Minecraft-ontwikkelaar Mojang boekt omzet van 226 miljoen euro in 2013

Dat je als indie-ontwikkelaar ook rijk kunt worden, bewijst Minecraft-ontwikkelaar Mojang. Het bedrijf maakte vorig jaar namelijk een omzet van 2 miljard Zweedse kroon, wat neerkomt op 226,4 miljoen euro.

Wanneer je daar de gemaakte kosten (50 miljoen euro) van aftrekt, houd je een winst over van 176 miljoen. Hiervan ging het overgrote deel – maar liefst 93 miljoen euro – naar een losstaand bedrijf dat eigendom is van Markus “Notch” Persson, die als Minecraft-bedenker recht had op de nodige royalties. Wat overbleef, mocht Mojang zelf in zijn zak steken. Dit is nog steeds een mooi bedrag en als je bedenkt dat Mojang slechts 36 werknemers telt, lijkt het waarschijnlijk dat deze allemaal een mooie eindejaarsbonus hebben ontvangen.

Zoals wel te verwachten valt, is het overgrote deel van de inkomsten te danken aan Minecraft. 38 procent van de totale winst van Mojang werd gegenereerd door de pc-versie van dit spel, 30 procent is afkomstig van de console-versie en 25 procent werd binnengehaald met de mobiele versie van de bouwgame. Mojang-baas Carl Manneh reageert trots:

Usually with games, you would start to expect a decline after the first year since launch. That’s never really happened for us. Financially speaking, we have no pressure whatsoever to rush into any new projects. Besides, we have no outside owners that require us to reach any particular goals.
Momenteel werkt Mojang aan het tactische kaartspel Scrolls en ook het toevoegen van premium-servers voor Minecraft Realms neemt de nodige tijd in beslag. De 36 medewerkers hoeven zich dus niet te vervelen.

 1.   
  Ralph P Scene's avatar

  is het overgrote deel van de inkomsten te danken aan Minecraft. 38 procent van de totale winst van Mojang werd gegenereerd door de pc-versie van dit spel, 30 procent is afkomstig van de console-versie en 25 procent werd binnengehaald met de mobiele versie van de bouwgame.

  Zo te zien loopt de console best in op de pc maar 8% verschil

 2.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Naast Scrolls voor de PC werken ze ook aan Cobalt voor de Xbox 360, Xbox One en PC. 🙂