CrewGrounds: Tientallen euro’s investeren in free-to-play?

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze hun mening te geven over de volgende stelling:

Tientallen euro’s investeren in free-to-play?

Eefje Schietgat
Nee
Ben je mal? Ik heb er in principe geen enkel probleem mee om geld te investeren in kwalitatieve games, maar ik ben gewoon best gierig van karakter. Een Grand Theft Auto V of een Zelda zou ik voor de volle mep kopen, maar bij iedere andere game wacht ik steevast tot ik hem goedkoop uit de budgetbak kan vissen en dan nog probeer ik hem goedkoper tweedehands te vinden. Belgen lachen weleens om gierige Nederlanders, maar dit Belgje kan er in elk geval wat van. Nou moet ik uiteraard wel melden dat mijn mams voor de helft Nederlands is, maar we dwalen af. Punt is, ik wil gerust geld ophoesten voor een spel, maar als ik op een legale manier de kosten kan beperken, dan doe ik dat ook. Een bijkomend probleem met free-to-play games is dat ik tot op heden eigenlijk nog geen games in dat genre heb gezien waarvan ik het idee heb dat ik er dezelfde ervaring mee zou kunnen hebben als met een volwaardige game. De structuur van dat soort spellen klikt ook niet bij me. Ik speel games met een doel. Of het er nu om gaat de prinses te redden uit het kasteel of de wereld van een atoomoorlog, ik wil een duidelijk doel in mijn games. Het enige doel dat free-to-play games lijken te hebben, is geld uit de zakken van de spelers halen voor inhoud die compleet vergankelijk is. Ik ben te gierig; Nederlands bloed in de familie weet je wel.

Michiel Brunsveld
Nee
Tientallen euro’s zeker niet. Free-to-play is een concept dat, zoals de naam doet vermoeden, subliem vermaak zonder kosten moet bieden. Voor wat leuke extra’s wil ik gerust betalen, zeker als de game een pareltje is, maar het blijft wel bij een bescheiden bedrag. Games zijn wat mij betreft al duur genoeg, zeker als je iets op de release wil kopen. Dan vind ik het nogal uitmaken of je een free-to-play game koopt of de nieuwe Gears of War, BioShock of Metal Gear. Daar zitten zoveel uren (maanden, jaren) ontwikkeling in, dan vind ik het ook een investering en waardering voor een game en ontwikkelaar.

Begrijp me niet verkeerd, ik kan me met veel free-to-play games geweldig vermaken, maar die games moeten lekker in hun eigen prijssegment blijven. Gratis, of hooguit een paar euri. En verder vooral allemaal doen waar ze goed in zijn: entertainment bieden!

Leon Kempers
Ja
Wanneer ik ooit een free-to-play game vind die echt de kwaliteit weet te bieden van een volwaardige AAA-game, dan ben ik best bereid om daar de nodige euro’s in te investeren. Voor een normale kwaleitsgame betaal je immers ook 60 euro, dus waarom zou je dat niet uitgeven aan een gratis spel dat precies dezelfde kwaliteit weet te bieden? Helaas heb ik vooralsnog niet zo’n free-to-play game gevonden. Ze zijn allemaal te mainstream, te simpel of te saai. Ik blijf geduldig wachten op de zogenaamde “AAA free-to-play”, maar tot die tijd vermaak ik mij wel met mijn “gewone” games.

  1.   
    Daan's avatar

    Ik zeg ook nee.

    Geld investeren in een dienst die langzaam voor steeds meer dingen geld gaat vragen. Straks betaal je voor 20% meer grondstoffen per uur, een extra tool om het spelen wat makkelijker te maken of voor extra goud. Ik heb daar helemaal geen zin in. Geef mij maar een spel waarbij je eenmaal betaald, dan is het niet “gratis” maar weet je wel waar je aan toe bent.

    Tuurlijk heb je het zelf in de hand hoeveel geld je gaat uitgeven echter om mee te komen met de topspelers moet je toch weer geld investeren want die topspelers doen het ook. Denk maar aan Tribalwars, Ogame etc.

  2.   
    GENERAL_DS's avatar

    Daan, je hebt het hier wel over spellen die op GN niet of nauwelijks besproken worden. league of legends is meer een spel dat op GN wordt besproken en ook echt meer zoals de ”gewone” spellen. Ik zou zelf in een spel als LoL eerder geld in steken dan een spel als BF play 4 free waar je moet betalen om de goede wapens vrij te spelen. In LoL heb je tenminste de keuze en wordt je niet gedwongen om te betalen als je wilt meekomen met de top.

  3.   
    3333/3333's avatar

    Het probleem bij veel Free-to-play games is niet dat je hoeft te batalen, maar dat je blijft betalen. Een gewone game betaal je 1 keer voor en dan is het klaar.

  4.   
    Daan's avatar

    ”Erik-Heijden “ schreef, "Het probleem bij veel Free-to-play games is niet dat je hoeft te batalen, maar dat je blijft betalen. Een gewone game betaal je 1 keer voor en dan is het klaar."

    Exact! Dat is wat ik bedoelde. Vaak met die games wil je andere spelers bijhouden en dat kan haast niet zonder er extra geld tegenaan te gooien. Uiteindelijk is de kans vrij aannemelijk dat je alsnog veel duurder uit bent.

  5.   
    bender's avatar

    De enige f2p titel dat ik goed vond was enemy territory, en die was volledig gratis. (also tf2 maar sinds die f2p geworden is vind ik hem minder.)

  6.   
    Coldkiller_NL's avatar

    Ik vond Wolfenstein ET ook een leuk spel, America’s Army ook wel, maar voor de rest vind ik f2p games ook niet veel aan.