‘Resolutie van 1080p lastiger op Xbox One dan op PlayStation 4’

Het is al voorgekomen, next-gen games die op de PlayStation 4 op een resolutie van 1080p draaien, terwijl de Xbox One-editie het soms moet doen met 900p, of zelfs 720p. Waar ligt dit aan? Ontwikkelaar Rebellion, die Sniper Elite 3 momenteel in productie heeft, geeft uitleg omtrent dit fenomeen.

Volgens Jean-Baptiste Bolcato, senior producer van Sniper Elite 3, is de Xbox One complexer om de maximale kracht uit de console te halen en dat ‘probleem’ ligt volgens hem bij het eSRAM. Bolcato zegt dat het eSRAM gemakkelijk te gebruiken is, maar dat het te klein is om alles in 1080p te krijgen. Het heeft een kleine buffer, zodat je het in stukjes moet knippen, aldus Bolcato.

It was clearly a bit more complicated to extract the maximum power from the Xbox One when you’re trying to achieve 1080p. I think eSRAM is easy to use. The only problem is … Part of the problem is that it’s just a little bit too small to output 1080p within that size. It’s such a small size within there that we can’t do everything in 1080p with that little buffer of super-fast RAM. It means you have to do it in chunks or using tricks.
Hij legt verder uit dat de Xbox One meer een multimedia machine is, meer hub-centric waardoor het apparaat complexer in elkaar zit. De PlayStation 4 is dan weer minder een multimedia hub, Bolcato noemt de console van Sony ‘just a games machine’ en hij zegt dat de PlayStation 4 iets krachtiger is.
The Xbox One is a bit more multimedia, a bit more hub-centric so its a bit more complex. There’s stuff you can and can’t do because it’s a sort of multimedia hub. PS4 doesn’t have that. PS4 is just a games machine. It’s a bit more powerful.
Het lijkt een compleet omgekeerde wereld, want in de tijd van de PlayStation 3 en Xbox 360 was het Sony’s apparaat om moeilijker mee te werken. Bolcato zegt dat de Xbox One niet per se ver achter ligt qua kracht, maar de eerste maanden waren een hel om de console van Microsoft onder handen te nemen. Nu kan Rebellion er prima mee werken.
Now it seems like everything has reversed, but it doesn’t mean it’s far less powerful – it’s just a pain in the ass to start with. We are on fine ground now but the first few months were hell.
Bovendien komt Microsoft met nieuwe SDK’s, waardoor de Xbox One gemakkelijker en sneller is om mee te werken, om hopelijk de 1080p vlugger te bereiken.

  1.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Dus je kunt zeggen dat de XboxOne meer een multimedia apparaat is dan een echte next-een gaming machine voor gamers die juist alléén willen gamen.

    Maar de specs waren toch ongeveer het zelfde, een computer in console formaat.
    Ongelofelijk dat het NU pas aan het light komt. 🙄

  2.   
    DeAdSeYe's avatar

    ”DutchGamer-W-“ schreef, "Die je kunt zeggen dat de XboxOne meer een multimedia apparaat is dan een echte next-een gaming machine voor gamers die juist alléén willen gamen.
    Maar de specs waren toch ongeveer het zelfde, een computer in console formaat.
    Ongelofelijk dat het NU pas aan het light komt. 🙄 "

    De specificaties waren inderdaad ongeveer gelijk, maar een te kleine buffer kan al veel beïnvloeden. Dat de Xbox One iets minder krachtig zou zijn als de PS4, is al zolang bekent. Hetzelfde geldt met het esram geheugen, echte hardware techneuten konden dit al voorspellen.

    Microsoft wil zich meer richten op een multi media machine, terwijl Sony juist nu voor een gaming machine wilt gaan. Juist het tegenover gestelde als wat we gewend waren bij de vorige generatie.

    Dat een multi media machine ten koste zou gaan van het gamen, is ook erg makkelijk te begrijpen. Als je echt voor de resolutie wilt gaan onder het gamen, moet je toch echt voor een PC gaan. 🙄

    Het blijft me nog altijd verbazen dat nu pas gewerkt wordt met 1080p op een console, terwijl ik al jaren in 1080p game. Sterker nog, dit jaar komt een nieuwe monitor in huis met een resolutie van 2k, Misschien zelfs een 4K als ze wat meer betaalbaarder worden.

