GamersNET PC-advies: Juli 2012

Door de zomervakantie is er een uitstekende reden om je eens even lekker te verdienen in een mooie computer, want dan heb je ruimschoots voor het mooiste gedeelte van het jaar al een heerlijke pc staan. Voor de PC-gamers herintroduceren wij daarom dan ook het GamersNET PC-advies. Elke maand zal hierin de computer worden samengesteld waar jullie om vragen! Wat willen jullie graag zien? In deze tweede editie behandelen we een budget PC, waar je toch nog wel een leuk spelletje op moet kunnen spelen.

De configuratie van deze maand
Voor deze maand is er gekozen voor een budget ‘game’ PC. Het bedrag van de computer zal rond de 550 euro liggen en een aantal van de nieuwste games zul je er nog gewoon redelijk op moeten kunnen spelen. Er is gekozen voor een AMD-systeem, wat inhoudt dat de processor en de videokaart van AMD is. Geheugen is ondertussen al zo goedkoop dat hier niet op bezuinigd gaat worden en vanwege de dure harde schijven zal er een kleiner exemplaar aangeraden worden.

Processor: AMD FX-6100 Boxed
Een heel mooie processor waarmee je gewoon waar voor je geld krijgt. Het is een CPU met zes cores en deze draaien op een snelheid van 3,3GHz. In vergelijk met de AMD Pheniom II X4, welke nog steeds zeer populair is, is de FX-6100 zeker een stap vooruit: van vier 3,4Ghz cores gaat de Pheniom II X4 naar zes 3.3GHz cores en daarnaast heeft laatstgenoemde ook een lager verbruik. Deze kent namelijk een vermogen van 96 Watt tegen een van 125 Watt.

Tevens is de cache groter en dat vindt een gunstige weerslag op de prestaties van de CPU. Een te kleine cache was altijd een groot minount van de CPU’s van AMD, maar het bedrijf is flink aan de weg aan het timmeren. Ze bieden steeds betere CPU’s voor een gunstigere prijs ten op zichtte van Intel. Echter is het middensegment en het topsegment nog steeds compleet in handen van Intel, vanwege de superieure prestaties. Niet geheel verrassend dus dat we voor onze budget PC voor een AMD kiezen.


Processorkoeler: –
De hier samengestelde computer bevat geen CPU-cooler, maar in plaats daarvan maken we de keuze voor een stock cooler. Indien je liever niet gebruik maakt van de standaard bijgeleverde koeler is de Scythe Mugen 2 Rev B. een aanrader. Deze doet zijn taken voor een degelijk prijsje.

Moederbord: ASRock 970 Extreme3
ASRock biedt ook deze keer een mooi moederbord en voor de budget PC is er geen reden om hier niet voor te kiezen. Andere fabrikanten bieden namelijk gelijkwaardige moederborden voor een hogere prijs aan en als het om budget gaat, kiezen we toch graag voor de beste binnen het goedkope segment. Dit moederbord doet wat we willen, maar kan daarnaast nog een klein beetje extra aan.

De 970 beschikt over vijf SATA-600-, tien USB 2.0-, twee USB 3.0-aansluitingen, maar kent ook een eSATA-aansluiting. Er is ondersteuning voor Crossfire, echter draait een PCI Express slot dan maar op 4x en dus niet op 16x. Het beste kan er dus gekozen worden voor een snelle kaart. Tevens is er ondersteuning voor 4x DDR3 dat de 1333MHz reepjes die wij aanraden prima kan gebruiken.

Geheugen: Corsair CMV8GX3M2A 1333C9 of Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/8G
Geheugen kost niet zo heel veel meer. Het meest gangbare is twee modules van 4GB die voor een mooi bedrag te krijgen zijn. We hebben deze keer gekozen voor 1333Mhz reepjes die hun werk heel goed doen. Aangezien er in principe geen verschillen zijn tussen beide reepjes kan aan de hand van je gevoel de keuze prima gemaakt worden. Als je dan toch een advies wilt? Ga voor de tien euro duurdere module uit het systeem van juni.

Videokaart(en): Sapphire HD 6870 1GB GDDR5 PCI-e
De 6870 is al een tijdje beschikbaar en er zijn dus al genoeg nieuwe videokaarten uitgebracht door AMD en Nvidia. Er is echter nog steeds geen nieuwe kaart die in dit prijssegment beter presteert dan de 6870. Voor 150 euro heb je met deze kaart nog steeds de beste koop.

