Valve gaat eigen Steam Box verkopen

De verhalen deden al een tijdje de ronde, maar nu is het zeker: Valve is bezig met de ontwikkeling van een eigen console. De Steam Box die voorlopig de naam “Bigfoot” draagt, moet Steam in de huiskamer gaan brengen. Valve-preses Gabe Newell brengt het nieuws in een interview persoonlijk naar buiten.

In het interview meldt Newell dat Valve contact onderhoudt met meerdere ontwikkelaars die actief bezig zijn met de ontwikkeling van eigen “Steam-consoles”:

What we see is you’ve got this sort of struggle going on between closed proprietary systems and open systems. We think that there are pluses and minuses to open systems that could make things a little messier, it’s much more like herding cats, so we try to take the pieces where we’re going to add the best value and then encourage other people to do it. So it tends to mean that a lot of people get involved. We’re not imposing a lot of restrictions on people on how they’re getting involved.
Ondanks het gegeven dat meerdere hardware-ontwikkelaars eigen Steam-projecten hebben opgepakt, gaat Valve alsnog zijn eigen Steam Box op de markt brengen. Met Newells aversie tegen Windows in ogenschouw genomen, zal het geen verrassing zijn dat de console van Valve op Linux gaat draaien:
We’ll come out with our own and we’ll sell it to consumers by ourselves. That’ll be a Linux box, [and] if you want to install Windows you can. We’re not going to make it hard. This is not some locked box by any stretch of the imagination.
Newell gaat ook kort in op de potentiële mogelijkheden voor een nieuwe controller. Verrassend genoeg is Valve voornemens om het motion-controller-model, zoals toegepast op Kinect en de Wiimote, links te laten liggen en de focus te verleggen naar een controller op basis van biometrische functies:
I think you’ll see controllers coming from us that use a lot of biometric data,” he said. “We’re a lot more excited about biometrics as an input method. Motion [controls] just seems to be a way of [thinking] of your body as a set of communication channels. Your hands, and your wrist muscles and your fingers are actually your highest bandwidth.
Hoewel Newell geen informatie omtrent een releasedatum geeft, weet hardware-ontwikkelaar Ben Krasnow te melden dat er in 2013 vooralsnog geen plannen zijn om de Steam Box officieel te onthullen. De interesse is in elk geval gewekt. Zal Valve in de aanstaande consolegeneratie een gedegen concurrent voor Sony en Microsoft kunnen gaan worden?

 1.   
  Fox's avatar

  Weet niet of dit nu wel zo’n goed iedee is.

 2.   
  cookymonster's avatar

  ik vind het fantastisch dat de console market inneens opengebroken word door zaken zoals de steam box, de ouya, de gamestick, nvidia shield, … en dan ook nog eens de nieuwe xbox en playstation die er aan zitten te komen echt fantastisch en ik hoop dat het veel goede veranderingen met zich mee zal brengen zoals meer indie development voor consoles, sterkere competitie en dus meer en betere vernieuwingen op vlak van consoles en meer keuzevrijheid voor de consument 🙂 noem me een dromer maar ik denk dat dit een prachtige toekomst bied

 3.   
  Goldcobra's avatar

  Ik vraag me af wat dit nou eigenlijk precies gaat worden

 4.   
  sthij's avatar

  Goldcobra schreef, "Ik vraag me af wat dit nou eigenlijk precies gaat worden"

  Niet dit jaar.

  http://tweakers.net/nieuws/86550/valve-geen-steam-box-dit-jaar.html

  Edit: staat trouwens ook in het bericht..

 5.   
  Gunrunner120's avatar

  denk niet zo slim idee

 6.   
  colin_kazim's avatar

  cookymonster schreef, "ik vind het fantastisch dat de console market inneens opengebroken word door zaken zoals de steam box, de ouya, de gamestick, nvidia shield, … en dan ook nog eens de nieuwe xbox en playstation die er aan zitten te komen echt fantastisch en ik hoop dat het veel goede veranderingen met zich mee zal brengen zoals meer indie development voor consoles, sterkere competitie en dus meer en betere vernieuwingen op vlak van consoles en meer keuzevrijheid voor de consument 🙂 noem me een dromer maar ik denk dat dit een prachtige toekomst bied"

  Dromer.

 7.   
  toqeer's avatar

  wil tog wel weten wat ze hier mee willen

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  toqeer schreef, "wil tog wel weten wat ze hier mee willen"

  Ja ik ook aan 1ne kant ben ik er blij mee veel ontwikkelingen nu enzo voor veel goeie games, maar andere kant straks moet je 4 consoles in je kamer hebben staan om alles te kunnen spelen.

 9.   
  soldierarjan's avatar

  Het is super tof dat ze toch met een steambox komen.
  Alleen dat die op linux nu moeten ze wel zorgen dat meer pc games linux gaan ondersteunen anders is straks er niks te spelen.
  Ik hoop dat ze volgend jaar op CES de steambox laten en snel in winkel hebben anders zijn ze denk te laat en zijn nieuwe xbox en playstation al weer uit en hebben veel mensen die al.

 10.   
  svenysven's avatar

  Het lijkt me heel cool van Valve en ik hoop vooral dat je ook mods kan downloaden :D. En ik hoop niet dat als je online zit te spelen, je tegen pc gebruikers, want ik vind het makkelijker om te richten met een muis…

 11.   
  mmx's avatar

  Rustig afwachten de toekomst zal het antwoord geven .

 12.   
  ReinsNL's avatar

  Meer aanbieders is meer concurrentie
  Meer concurrentie is betere prijzen voor ons de klanten 😉

 13.   
  gragon3's avatar

  Eerlijk gezegd wil ik er wel een hebben 😛

 14.   
  Vinniel's avatar

  Het grote voordeel van Valve is dat de software (Steam), waarmee het systeem zich zal onderscheiden, zichzelf al bewezen heeft. Ik denk dat de hardware in de komende ‘consolewars’ wat dat betreft maar een marginaal onderdeel zal zijn, m.a.w. qua kracht/prestaties zullen steamboxen zich vrij snel in de levenscyclus al kunnen meten met de nieuwe consoles van Sony en Microsoft. Sterker nog, die streven ze vrij snel al voorbij is mijn verwachting. Steam kan daarbij rekenen op alle grote releases, ’t is jammer van EA, maar goed, je kunt toch gewoon windows draaien op een steambox. Daarbij de kanttekening dat Valve zn engines ook voorbereid op de komst van de Oculus Rift en ’t ding heeft opeens veel meer potentie dan de nieuwe consoles van MS & Sony. Ik blijft dit in ieder geval, net als iedere gamer, goed in de gaten houden!

 15.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Ik vind Steam voor de pc wel goed, maar een console, weet ik niet.

 16.   
  Massive Koala's avatar

  Het zou opzich wel leuk kunnen uitpakken voor Valve.