    Dan komt zowel de Xbox One en PS4 weer ver achter te liggen.

  3.   
    ShadyXL's avatar

    Zou wel grappig zijn als Nintendo opeens uit het niets een next-gen console laat zien die 2-3 keer krachtiger is dan de PS4 en XO. N64 2? xD

    Mja, ik hoop echt dat ze later meer kracht uit de console kunnen halen, want als ze nu al moeilijk (of niet) 1080p draaien is het gewoon zwak. Dan zouden ze over een jaar of 2-3 al omlaag moeten gaan naar 720p terwijl 4K al aan het groeien is.

  4.   
    3333/3333's avatar

    Sluit mij volledig bij Deadseye aan.

    Beide consoles lopen te klungelen met framerates en resolutie. Ten tijde van de ps3 werd al Full HD gaming met 60 fps beloofd, nu een generatie later, blijkt weer dat ze die belofte 9 van de 10 keer niet waar kunnen maken. Consoles blijven gewoon nog 30 fps gebruiken omdat de hardware niet sterk genoeg is.

    Als je een puur game apparaat wil koop je geen ps4, maar een pc.

  5.   
    noah81's avatar

    Dus met andere woorden, xbox one is een compleet apparaat waarbij ze de 1080p pas wat later zullen bereiken, al ziet vrijwel niemand het verschil met ps4. En met ps4 kun je gamen verder bijna niets, nou dan snap ik niet waarom mensen een ps4 kiezen

  6.   
    mmx's avatar

    Eigenlijk wijken ze beide af van de standaard gaming machines ..Waarom maken ze geen PS4 en Xbox one alleen om te gamen daar hebben de meesten van ons genoeg aan ik zit echt niet te wachten op die extra toevoegingen ..Ik denk dat ze dan in prijs ook kunnen zakken .

  7.   
    DexMax's avatar

    E Rommel schreef, "Sluit mij volledig bij Deadseye aan.
    Beide consoles lopen te klungelen met framerates en resolutie. Ten tijde van de ps3 werd al Full HD gaming met 60 fps beloofd, nu een generatie later, blijkt weer dat ze die belofte 9 van de 10 keer niet waar kunnen maken. Consoles blijven gewoon nog 30 fps gebruiken omdat de hardware niet sterk genoeg is.
    Als je een puur game apparaat wil koop je geen ps4, maar een pc."

    Goh, wat verrassend. Is er weer eens een nieuwsbericht over de nieuwe consoles, komt meneer Rommel weer commentaar geven en duidelijk maken dat hij een PC-fanboy is. Ben jij jezelf nooit eens zat aan het worden?

  8.   
    3333/3333's avatar

    DexMax schreef, "

    ”E Rommel” schreef, "Sluit mij volledig bij Deadseye aan.
    Beide consoles lopen te klungelen met framerates en resolutie. Ten tijde van de ps3 werd al Full HD gaming met 60 fps beloofd, nu een generatie later, blijkt weer dat ze die belofte 9 van de 10 keer niet waar kunnen maken. Consoles blijven gewoon nog 30 fps gebruiken omdat de hardware niet sterk genoeg is.
    Als je een puur game apparaat wil koop je geen ps4, maar een pc."

    Goh, wat verrassend. Is er weer eens een nieuwsbericht over de nieuwe consoles, komt meneer Rommel weer commentaar geven en duidelijk maken dat hij een PC-fanboy is. Ben jij jezelf nooit eens zat aan het worden?"

    Sorry dat ik je lastig val met mijn feiten.

  9.   
    Daniel Z's avatar

    Een ‘puur gameapparaat’ is voor iedereen anders. De één heeft de beste ervaring op een console, de ander op de pc en weer een ander op een handheld of smartphone. Blijft een mening, absoluut geen feit 😉

    Daarnaast verandert bij elke nieuwe console de architectuur, dus ontwikkelaars hebben even de tijd nodig om games daarvoor de optimaliseren. Zoals ook voor de pc, want niet elke game draait soepel op de pc, toch?