Hij is uitgerust met DX11 en 1GB aan geheugen met een snelheid van 4.2GHz. Hij beschikt daarnaast over een PCI-e 2.x 16x-interface. De kaart heeft bovendien twee DVI-I-aansluitingen en een HDMI-poort. De meeste games zul je hier prima mee kunnen spelen.


Harddisk(s): Seagate Barracuda 7200. 14 ST500DM002 (500GB)
Harde schijven zijn nog steeds erg duur en omdat we toch een beetje op de centjes willen letten met deze computer gaan we voor een harde schijf van 500 GB. Deze kan je al krijgen voor iets minder dan 70 euro en dat is een mooi bedrag. De Seagate heeft een cache van 16MB en is daardoor snel genoeg voor het verwerken van bestanden en het spelen van een spelletje. Voor de echt snelle harde schijven dient een hoger bedrag neergeteld te worden.

De prijzen van harde schijven zullen volgend jaar pas weer op een aanvaardbaar niveau komen, als dit al gebeurd. Van de vijf grote fabrikanten zijn er inmiddels nog maar drie over en dit zal te voelen zijn in de prijzen van de harde schijven.

Optische drive(s): Sony Optiarc AD-7280S Zwart
Elke fabrikant kan tegenwoordig wel een fatsoenlijke Optische drive fabriceren. Als we dan toch nog met een aanrader moeten komen, die ook nog eens goed beschikbaar is en daarnaast zeer mooi geprijsd is, raden we de Sony Optiarc aan. Voor nog geen twintig euro heb je een heel mooi brandertje.

Voeding: OCZ ModXStream Pro 500 Watt
De OCZ ModXStream Pro 500 Watt is een heel mooie modulaire voeding die voor een mooie prijs te krijgen is. Er zijn vergelijkbare voedingen voor een lager bedrag beschikbaar, maar het is niet aan te raden te bezuinigen op de voeding. Een goede voeding kan de levensduur voor je systeem namelijk behoorlijk bevorderen en daarnaast biedt het de ruimte om een kleine upgrade te kunnen doen.

Behuizing: Thermaltake V3 Black Edition
De Thermaltake V3 is een degelijke kast voor een zacht prijsje. Hij is kwalitatief gezien prima kast en al het bovenstaande kan er mooi in. De behuizing heeft aan de voorkant de gebruikelijke standaardaansluitingen zoals USB, microfoon en koptelefoon. Er kunnen vier harde schijven in het kastje en eventueel kan ook een SSD geplaatst worden. Tevens geeft de behuizing ruimte voor maximaal vier casefans. Een fan wordt standaard meegeleverd en zit achterin de PC.

Een behuizing is toch iets waar je geregeld tegenaan kijkt en daarom zijn ze er ook in allerlei soorten en smaken. Cooler master, Antec, Corsair en Lian Li (zeer hoge kwaliteit, heel erg duur) zijn dan mooie merken waarbij de kwaliteit op de eerste plaats staat. Natuurlijk kun je ook voor een iets goedkoper alternatief gaan, maar besef je dan wel dat deze vaak veelal van hard plastic is en er hierdoor makkelijk onderdelen afbreken. Bovendien zullen bepaalde functies niet altijd aanwezig zijn. Natuurlijk kun je het ook treffen met een mooi exemplaar voor een zeer aanvaardbare prijs, dus kijk altijd even goed rond.


Tevreden over bovenstaande computer of had je zelf toch echt andere keuzes gemaakt? Is er een bepaalde PC die jij graag wilt zien? Is er een budget waarbinnen jij graag een computer samengesteld ziet worden? Jij bepaalt wat er wordt samengesteld! Laat daarom weten welke PC je volgende maand wilt zien en wellicht nemen we in augustus wel een blik op jouw ideale computer. Heb je het vorige PC-advies gemist? Bekijk dan alsnog de vorige over een mid-range computer.

GamersNET PC-advies is samengesteld door Marein Ahlers, op de site ook wel bekend als Neolite, een van de GN Pro’s.
  1.   
    Danielle.k's avatar

    Mooie PC voor een mooie prijs, zelf ben ik toch meer een liefhebber van de Intel CPU en zal ik eerder een Asus GFX kaart kiezen de prijs ligt meestal rond de 10 euro duurder dan de Sapphire maar dan krijg je wel 1 jaar extra garantie.