De film die op vrijdagavond met 6,8 miljoen dollar het meeste binnen wist te halen is verrassend genoeg de tranentrekker voor tieners If I Stay, met Chloë Grace Moretz in de hoofdrol. De prognose voor het hele weekend komt uit op zo’n 18 miljoen dollar, wat voor Warner Bros en MGM als een hole-in-one moet aanvoelen, aangezien de film een geschat budget had van zo’n 10 miljoen dollar. De film gaat over een meisje die door een auto-ongeluk haar ouders verliest en in een coma belandt. Doordat haar geest uit haar lichaam is getreden is ze hiervan op de hoogte en kan ze de wereld om zich heen waarnemen. Nu moet ze echter beslissen of ze zo nog wel door wil leven, of dat ze ervoor kiest om haar ouders achterna te gaan. Klik hier voor de nieuwste trailer.

Op plek twee vinden we Guardians of the Galaxy, die het in zijn vierde week nog steeds uitstekend doet. Op vrijdagavond haalden de intergalactische helden 4,8 miljoen dollar op en de verwachting is dat ze voor het hele weekend ook op zo’n 18 miljoen dollar uit zullen komen. Het wordt dus nog spannend wie dit weekend gaat winnen. Mogelijk dat de Guardians in hun vierde week de nummer één positie weten te heroveren. Het is in ieder geval zo goed als zeker dat ze deze week het stokje van Transformers: Age of Extinction over zullen nemen als de film die in de VS het meeste geld heeft opgeleverd, wanneer ze de 250 miljoen dollar grens zullen passeren. Wereldwijd brachten ze tot nog toe 435 miljoen dollar op.

Op de derde plek vinden we de nummer één van de afgelopen twee weken terug. Teenage Mutant Ninja Turtles bracht vrijdagavond 4,54 miljoen dollar op en zal voor het hele weekend zo rond de 15 miljoen dollar uitkomen. Megan Fox en haar groene vrienden blijven het dus goed doen en en hebben alleen al in de VS het budget van 125 miljoen dollar dik terug weten te verdienen: de teller staat na vrijdag op 133 miljoen dollar en wereldwijd zelfs al boven de 200 miljoen dollar.

Let’s Be Cops weet zich, ondanks een daling van 43 procent, op de vierde plek te handhaven, met een vrijdagavondopbrengst van 3,23 miljoen dollar. Vermoedelijk zullen de New Girl sterren Fox dit weekend zo’n 11 miljoen dollar opleveren, waarmee het totaal in de VS al richting de 45 miljoen dollar zal gaan. Ben benieuwd of er achter de schermen al over een sequel onderhandeld wordt.

De hekkensluiter van de top vijf deze week is When the Game Stands Tall, een waargebeurd sportdrama over een American Football coach op een Amerikaanse High School die met zijn team de langste reeks overwinningen in de Amerikaanse sportgeschiedenis weet te bewerkstelligen. Meer dan een decennium lang weet hij ongeslagen te blijven! Klik hier voor de nieuwste trailer. Deze film leverde vrijdagavond zo’n 3 miljoen dollar op en de schattingen voor het hele weekend bedragen 9 miljoen dollar, wat in lijn ligt met de verwachtingen. Aangezien de film een budget had van 15 miljoen dollar is dit zeker niet slecht.

Opvallende afwezigen in deze top vijf zijn Sin City: A Dame to Kill For en The Expendables 3. De Sin City film stelde vrijdag enorm teleur met een opbrengst van 2,6 miljoen dollar, 78 procent lager dan het eerste deel in 2005 opbracht op zijn eerste avond, en dan zijn de 3D-toeslagen en inflatie nog niet eens meegenomen in die berekening! Hiermee staat het op de zesde plek en dat zal ook over het gehele weekend gezien waarschijnlijk niet verbeteren, met een geschatte opbrengst van nog geen 7 miljoen dollar, waar het origineel 29 miljoen dollar in het laatje bracht. Voor een film die 60 miljoen dollar heeft gekost om te maken is dit rampzalig en voor de investeerders, waaronder regisseur Robert Rodriguez’ eigen Quick Draw Productions, zal dit dan ook niet bepaald een fijn weekend zijn. Als mogelijke reden wordt genoemd de lange periode die tussen de twee delen zat. En waar het origineel in 2005 vernieuwend was, met het zwart-wit stripboek-uiterlijk, hebben we het nu al vaker gezien, ook in de andere films van Frank Miller, 300 en de sequel daarvan.

Voor The Expendables 3 bracht het tweede weekend ook geen verbetering: de opbrengsten daalden 69 procent ten opzichte van de eerste week, waardoor de vrijdagavondopbrengsten op 1,8 miljoen dollar uitkwamen en ze voor het hele weekend zo rond de 6,6 miljoen dollar uit zullen komen. Dit brengt het totaal in de VS dan op 27 miljoen dollar na dit weekend. Zoals vorige week gezegd zullen de opbrengsten wereldwijd het project wel uit de rode cijfers helpen, maar toch verbaast het me dat Stallone nog steeds bezig is met voorbereidingen voor een vierde deel (waar Jackie Chan ondertussen voor heeft gepast) en een Expendabelles-film (een versie met vrouwelijke actiehelden waar Sigourney Weaver ondertussen voor heeft gepast). De andere film die vorige week tegenviel, The Giver, deed het dan nog iets beter, met 2 miljoen dollar op vrijdag en zo’n 7 miljoen voor het hele weekend, waarmee het in totaal op 24 miljoen dollar komt in de VS alleen. Genoeg om binnenkort het budget van 25 miljoen alleen al binnen de Amerikaanse grenzen terug te verdienen.

In de tweede helft van augustus wordt het altijd wat rustiger in de Amerikaanse bioscopen, doordat de scholen weer beginnen en het American Football seizoen weer van start gaat. Ook dit weekend was wat dat betreft geen uitzondering en bracht zelfs nog 9 procent minder op dan hetzelfde weekend vorig jaar.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren