Gamersnet.nl

Fix en workaround voor installatieproblemen Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 is toch wel de grootste launch van het jaar, maar dat betekent niet dat de game ook bij iedereen soepel van het beeldscherm knalt. Al snel doken de eerste berichten op van spelers die een haperende game hadden. Dit gebeurde zowel bij de fysieke Xbox 360-versie als de digitale download via het PlayStation Network. Voor beide situaties zijn er nu (tijdelijke) oplossingen gevonden.

De digitale PlayStation 3-versie heeft bij sommige mensen last van twee problemen. Allereerst is er een corrupte download, die de foutmelding “error code 80029564″ geeft. Volgens een bericht op het Europese PlayStation-forum is dit euvel inmiddels verholpen. Gamers die deze foutmelding zien kunnen gewoon de content verwijderen en opnieuw downloaden. Daarnaast melden gamers een grafisch mankement, waardoor nogal wat problemen zijn met textures, veel pop-up en een haperende framerate. Hiervoor bestaat vooralsnog geen oplossing voor wat betreft de digitale PlayStation 3-versie.

De fysieke Xbox 360-versie liet ook dergelijke grafische problemen zien, maar dit zou een duidelijke oorzaak hebben. Na de verplichte installatie van GTA 5 is het niet nodig om de tweede disc, de ‘Play’ disc, te installeren. Doe je dit wel, dan zal de game beduidend minder goed presteren. Handige gamers kwamen echter al snel met een officieuze oplossing hiervoor: het installeren van de tweede disc op een USB flash drive. Dit zou wel goed werken en voorkomen dat de Xbox 360 en het schijfje overuren draaien tijdens het spelen. Onderstaande video laat het verschil zien tussen het spelen vanaf de disc en spelen via een USB-installatie. Een 16GB USB flash drive zou de klus moeten kunnen klaren.