”PlayStation Vita één van de slechtste producten van 2012”

Overal op het internet duiken weer eindejaarslijstjes op. Waar de ene website de mooiste dingen van het jaar uitlicht, komt de andere met een meer negatief lijstje. Zo publiceerde het Amerikaanse 24/7 Wall Street een lijst met de meest geflopte producten van 2012.

En raad eens: Sony’s PlayStation Vita staat op nummer 8 en is daarmee de hekkensluiter van de lijst. De verkopen van Sony’s nieuwste handheld zouden in het niets vallen bij die van de Nintendo 3DS. Reden: de slechte line-up en de veel te hoge prijs. De consument zou niet bereid zijn om 249 euro neer te leggen voor het apparaat en wil blijkbaar meer dan alleen de nieuwste Uncharted: Golden Abyss. De toelichting luidt als volgt:

Released first in Japan in December 2011 and then globally in February 2012, initial sales of the PlayStation Vita were encouraging. By the end of February, the company announced it had sold approximately 1.2 million units, followed by an additional 2 million units of software for the handheld game console. Yet sales quickly declined. From its release date to June 30, just 2.2 million PlayStation Vita units were sold, far less than the 3.6 million units Nintendo 3DS sold in just its first month. Recently, Sony has clumped sales of the Vita and its predecessor, the PSP, together to avoid highlighting embarrassing sales figures. Frequent complaints about the Vita were that the $300 price tag was too expensive and that its game lineup was both weak and small, especially given the availability of cheaper gaming through smartphones and tablets.
Andere opvallende producten in de lijst waren de Nokia Lumia 800, het vlaggenschip van het Finse bedrijf met Windows Phone, en ook de Sony Tablet P stond erin. Nóg een product afkomstig uit de stallen van Sony die het volgens de website niet goed heeft gedaan.

Met stip op nummer 1 stond echter Apple Maps, Apple’s eigen kaartenapplicatie, die met intrede van iOS 6 Google Maps verving. Achteraf gezien geen goede keus dus.

Wat vonden jullie het slechtste product van 2012 en hoort de PlayStation Vita wel in deze lijst? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ben ik niet mee eens.
  Ale beloftens die ze hadden gemaakt wat je met de Vita kon doen en wat mogelijk was is
  in mijn ogen waar gekomen.
  En het is een duur apparaat dat valt niet te ontkennen, maar het is toch zekker ook niet Sony’s schuld dat ontwikelaars geen games hebben gemaakt voor de psv toch?!

  Over de Nokia Lumia 800, wow dat idd een verassing.
  Want ik zie/hoor niks anders dan goede reviews en reacties van mensen die ik ken die de Nokia hebben aangeschaft. 😮

 2.   
  Supermanneke's avatar

  Slechtste product, het is maar hoe je het bekijkt. Geflopt, misschien. Slecht? Denk het niet, de markt is gewoon veranderd doordat veel mensen nu liever op hun smartphone een casual game spelen dan dat ze een dedicated handheld meenemen om een game op te spelen.

 3.   
  Battlefield Devil's avatar

  ik heb er 200 euro voor neergelegd en vind t een leuk ding,
  nadeel is het geheugen erg duur en weinig..
  daarnaast zijn die kleine games allemaal veel te deur voor dat kut ding. is t niet waard

 4.   
  Goldcobra's avatar

  Haha lol. Ken ook voor de rest niemand die ‘m heeft.

 5.   
  Mr Sonic's avatar

  Vind het wel weer overdereven,zo slecht is het ook weer niet.

 6.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Mumumumumuhh, slechtse product, boehoeh… Wordt een beetje moe van dat schaapachtige gezeik. Er is een verschil tussen de slechtste en het minst verkochte product. Hebbie de games meegemaakt die uitkwamen toen de PS3 net een jaartje op de markt was? Laten we eerlijk zijn, de meeste games waren crap.. Zelfde geldt voor de Vita. De developers moeten eerst goed kennis maken met de functies van de Vita en daarbij hebben ze ook nog hun handen vol aan de console en computer spellen. Druk, druk, druk daarzo!

