Brief onthult zorgen Kubrick over schaden imago IBM met 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick is zonder twijfel een van de meest iconische regisseurs in de filmgeschiedenis. Met een geweldig oeuvre aan films, waaronder A Clockwork Orange, Full Metal Jacket en The Shining, heeft Kubrick zijn stempel gedrukt op deze wereld. Ook 2001: A Space Odyssey was een absolute topfilm, die het science fiction genre identiteit en vorm gaf.

Een belangrijke rol in de film is toegedicht aan de supercomputer HAL, die na een defect een eigen leven begint te leiden en mensen om zeep brengt. De klassieke strijd tussen mens en machine, een thema dat na A Space Odyssey nog vaak is teruggekeerd in films, zorgde echter voor wat kopzorgen voor Kubrick.

De regisseur deed namelijk voor de film onderzoek bij onder andere IBM, een computerfabrikant, om HAL zo technisch geavanceerd als mogelijk te doen lijken. Kubrick dacht zelf dat het negatieve karakter van de supercomputer niet goed zou zijn voor het imago van IBM, die hij echter wel wilde bedanken in de credits voor hun hulp bij zijn onderzoek. Een opgedoken briefwisseling tussen Kubrick en IBM laat dat zien.

Uiteindelijk werd IBM toch genoemd in de credits, hoewel het duidelijk moest zijn dat het defect van HAL niets te maken had met IBM, en ze wilden niet specifiek genoemd worden als technisch adviseur voor de supercomputer. De zorgen van Kubrick waren echter misschien terecht te noemen, want een aantal bioscoopgangers zag HAL toch als kritiek op technologie zoals IBM die produceerde.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren