Update: THQ vraagt surseance van betaling aan

Update:

Onderstaande bericht bereikte ons gisteren via Kotaku en gezien de betrouwbaarheid van die bron hebben we het bericht ook vol vertrouwen geplaatst. Joey Smits, hoofd van Marketing THQ Benelux heeft inmiddels meer tekst en uitleg gegeven. De surseance van betaling, wat anders is als een faillissement gaat alleen over THQ in de Verenigde Staten en de surseance is een uitstel van betaling, om de overname van THQ door Clearlake gemakkelijker te maken. THQ gaat dus als geheel overgenomen door deze investeerdersmaatschappij en dat is in principe goed nieuws, want het geeft een financiële injectie die ze hard kunnen gebruiken. Wat wel waar is in onderstaande reactie van Hitman047, is dat het na de overname natuurlijk onduidelijk is wat Clearlake met THQ gaat doen. Maar dit is natuurlijk met iedere overname de vraag en het positieve nieuws is dat de komende games in ieder geval gaan verschijnen en dat THQ financiële ruimte krijgt.

THQ verkeert al tijdenlang in financieel zwaar weer. Het komt dan ook niet geheel als een verrassing dat de uitgever vandaag zijn faillissement heeft aangevraagd.

THQ zal zijn toekomstige games (waaronder Company of Heroes 2, Homefront II, Metro: Last Light en South Park: The Stick of Truth) nog uitbrengen, maar in de tussentijd wordt wel het proces van faillissement in gang gezet:

The sale and filing are necessary next steps to complete THQ’s transformation and position the company for the future, as we remain confident in our existing pipeline of games, the strength of our studios and THQ’s deep bench of talent
Toch is dit niet per definitie het einde van THQ. Investeerders hebben het bedrijf overgekocht en wanneer hun toekomstige games financiële successen worden, zou het zomaar eens kunnen dat THQ blijft voortbestaan:
We are grateful to our outstanding team of employees, partners and suppliers who have worked with us through this transition. We are pleased to have attracted a strong financial partner for our business, and we hope to complete the sale swiftly to make the process as seamless as possible.
THQ geeft in een persbericht tevens aan dat alle ontwikkelaars op volle toeren zullen blijven draaien. Er worden geen afdelingen gesloten en THQ ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet:
All of the company’s studios remain open, and all development teams continue. The company remains confident in its existing pipeline of games.
Kortom: de toekomst van THQ is opnieuw een stukje onzekerder geworden, maar er is nog geen man overboord. Wanneer de toekomst positief uitpakt zullen we nog vele jaren kunnen genieten van franchises als Company of Heroes, Metro en Saints Row.

 1.   
  Fox's avatar

  Eigenlijk zaggen we dit al aan komen. Hopen dat alle goede game property’s van THQ niet verloren gaat.

 2.   
  Coldkiller_NL's avatar

  ^Nee, THQ heeft wel goede games.

 3.   
  SN0WIE's avatar

  Het is nog mogelijk THQ. Hoop echt dat deze studio nog gered wordt!

 4.   
  sthij's avatar

  Neeeee 🙁

 5.   
  ronineter's avatar

  Please EA en actvision, blijf weg bij deze gasten en neem ze niet over!

 6.   
  Neolite's avatar

  IP’s van THQ zullen niet verloren gaan, deze zullen eerder verkocht worden aan een andere publisher. Of THQ wordt in zijn geheel overgenomen door een andere publisher zoals EA of Activision.

 7.   
  maxmeyer's avatar

  Erg zonde, vond het toch erg leuke spellen. Vooral met CoH en Metro heb ik me vermaakt. Nogmaals zonde 🙁

 8.   
  Alfa Warrior's avatar

  Kwaliteit is behoorlijk omlaag gegaan afgelopen jaren, een faillissement komt ook niet als een verrassing als je DLC’s samen meer kosten dan het spel zelf * 3.

  Hoe dan ook, er was ooit een tijd waarin THQ wel goeie games uitbracht en ik hoop dat een toekomstige uitgever deze IP’s over zal nemen en weer zal herstelling in hun oorspronkelijke glorie.

 9.   
  Leon 2.0's avatar

  Eigenlijk verandert er, volgens mij, vrij weinig. Als de nog uit te brengen games financieel succesvol zijn, blijft THQ sowieso gewoon bestaan. Als ze allemaal/gedeeltelijk floppen dan is THQ er geweest, maar dat was eigenlijk ook al duidelijk.

 10.   
  Mr Sonic's avatar

  Dat is wel zonde.

 11.   
  Daan's avatar

  Zeer jammer. Hopen op goede investeerders.

 12.   
  NoFearz's avatar

  Metro en CoH zullen ongetwijfeld geld opbrengen 🙂

 13.   
  mmx's avatar

  Dit is echt jammer ,maar we zagen het zinkende ship al weken geleden 😳

 14.   
  firehopper211's avatar

  😥 😥

 15.   
  Hitman047's avatar

  Voorlopig veranderd er inderdaad weining. Clearlake heeft een overname bod gedaan ($60 miljoen dollar) op THQ, al haar interne studio’s en alle IP’s. Het aanvragen van het faillissement is een formaliteit, om de schuldeisers (voorlopig) buiten de deur te houden. In principe is het mogelijk dat er binnen 30 dagen nog een kandidaat opstaat maar dat is onwaarschijnlijk.