  10.   
    3333/3333's avatar

    Dit nieuwsbericht gaat over gamen in 1080p. Het is een feit dat beide consoles er problemen mee hebben om bij die resolutie 60 frames per seconde te halen. Ik ben geen pc fanboy omdat ik dit feit (zij het keer op keer) benoem.

  11.   
    FioranoJC's avatar

    PC kan je hier niet mee vergelijken mensen. Kom op. Voor 400 euro heb je geen pc die zo goed als een PS4 of Xbox one werkt.

    Laat PC er gewoon buiten. Dit gaat over PS4 & Xbox, dat is al een fanboy gevoelig onderwerp genoeg.

  12.   
    G-6's avatar

    Wat ik me wel een afvraag is waarom er altijd tussen 30 en 60 FPS gekozen moet worden, je zou toch ook kunnen kijken op een game bijvoorbeeld op 45 FPS kan draaien ofzo.

    Misschien is het onzin wat ik zeg maar het kan toch niet zo zijn dat 30 & 60 FPS de enige 2 opties zijn?

  13.   
    assassin_MKA's avatar

    E Rommel schreef, "Dit nieuwsbericht gaat over gamen in 1080p. Het is een feit dat beide consoles er problemen mee hebben om bij die resolutie 60 frames per seconde te halen. Ik ben geen pc fanboy omdat ik dit feit (zij het keer op keer) benoem. "

    Weer een PC mannetje die zegt dat de PC’s alle games op 1080p/ 60FPS makkelijk draaien en de consoles niet. Ja Oké, maar over welke PC heb je het??? PC van 500 euro ? PC van 2000 euro ? PC van 10.000 euro? Als je denkt dat alle PCs dat aankunnen, moet je bij mij eens langskomen. Want mijn pc kan dat volgens mij niet.

    Als je een PC toch wil vergelijken met een console, pak je een pc van 400 euro. Je zet de settings van Battlefield 4 op 900p, en high (zoals PS4), en vervolgens kijk je hoeveel fps je uitkomt. (60FPS bij PS4)

    Bewijs is eerst ofdat je met een PC van 400 euro nextgen games op 1080p/ 60 fps kan draaien.

    PS4 kan dat wel. Zie: FIFA14, Tomb Raider, Ghost, Multiplayer van KSF etc…

    Bovendien kan een console 7-8 jaar mee. Een PC niet. Probeer maar eens met een PC uit 2005/2006 games zoals CRYSIS 3, Battlefield 4, Assassin’s creed 4 Black Flag te spelen.
    [b] 😉

  14.   
    lassieman's avatar

    Je moet natuurlijk niet alleen naar de aanschafprijs kijken. Zover ik weet betaal je ook nog maandelijkse kosten op consoles en zijn de games duurder. Bovendien heeft iedereen sowieso een PC, dan kan je net zo goed wat meer besteden zodat ie ook goed kan gamen. Als je veel games koopt ben je zo met een computer al snel goedkoper uit.

  15.   
    assassin_MKA's avatar

    lassieman schreef, "Je moet natuurlijk niet alleen naar de aanschafprijs kijken. Zover ik weet betaal je ook nog maandelijkse kosten op consoles en zijn de games duurder. Bovendien heeft iedereen sowieso een PC, dan kan je net zo goed wat meer besteden zodat ie ook goed kan gamen. Als je veel games koopt ben je zo met een computer al snel goedkoper uit. "

    Dat hangt af van persoon tot persoon. Ik koop maar 3 à 4 games per jaar. (Niet direct, soms wacht ik tot dat een game goedkoper wordt) + Elke maand gratis games (ps-plus) + Free-to-play games. Dus voor mij geldt dat niet.

    Als je elk jaar 20-30 games wil, koop je beter een PC.

  16.   
    3333/3333's avatar

    Voor 400/500 euro kun je een pc in elkaar zetten die net zo goed is als een ps4. Het zit hem vooral in de videokaart. En als je die 2e hands koopt (hoeft niet) krijg je zelfs nóg betere prestaties dan een ps4. Iedereen die zich daar een beetje in verdiept weet dat al lang. Maar in plaats van die moeite te nemen kun je natuurlijk ook net zo makkelijk een ander voor fanboy uitmaken. Nogmaals mijn excuus als de feiten je niet bevallen.

