Aliens: Colonial Marines doelwit van Amerikaanse rechtszaak

Het zal niemand ontgaan zijn dat er een groot verschil is tussen de demo van Aliens: Colonial Marines en het eindproduct. Tijdens presentaties voor de lancering gooide de game hoge ogen, maar veel zaken die (vooral visueel) imponerend waren, ontbraken in de uiteindelijke game. Een actie die ontwikkelaar Gearbox en uitgever SEGA nu zelfs een rechtszaak oplevert.

Het Amerikaanse advocatenkantoor Edelson LLC heeft namelijk een aanklacht ingediend bij het hof van Noord-Californië. Volgens de aanklacht werden de demonstraties altijd bestempeld als “echte gameplay” en zou het voor kopers zeer misleidend zijn geweest. Edelson claimt ook dat Gearbox en SEGA bewust een embargo tot de releasedag op reviews hebben geplaatst, zodat gamers niet te snel over het verschil tussen de demo’s en het eindproduct zouden horen. Dit zou vooral gamers hebben benadeeld die de game als pre-order besteld hadden of de game op de dag van release kochten.

Een verklaring van Edelson LLC luidt:

Each of the ‘actual gameplay’ demonstrations purported to show consumers exactly what they would be buying: a cutting edge video game with very specific features and qualities/ Unfortunately for their fans, Defendants never told anyone – consumers, industry critics, reviewers, or reporters – that their ‘actual gameplay’ demonstration advertising campaign bore little resemblance to the retail product that would eventually be sold to a large community of unwitting purchasers.
Of Edelson met deze claims daadwerkelijk een zaak heeft moet nog blijken, maar het kan behoorlijke gevolgen hebben als deze kwestie daadwerkelijk voor de rechter komt. Er is namelijk sprake van een “class action lawsuit“, een groepsvordering waar veel ‘gedupeerden’ zich bij kunnen aansluiten.

  1.   
    nuclearnemo's avatar

    Opzich hebben ze wel gelijk…het is eigenlijk wel een soort van misleiding wat ze gedaan hebben (of het nu bewust of onbewust was maakt niet zoveel uit). Dus ik vind wel dat er inderdaad naar gekeken moet worden of het inderdaad niet strafbaar is. Ik zou het ook niet leuk vinden als je een leuk demo speelt, het spel pre-orderd en dat het uiteindelijke spel er veel slechter uitziet….

  2.   
    Alfa Warrior's avatar

    Ik ben het met ze eens.
    Als ik dit filmpje zie .. tja.. het is gewoon een andere game met andere graphics.

  3.   
    firehopper211's avatar

    Er zijn natuurlijk veel websites in de wereld die de reviews maken en die kunnen natuurlijk een stuk beter beoordelen en kritiseren. Een beetje je je eigen doelgroep(en) voor de gek houden is wel een hele slechte set en niet iedereen gaat daar in trappen.

  4.   
    DeAdSeYe's avatar

    Toch ben ik benieuwd naar deze rechtszaak. Als het Amerikaanse advocatenkantoor Edelson LLC in het gelijk wordt gesteld, ben ik zéér benieuwd naar de uitspraak van de rechter.

    De gedupeerde zijn de mensen (waar onder ik) wat het spel hebben gekocht. En ja, ik ben ook af gegaan op de mooie video’s en interviews. Op het begin was ik nog enig sinds licht positief, maar later keerde dat om en kreeg ik ontzettende spijt dat ik dit spel heb gekocht.

    Vooral als ik die vergelijking video’s zien, ik verlies al mijn vertrouwen in Gearbox.

  5.   
    Kill Gamer 01's avatar

    Hier ben ik het mee eens. Geen demo en dan op de release pas de reviews online. Er moeten meer demo’s uitkomen ene reviews mogen ook wel een paar dagen eerder verschijnen voortaan.