  We zijn zo ontzettend verwend met de jaren dat we al gauw dingen afzeiken en aan de kant schuiven, geheel onterecht als je het mij vraagt. Je moet ze gewoon de tijd gunnen om bekend te raken met de Vita zodat ze vervolgens de coolste, mooiste en meest originele spellen kunnen uitbrengen. Je denkt toch niet dat Rembrandt met z’n eerste kennismaking van de kwast meteen De Nachtwacht heeft geschilderd? Ik denk dat de Vita z’n prijs waard is, maar dat dit nog niet helemaal te merken is door het beperkt aantal spellen.
  En wie weet wordt het niet veel meer dan dit, maar daar kunnen we nu nog niets over zeggen.

 7.   
  toqeer's avatar

  ik heb er ook 200 euro voor betaald en vind hem zeker niet slecht
  mischien geen succes maar dat is weer een ander verhaal en dit is pas het
  begin gezeik gaat nergens over

 8.   
  Danielle.k's avatar

  Mijn ouders kochten een Vita en ik ben daar blij mee :), ik vind het een hele leuke handheld en ook al heb ik niet heel veel games erop maar Uncharted en Assassins Creed vind ik enorm vet erop.
  Wel hoop ik op wat meer van dit soort goede games op de Vita, zo kijk ik bijvoorbeeld erg uit naar de nieuwe Sly Cooper game.

 9.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Ze overdrijven echt, volgens mij is de PS Vita niet zo slecht.

 10.   
  Zi0's avatar

  De Vita zelf is geen slecht product, het mist alleen een goede exclusive, en de prijs is te hoog imo.

 11.   
  Kenaryu's avatar

  Het is hoe je slecht bekijkt..in de ogen van deze mensen die dat stukje hebben geschreven is de ps Vita slecht omdat ie weinig heeft verkocht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook echt een slecht product is want in mijn ogen en ervaring is de ps vita een goed apparaat dat veel beter is dan apps die je op je mobiel kan spelen. Uncharted op de psvita wat wil je nog meer haha.

  Maar om producten slecht te noemen omdat ze niet goed verkopen gaat mij een beetje ver.
  Kijk wat ik echt een slecht product vind is idd de Apple maps want dat werkt voor geen meter. Producten als lumia en psvita horen gwn niet in dat rijtje!

 12.   
  Rijstekorrel's avatar

  Coldkiller_NL schreef, "Ze overdrijven echt, volgens mij is de PS Vita niet zo slecht."

  Slecht is die niet er zijn gewoon geen exclusieve games voor eigenlijk, Ik heb de ps3 en vita als ik een spel koop die op beide beschikbaar is kies ik voor de ps3 waarom

  Groter scherm
  Surround set er aan.
  Speelt toch wat beter met controller zelf.

  Zo simpel is het een handelt moet het ook echt van de exclusieve games hebben.

 13.   
  kik421's avatar

  vond em wel mooi mja waarvoor heb ik em nodig 😉 onderweg gebruik ik wel me iphone

 14.   
  Gajes859's avatar

  De Vita is een goed product. Alleen de tijd dat ie is uitgebracht is ongelukkig. En het houdt niet over met de games. Als GTA V er op komt koop ik ‘m zeker.

 15.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Zulke dingen koop je wanneer je teveel geld op de bank hebt. De meeste mensen letten tegenwoordig wel op hun inkomen en uitgaven en/of heeft al een 360… En de mobieltjes van nu zijn ook al volwaardige handhelds.
  3DS is btw veéel leuker en ook nog es beter verkocht, hoogstwaarschijnlijk door de brilloze 3D kijk-optie. SONY had achteraf beter uit moeten komen met een nieuwe Xperia Play telefoon, of een brilloos 3D kijk-optie op de VITA. 8)

 16.   
  captain08's avatar

  Ik moet mijn Vita nog kopen, maar ik ben er van verzekerd dat met games als Uncharted en LittleBigPlanet en geweldige features zoals je Vita in het licht houden bij Uncharted: Golden Abyss, kan de Vita nog zeker een superhit worden! 😀

 17.   
  timishier's avatar

  ik heb er een en ik heb er op het moment nog geen spijt van, het is een handheld met veel potentie alleen door de verandering van de markt naar smartphones waardoor een groot gedeelte van de casual kopers wegvalt en volgens mij hebben de meeste core gamers geen behoefte meer aan een handheld spijtig want het is een zeer sterk en potentieel goed apparaat 🙁