    FIFA14, Tomb Raider, Ghost, Multiplayer van KSF

    Leuk dat je uitgerekend die games noemt, allemaal opgepoetste last-gen games.

  17.   
    Supermanneke's avatar

    assassin_MKA schreef, "

    ”E Rommel” schreef, "Dit nieuwsbericht gaat over gamen in 1080p. Het is een feit dat beide consoles er problemen mee hebben om bij die resolutie 60 frames per seconde te halen. Ik ben geen pc fanboy omdat ik dit feit (zij het keer op keer) benoem. "

    Weer een PC mannetje die zegt dat de PC’s alle games op 1080p/ 60FPS makkelijk draaien en de consoles niet. Ja Oké, maar over welke PC heb je het??? PC van 500 euro ? PC van 2000 euro ? PC van 10.000 euro? Als je denkt dat alle PCs dat aankunnen, moet je bij mij eens langskomen. Want mijn pc kan dat volgens mij niet.
    Als je een PC toch wil vergelijken met een console, pak je een pc van 400 euro. Je zet de settings van Battlefield 4 op 900p, en high (zoals PS4), en vervolgens kijk je hoeveel fps je uitkomt. (60FPS bij PS4)
    Bewijs is eerst ofdat je met een PC van 400 euro nextgen games op 1080p/ 60 fps kan draaien.
    PS4 kan dat wel. Zie: FIFA14, Tomb Raider, Ghost, Multiplayer van KSF etc…
    Bovendien kan een console 7-8 jaar mee. Een PC niet. Probeer maar eens met een PC uit 2005/2006 games zoals CRYSIS 3, Battlefield 4, Assassin’s creed 4 Black Flag te spelen.
    [b] 😉 "

    Mijn huidige processor, geheugen, moederbord en eigenlijk alles behalve m’n videokaart komen uit 2008 en gaat voorlopig nog wel 3 of 4 jaar meekunnen (en tot nu toe geen moeite met games op de highest settings). Toegegeven, m’n videokaart heb ik eenmaal moeten vervangen. Maar met het geld dat ik bespaart heb op het aankopen van games (steam sales, g2a etc) is het prijsverschil tussen console-gaming en pc-gaming te verwaarlozen. Het is gewoon zo dat consoles nu op hardware gewoon hard achterlopen op een mid-end pc.

  18.   
    assassin_MKA's avatar

    E Rommel schreef, "Voor 400/500 euro kun je een pc in elkaar zetten die net zo goed is als een ps4. "

    Voor 400 euro… (Xbox tel ik niet mee –> Kinect)

    Ik wil bewijs zien. Stel dat het net zo goed is. Zal het net zo goed presteren over 2 jaar. En wat over 7 à 8 jaar?
    PS3 gebruikt hardware van 2005. 8 jaar later komt The Last of Us uit waar iederen met open mond naar toe keek.
    B.t.w binnenkort zal je ook tweedehands PS4 kunnen krijgen voor wat minder geld (Wanneer de PS4 overal beschikbaar wordt).

    E Rommel schreef, "

    FIFA14, Tomb Raider, Ghost, Multiplayer van KSF"

    Leuk dat je uitgerekend die games noemt, allemaal opgepoetste last-gen games.

    Allemaal opgepoetste last-gen games???
    Ooit gehoord van Ignite Engine?
    Op welke platform is Killzone:SF nog verschenen?
    Noem jij maar wat games op. Battlefield 4 is de enige game op PS4 die niet op 1080p draait.

    @Mejunior

    Mijn ‘Gaming-PC” is ook uit 2008. Gekocht voor 1500 euro. BF4 en AC4 kunnen net nog draaien op Low/30FPS.
    Watch Dogs zal niet meer lukken. (Op PS3 wel)

  19.   
    noah81's avatar

    Pc verkoop bereikte vorig jaar een dieptepunt, mensen willen niet meer zon lelijk ding in de woonkamer.
    400 euro betalen om alleen te gamen op ps4 is nogal duur, ik denk dat xbox op de lange termijn veel slimmer bezig is.

