Actrice Lauren Bacall (89) overleden

Lauren Bacall, film-noir-legende en actrice uit Hollywood’s ‘Gouden Eeuw’ is overleden. Vandaag werd bekendgemaakt dat de actrice gisteren, op 89-jarige leeftijd, overleed aan de gevolgen van een zware beroerte. Bacall was vooral bekend van de films waarin zij met haar man Humphrey Bogart speelde. Zo vertolkte het ‘powercouple’ samen rollen in films als ‘The Big Sleep’, ‘Key Largo’ en ‘Dark Passage’.

Bacall werd in september 1924 geboren in de Bronx, New York. Na een fotoshoot in Harper’s Bazaar werd ze in 1944 door Warner Bros. binnengehaald. Na een screentest vertelde de regisseur over zijn voornemen om haar te casten naast Bogart of Cary Grant.

I thought Cary Grant, great. Humphrey Bogart‚ yuck!
Haar eerste rol speelde ze uiteindelijk in 1944 in de film ‘To Have and Have Not’ met Bogart als tegenspeler. Tijdens de opnames maakte ze diepe indruk op de toen 44-jarige Humphrey. Een jaar later trouwde het koppel. Het huwelijk duurde 12 jaar en eindigde abrupt toen ‘Bogie’ in 1957 overleed aan keelkanker. Het paar kreeg 2 kinderen.

Na het omvallen van het oude Hollywood-studiosysteem wist Bacall een theatercarrière op te bouwen. Voor de stukken ‘Applause’ en ‘Woman of the Year’ ontving zij zelfs een Tony Award. Daarnaast bleef Lauren Bacall in films spelen en kreeg zij zelfs een korte maar memorabele rol in de serie ‘The Sopranos’. Ook sprak zij de stem in van een ‘Family Guy’-personage. De actrice bleef tot kort voor haar dood werken. Met een carrière die uiteindelijk 70 jaar duurde, haalde ze met recht de 25e plek op de lijst van ‘AFI’s 100 Years… 100 Stars’ van het Amerikaans Filminstituut en ontving zij een ‘Honorary Academy Award’ in 2010.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren