Disney sluit game-uitgever LucasArts; Star Wars 1313 geannuleerd

Enkele maanden geleden werd bekend dat Disney LucasFilm gekocht had, een gebeurtenis die onder andere als gevolg heeft dat er nieuwe Star Wars-films uit zullen komen. Deze aankoop blijkt nu echter ook een flinke keerzijde te hebben, Disney heeft namelijk besloten om het gameonderdeel van LucasFilm, LucasArts, te sluiten. Het bedrijf laat weten niet het risico te willen nemen om nieuwe Star Wars-games te ontwikkelen, maar dat het geld wil verdienen door licenties voor Star Wars-games te verkopen:

After evaluating our position in the games market, we’ve decided to shift LucasArts from an internal development to a licensing model, minimizing the company’s risk while achieving a broader portfolio of quality Star Wars games. As a result of this change, we’ve had layoffs across the organization. We are incredibly appreciative and proud of the talented teams who have been developing our new titles.
Het gevolg hiervan is dan ook dat de projecten van LucasArts per direct geannuleerd zijn, waardoor het veelbelovende Star Wars 1313 en ook Star Wars: First Assault geannuleerd zijn. Daarnaast raken meer dan 150 mensen hun baan kwijt.

Het met name in de jaren negentig zeer befaamde LucasArts bracht ons ooit klassiekers als The Secret of Monkey Island, Day of the Tentacle en Grim Fandango. Recenter verschenen Kinect Star Wars en Star Wars: The Force Unleashed (II) uit de stal van de uitgever.

 1.   
  RenevdGijp's avatar

  Dit had ik toch niet zien aankomen!

 2.   
  firehopper211's avatar

  AH NEE!!! Hoe durven ze!!! ๐Ÿ˜ก

 3.   
  Lazar93's avatar

  wie gaat er mee naar Californie even die muis te grazen nemen ?

 4.   
  FishHookz's avatar

  Disney zorgde voor een goede jeugd maar verpest het weer net zo hard!

 5.   
  Petor's avatar

  ”Hk-47″ schreef, "wie gaat er mee naar Californie even die muis te grazen nemen ?"

  Ja, ik baal hier echt enorm van! Niet dat LucasArts altijd de kwaliteit heeft geboden, zeker de laatste jaren niet, maar toch hoort er gewoon een ontwikkelaar bezig te zijn met Star Wars.

  Overigens is wel in het bericht te lezen dat ze de IP gaan uitbesteden. Dat kan voordelig zijn, omdat dan andere ontwikkelaars SW-games onder de licentie kunnen bouwen. Misschien wordt het voor EA aantrekkelijker KOTOR 3 te maken of wellicht kan een shooterboer een toffe FPS maken.

  Afwachten maar… Veranderingen zijn soms zo irritant!!! ๐Ÿ™

 6.   
  MisterMDW's avatar

  Game technisch vind ik Disney niet slim bezig… Een tijd terug haalde ze de stekker uit pirates of the armada (of iets in die trant) en nu star wars 1313, wat in mijn ogen best goede games leken ๐Ÿ˜•

 7.   
  Lazar93's avatar

  Petor schreef, "

  ”Hk-47″ schreef, "wie gaat er mee naar Californie even die muis te grazen nemen ?"

  Ja, ik baal hier echt enorm van! Niet dat LucasArts altijd de kwaliteit heeft geboden, zeker de laatste jaren niet, maar toch hoort er gewoon een ontwikkelaar bezig te zijn met Star Wars.
  Overigens is wel in het bericht te lezen dat ze de IP gaan uitbesteden. Dat kan voordelig zijn, omdat dan andere ontwikkelaars SW-games onder de licentie kunnen bouwen. Misschien wordt het voor EA aantrekkelijker KOTOR 3 te maken of wellicht kan een shooterboer een toffe FPS maken.
  Afwachten maar… Veranderingen zijn soms zo irritant!!! :-("

  Toch zag 1313 er best tof uit erg jammer dat dat nu van de baan is, en ik hoop echt heel erg dat Disney wel ze licenties goed verkoopt en we in de nabije toekomst weer eens een volwaardig SW spel krijgen ๐Ÿ™‚ ( for the love of god geef ons Battlefront 3)

 8.   
  soldierarjan's avatar

  Echt jammer dat deze game is geannuleerd het zag er veel belovend uit de trailers die we te zien hebben gekregen.

 9.   
  SN0WIE's avatar

  mikeydw schreef, "Game technisch vind ik Disney niet slim bezig… Een tijd terug haalde ze de stekker uit pirates of the armada (of iets in die trant) en nu star wars 1313, wat in mijn ogen best goede games leken ๐Ÿ˜• "

  Ik ben nog een onlinepetitie voor Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned begonnen, heb maar 366 handtekeningen opgehaald (maar we zijn nog bezig, 6 handtekeningen in 2013 :)) ๐Ÿ™

  Wat ik eigenlijk bedoel is dat Disney alle veelbelovende games annuleert, naar mijn gevoel. Want ik zat echt te wachten op BEIDE games.

 10.   
  meatball's avatar

  Disney is was al een waardeloos bedrijf (laat metal bands niet optreden in bepaalde podia omdat het niet hun beleid mee gaat :S) en nu dit. Waarom gaat zon bedrijf nooit kapot, ipv de betere (THQ)

 11.   
  Hitman047's avatar

  RenevdGijp schreef, "Dit had ik toch niet zien aankomen!"

  Nou ja, LucasArts weet al jaren niet meer waar ze mee bezig zijn. En eerlijk gezegd had ik er bij die overname vorig jaar al een slecht gevoel bij. Maar zo plotseling, door iedereen te ontslaan en al hun projecten in รฉรฉn keer van tafel te vegen, dat zag niemand aankomen. Ongelooflijk kut. Met name voor de 150 werknemers die ontslagen zijn.

  @Peter: Is dat tijdperk niet voorbij? En wie zou dat dan in vredesnaam moeten gaan doen? Uitgevers als Activision en EA hebben de markt voor gelicenseerde games al vrijwel volledig verlaten. Het tijdperk om een derde partij een game voor je te laten ontwikkelen loopt ook op zijn einde: Veel onafhankelijke ontwikkelaars zijn de laatste jaren failliet gegaan, overgenomen door grote uitgevers of volledig overgestapt op het maken van F2P of mobiele games.

  Nee, ik zie het somber in. ๐Ÿ™

 12.   
  R1chardTM's avatar

  Mark my words! Star Wars 1313 gaat wel weer ergens op duiken en dan bedoel ik niet de Disney dans versie.

 13.   
  Phil's avatar

  Jaja LucasArts maakte niet de multimiljoen verdienende games en dan moet het dus deaud en kapot volgens Dinsey. Geldzuchtig bedrijf zonder oog voor kunst.

 14.   
  kik421's avatar

  Zonde…

 15.   
  Cyart's avatar

  ik weet hier niks op te zeggen dan alleen maar: *sad face*

 16.   
  GamerJaime's avatar

  R1chardTM schreef, "Mark my words! Star Wars 1313 gaat wel weer ergens op duiken en dan bedoel ik niet de Disney dans versie."

  Net zoals er met True Crime Hong Kong aka Sleeping Dogs gebeurd is bedoel je? DAMN i hope so! Wat baal ik hier van zeg! Keek zo ontzettend uit naar Star Wars 1313!! ๐Ÿ˜ฅ SHIT! ๐Ÿ˜ก

 17.   
  Eichmann's avatar

  Typisch weer.
  Kut disney.

 18.   
  sthij's avatar

  double post sorry -_-

 19.   
  sthij's avatar

  Ik denk dat darth vader dit had gezegt : klik

 20.   
  studio dewolf's avatar

  Lucasarts heeft ooit indiana jones and the emperor’s tomb gemaakt. Dit spel heb ik kapot gespeeld. RIP ๐Ÿ˜ฅ

 21.   
  LesserMagic's avatar

  “Enkele maanden geleden werd bekend dat Disney LucasArts gekocht had, een gebeurtenis die onder andere als gevolg heeft dat er nieuwe Star Wars-films uit zullen komen. ”

  Ik denk dat er hier LucasFilm wordt bedoeld, aangezien LucasArts de game-afdeling is en LucasFilm de overkoepelende organisatie die ook de films maken. ๐Ÿ˜‰

 22.   
  D_Dog's avatar

  Disney ๐Ÿ‘ฟ

 23.   
  OllieDenZotn's avatar

  Dit is klote… ๐Ÿ™

 24.   
  Leon 2.0's avatar

  Nemhauser schreef, "”Enkele maanden geleden werd bekend dat Disney LucasArts gekocht had, een gebeurtenis die onder andere als gevolg heeft dat er nieuwe Star Wars-films uit zullen komen. ”
  Ik denk dat er hier LucasFilm wordt bedoeld, aangezien LucasArts de game-afdeling is en LucasFilm de overkoepelende organisatie die ook de films maken. ๐Ÿ˜‰ "

  Helemaal juist! Bedankt voor de correctie. ๐Ÿ™‚

 25.   
  Talska's avatar

  Nee nog tig Star Wars games (hoeft van mij ook niet)

  Kan er niet wakker van liggen. Al een aantal jaar wordt Star Wars verkracht door een verhaal die helemaal niks te maken hebben met Star Wars.

 26.   
  RocknRolf's avatar

  Tering, dat is wel balen ๐Ÿ™

 27.   
  Daniel Z's avatar

  En daar vergaat weer een grote studio onder het regime van een nog groter bedrijf..

 28.   
  toqeer's avatar

  echt disney mag van mij all helemaal nu oprotten want door hun zal star wars 1313 nu echt nooit
  meer het daglicht zien, echt zo jammer verkloot gewoon door disney ๐Ÿ™„ dacht eindelijk eens
  mischien een goeie star wars game maar…………….