Take-Two reageert op schietpartij 8-jarige na spelen Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto-uitgever Take-Two heeft een reactie gegeven op de recente link tussen games en gewelddadige acties. Deze eeuwige discussie laaide onlangs weer op toen een 8-jarig kind zijn oma doodschoot, naar verluidt nadat hij daarvoor Grand Theft Auto IV had gespeeld. In een verklaring meldt Take-Two dat het verband tussen geweld en games al vaker is ontkracht:

Ascribing a connection to entertainment–a theory that has been disproven repeatedly by multiple independent studies–both minimizes this moment and sidesteps the real issues at hand.
Hiermee reageerde Take-Two op uitspraken van een lokale sheriff, die nadrukkelijk de link legde tussen het incident en GTA IV. Al snappen de onderzoekers blijkbaar niets van de game door te melden dat je het speelt om punten te krijgen voor het doden van mensen:
Although a motive for the shooting is unknown at this time, investigators have learned that the juvenile suspect was playing a video game on the Play Station III–Grand Theft Auto IV–a realistic game that has been associated with encouraging violence and awards points to players for killing people, just minutes before the homicide occurred.
Het kind wordt niet vervolg, aangezien dat in de staat Louisiana pas vanaf 10 jaar mogelijk is.

 1.   
  XiovAvoiX's avatar

  Best ziek dat zulke dingen toch gebeuren.

 2.   
  Codename_black's avatar

  Grand Theft Auto IV–a realistic game that has been associated with encouraging violence and awards points to players for killing people

  Wacht, GTA IV, realistisch? punten voor mensen doden? aanmoedigen van geweld kan ik enigzins nog begrijpen maar het blijft een zwak argument maar met de eerste twee slaan toch de plank compleet mis.

  Maar makkelijk de schuld op het spel te geven dan aan de ouders die een geladen wapen in de buurt van een kind laten slingeren.
  Nee dan maar het spel de schuld geven, beter dan je eigen falend beleid verbeteren of opdoeken.

  De ouders zijn hier verantwoordelijk voor zowel voor het wapen, als een minderjarige duidelijk een 18+ spel te laten spelen.
  Laten ze die maar straffen, misschien dat ze eindelijk leren wat het woord opvoeden inhoud.

 3.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Codename_black schreef, "

  Grand Theft Auto IV–a realistic game that has been associated with encouraging violence and awards points to players for killing people"

  Wacht, GTA IV, realistisch? punten voor mensen doden? aanmoedigen van geweld kan ik enigzins nog begrijpen maar het blijft een zwak argument maar met de eerste twee slaan toch de plank compleet mis.
  Maar makkelijk de schuld op het spel te geven dan aan de ouders die een geladen wapen in de buurt van een kind laten slingeren.
  Nee dan maar het spel de schuld geven, beter dan je eigen falend beleid verbeteren of opdoeken.
  De ouders zijn hier verantwoordelijk voor zowel voor het wapen, als een minderjarige duidelijk een 18+ spel te laten spelen.
  Laten ze die maar straffen, misschien dat ze eindelijk leren wat het woord opvoeden inhoud.

  Helemaal mee eens.

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Wat een toeval, ik heb net dat stukje in de krant gelezen in mijn pauze. Heel veel mensen denken nu vast dat het weer een stereotype comnent is als ik zeg “Only in amerika” maar daar gebeurd er om de haveklap elke keer wel iets rond vuurwapens. Hoe komt dat kind sowieso aan een vuurwapen, die horen en is wettelijk verplicht in een kluis of een dichte kast te zitten. Dus het is ook de schuld aan de eigenaar van die wapen. En 8 jaar, lekjer belangrijk! MOORD = MOORD! Het maakt me niks uit of hoj te jong is. Zelfde geld ook in NL met die bullshit regels en rare wetten. Laat hem maar een goed leren dat het niet kan om mensen van get leven te beroven inpl een oog dicht te knijpen door die leeftijd! En voor de reacties boven mij… Compleets eens! Het is weer idd er makkelijk om naar de games te kijken inpl van het grote kwaad: »VUURWAPENS« 🙄

 5.   
  xkillcamx's avatar

  Als je dat doet (al ben je een kind) is er toch echt iets mis in je hoofd want als je het verschil tussen en game en werkelijk heid niet weet klopt er iets niet, Ik speelde vroeger ook op die leeftijd GTA games en heb nog nooit iemand vermoord of mishandelt. En trouwens is de verantwoordelijkheid van de ouders/Oma ofniet dan. Er staat toch niet voor niks op ”18+” 🙂

 6.   
  HashtagMcSwag's avatar

  VS logic: Guns don’t kill people, video games do

 7.   
  jeryboy's avatar

  Waarom speelt een 8 jarig jongetje Grand Theft Auto IV?

 8.   
  toqeer's avatar

  dat deze dingen nou nog niet de wereld zijn uitgeholpen jongetje van 8 natuurlijk word
  die dan beinvloedt door het spel ouders moeten ook eigenlijk kijken of het spel voor 18 jarigen is,

 9.   
  Goldcobra's avatar

  Mensen, snappen jullie het niet? Dat ligt gewoon 100% aan GTA! Dat iedereen een vuurwapen mag hebben en dat de ouders hun pistool geladen bij een kind in de buurt leggen”heeft er helemaal niks mee te maken. Absoluut niet! *Kuch*

  Misschien moeten ze het eens proberen. Ik denk dat vuurwapens verboden maken het aantal schietpartijen meer verminderd dan games verbieden…

 10.   
  soldierarjan's avatar

  Ze moeten in amerika weer iets de schuld als het maar niet de wapens zijn, of dan doen we het toch op een game afschuiven.

 11.   
  Rijstekorrel's avatar

  Er staat duidelijk dat het spel voor 18+ is laat je + jarige kind dit dan niet spelen, een 8 jarige hoort een ds te hebben of een wii geen ps3 of 360 met gta en alles.

 12.   
  stoneface's avatar

  Als ik 8 was speelde ik ook al san andreas en the godfather dan is er toch wel iets mis met deze jongen. Want als men geen onderscheid kan maken tussen een game en het echte leven dan ligt het probleem bij het kind.

 13.   
  scarface123's avatar

  licht gewoon aan de opvoeding toen ik 8 was speelde ik carmageddon 🙂
  wat ik belangrijker vind is hoe komt een jongen van 8 aan een wapen?

 14.   
  nanathan's avatar

  Geweld heeft niets met dat spel te maken gezien er miljoenen anderen zijn die het spelen en zich wel kunnen gedragen.
  GTA heeft een +18 rating
  als 18 jarige wordt er verwacht dat je je grijze hersenmassa wel kan gebruiken en het gezond verstand op een juist niveau zit.
  Ze veroordelen het spel ipv de echte daders.
  Misschien moeten ze de ouders maar eens stevig onder hun voeten geven dat een 8 jarige dit spel zomaar kon/mocht spelen.

  daarbij is het nog eens extra vreemd dat een 8 jarige zomaar een geweer ter beschikking heeft.

  Wapens kan je vrij verkrijgen in amerika vanaf 18.
  Drinken mag pas vanaf 21
  auto rijden mag vanaf 16

  zeg nu niet dat het aan een spelletje ligt.
  Ik denk dat er een foutje in het systeem zit daar.

 15.   
  D_Dog's avatar

  Punt 1: Als je jonger dan 18 bent behoor je dit spel niet te spelen, en zeker NIET als je jonger dan 12 bent.
  Punt 2: Mensen die een link leggen tussen geweld en gewelddadige games, zet ik standaard neer als idioot. Want dat zijn ze, idioten.