  20.   
    scarface123's avatar

    Mejunior schreef, "

    ”assassin_MKA” schreef, "[quote=”E Rommel”].."

    Weer een PC mannetje die zegt dat de PC’s alle games op 1080p/ 60FPS makkelijk draaien en de consoles niet. Ja Oké, maar over welke PC heb je het??? PC van 500 euro ? PC van 2000 euro ? PC van 10.000 euro? Als je denkt dat alle PCs dat aankunnen, moet je bij mij eens langskomen. Want mijn pc kan dat volgens mij niet.
    Als je een PC toch wil vergelijken met een console, pak je een pc van 400 euro. Je zet de settings van Battlefield 4 op 900p, en high (zoals PS4), en vervolgens kijk je hoeveel fps je uitkomt. (60FPS bij PS4)
    Bewijs is eerst ofdat je met een PC van 400 euro nextgen games op 1080p/ 60 fps kan draaien.
    PS4 kan dat wel. Zie: FIFA14, Tomb Raider, Ghost, Multiplayer van KSF etc…
    Bovendien kan een console 7-8 jaar mee. Een PC niet. Probeer maar eens met een PC uit 2005/2006 games zoals CRYSIS 3, Battlefield 4, Assassin’s creed 4 Black Flag te spelen.
    [b] 😉 "

    Mijn huidige processor, geheugen, moederbord en eigenlijk alles behalve m’n videokaart komen uit 2008 en gaat voorlopig nog wel 3 of 4 jaar meekunnen (en tot nu toe geen moeite met games op de highest settings). Toegegeven, m’n videokaart heb ik eenmaal moeten vervangen. Maar met het geld dat ik bespaart heb op het aankopen van games (steam sales, g2a etc) is het prijsverschil tussen console-gaming en pc-gaming te verwaarlozen. Het is gewoon zo dat consoles nu op hardware gewoon hard achterlopen op een mid-end pc.[/quote]

    die g2a site is het veilig daar games te kopen want ik zie nu dat de games daar wel echt veel goedkoper zijn

  21.   
    gamepower's avatar

    waarover gaat deze dissectie weer consoles vs PC ? nee toch, het is algemeen gekend dat PC gamers denken dat ze het beste zijn, en aan de 1ne kant hebben ze wel gelijk, maar draai of keer hoe je wil als je wilt goed beeld en dat alles vloeiend loopt kost het wat geld, ook bij een console!

    dat de ps4 en xbox one moeilijk aan de 1080p geraken geeft niet alleen met de console te maken, ook het scherm (tv) geeft er ook mee te maken, toen ik mijn xbox one kocht heb ik meteen een nieuwe smart tv gekocht led full hd en een sony hd blau-ray homecinema systeem, die ALLE beelden automatisch upscalen! naar 1080p en revolutie 1920×1080 ik kijk zelfs gewone oude DVD films dank zei die automatische upscaal in blau ray kwaliteit!

    al wat ik wil zeggen, gamen is een hobby en een hobby kost nu eenmaal geld als je kwaliteit wil,
    en trouwens de xbox one en de ps4 geven nu al 10x meer kwaliteit dan de 360 en ps3 dus ik snap echt niet waar jullie over doordrammen

  22.   
    JV0472's avatar

    Met de huidige trend van smart tv’s met ingebouwde mediacenters en onze steeds uitgebreidere lompe digital tv boxen is het in mijn ogen wat overbodig om al die mediacenter toestanden nog eens extra in een console te stoppen …

    Verder heeft E Rommel ook een punt; we zijn ondertussen 2014 en 1080p blijft moeilijk..

  23.   
    Kenneloth's avatar

    En ik sluit me ook bij Rommel aan, 2014 en nog steeds problemen met 1080p. Ik zelf bouw regelmatig systemen van een prijsklasse tussen de 400 tot 500 euro (ex Windows) en die zijn gewoon instaat de laatste games te spelen op 1080p mits je natuurlijk iets van de detail afhaalt. Dus het feit dat een zogenoemd DEDICATED GAMING SYSTEM niet instaat is om FULL HD alles af te spelen vind ik persoonlijk een slecht verhaal.