  Voor de korte termijn veranderd er dus weinig. Alle studio’s blijven open, alle werknemers behouden hun baan, alle games worden gewoon door ontwikkeld, en verschijnen uiteindelijk wel in de winkels. Interessanter is wat er op de langere termijn gaat gebeuren:

  Optie 1: Clearlake behoud THQ en gaat naam maken in de game-industrie. Studio’s blijven open e.d. en er veranderd verder weinig. (extreem onwaarschijnlijk)

  Optie 2: Clearlake behoud THQ tijdelijk, en brengt THQ’s games voor Q1 en Q2 uit. Verkoopt vervolgens het hele pakket (THQ, studio ‘s, IP’s, maar ook de schulden) aan de hoogste bieder. Op deze manier maken ze mogelijk al winst voordat ze THQ doorverkopen.

  Optie 3: Zie optie 2, maar vervolgens splitst Clearlake de hele boel juist op en verkoopt alle onderdelen; IP’s, licenties, studio’s, personeel, games enz. ,los aan de hoogste bieder. Doemscenario, maximale winst voor Clearlake, en wat mij betreft helaas ook het meest waarschijnlijk. 😳

 16.   
  studio dewolf's avatar

  Jammer 🙁

 17.   
  Neolite's avatar

  Hitman47, die laatste mogelijkheid is inderdaad ook wat ik verwacht. Clearlake zal de overname vast niet gedaan hebben in het belang van “de gamers”. Dus die gaan er gewoon maximale winst uit proberen te halen.

 18.   
  HashtagMcSwag's avatar

  Jammer, ik vond saints row geweldig, net zoals red faction guerilla.

 19.   
  PaNNa's avatar

  Hopelijk doen de investeerders er goed aan. Zou wel jammer zijn voor sommigen.

 20.   
  nunen007's avatar

  Heel jammer…

 21.   
  RenevdGijp's avatar

  Hopen dan maar op een overname (van licenties). Er zat veel aardigs tussen. Maar eerlijk is eerlijk, ze hadden geen echte blockbuster (geen CoD of AC van deze wereld). Jammer, maar helaas!

 22.   
  Tadao's avatar

  Ik vertrouw erop dat het gered word, al denk ik niet dat South Park zo’n grote inslag zou hebben omdat niet veel mensen vertrouwen hebben in dat spel naar mijn mening

 23.   
  Smannie's avatar

  Noooooo!!!!!!!
  😥

 24.   
  mmx's avatar

  Ik ga ook voor optie 3 van Hitman .
  Maar dit artikel vond ik net en zet het toch even neer .

  .Onaangekondigde THQ-games nu aangekondigd
  Nieuws | 20 december 2012 – De faillisementsaanvraag van THQ kwam niet geheel uit de lucht vallen; de bijbehorende ‘aangekondigde’ games doen dat wel. In de aanvraag kwamen namelijk enkele nieuwe titels naar voren.

  Vigil Games, de studio achter Darksiders, is bezig met een game waarvan de werknaam Crawler luidt. Of dit een codenaam is voor een nieuwe Darksiders of een geheel nieuw ip, is niet bekend. Let 4 Dead-ontwikkelaar Turtle Rock Studios is bezig met Evolve, waarvoor THQ in februari al een trademark heeft aangevraagd.

  Ook voor de game met als voorlopige titel 1666 is in februari een trademark aangevraagd; 1666 is ontwikkeling bij THQ Montreal. De ontwikkeling wordt geleid door Patrice Desilets, bekend als creative director van de eerste twee Assassin’s Creed-delen. Company of Heroes-ontwikkelaar Relic Entertainment werkt aan een project genaamd Atlas, dat gepland staat voor 2014.

  Verder bevestigt het lijstje met THQ-projecten dat Homefront 2 en Saints Row 4 ‘gewoon’ in ontwikkeling zijn.

 25.   
  DravirHE's avatar

  Als de komende spellen goed uitpakken, denk ik niet ze zich heel veel zorgen hoeven te maken voor de toekomst. Aan de andere kant zal een investeringsmaatschappij vooral voor zekerheid gaan en zal THQ dus vooral vervolgen uit gaan brengen. Sowieso doen veel bedrijven dit natuurlijk al tijdens de crisis. Kijk maar naar Black Ops 2, Halo 4, AC3, NFS: most wanted (#2), Little Big Planet Karting (#3).

 26.   
  Moon-Hero's avatar

  Zoals ik al in eerdere reacties las, als de games maar niet worden afgeraffeld doordat er bijvoorbeeld te veel druk op de werknemers staat en het na de overname ook gewoon goed gaat met de games die er dan komen.

 27.   
  Hitman047's avatar

  Lees ook allemaal even de open brief die THQ’s President, Jason Rubin, aan de community schreef. Die schept een hoop duidelijkheid.

  De hele situatie blijkt beduidend positiever dan we in eerste instantie dachten. 😉