Nieuwe EU-regeling verplicht mogelijkheid tot tweedehands verkoop op Steam

De voordelen van digitale distributie zijn legio: het aanschaffen van games is eenvoudiger, sneller en vaak ook goedkoper. Er is echter wel één groot nadeel, want doordat er geen sprake is van fysieke media, is het niet meer mogelijk om spellen tweedehands door te verkopen.

Dit zal in de toekomst niet veranderen, want Jason Holtman van Valve heeft in een interview laten weten dat men momenteel geen plannen heeft om dit voor Steam mogelijk te maken.

Een nieuwe regeling van het Hof van Justitie van de Europese Unie kan dit echter verplicht gaan maken. In de maatregel is opgenomen dat een auteur van software zich niet mag verzetten tegen de herverkoop van zijn gebruikte licenties. Dit betekent dat iedere burger in de Europese Unie het recht moet krijgen om zijn gebruikte digitale licenties opnieuw te verkopen. Hiertegen zal uiteraard veel verzet van services als Steam en Origin rijzen, dus het laatste is hier nog niet over gezegd.

 1.   
  Tadao's avatar

  Dus… Of ze proberen steam ‘op z’n plek te wijzen’ of ze gaan proberen steam weg te halen of op een of andere manier lukt het steam om aan de regel te voldoen waar ik een beetje mijn twijfels aan heb.

 2.   
  PixelShooter's avatar

  Iedereen, en daarmee bedoel ik non-EU landen, moet de hele wetgeving van de EU toch gaan haten? Meestal zijn het wel regelingen die positief uitpakken voor ons, maar wat als Steam, of een ander onlineplatform, nu eens nee zegt? Dan is die service ‘illegaal’ en verdwijnt die dus voor ons?

 3.   
  Fox's avatar

  Denk niet dat steam dit leuk vind. Maarja.

 4.   
  Hitman047's avatar

  Oud nieuws, die uitspraak (nalezen kan hier) was begin vorige week al.

  Overigens gaat dit veel verder dan alleen Steam. Dit heeft ook natuurlijk ook betrekking op Origin of GoG, maar denk ook aan Playstation Network, Xbox Marketplace, alle DLC in het algemeen, online key’s kunnen worden afgeschaft, enz.

  Zo’n uitspraak heeft nogal wat (vergaande) gevolgen. 😉

 5.   
  MitchieB's avatar

  dat kan de eu wel willen maar het moet technisch wel mogeijk zijn

 6.   
  DeAdSeYe's avatar

  Als je via Steam of Origin 2de hands games worden verkocht, zal zoveel % toch naar Steam of Origin gaan. Daarnaast zullen ze de games ook omhoog gooien, en minder deals komen!

 7.   
  Jarek's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Als je via Steam of Origin 2de hands games worden verkocht, zal zoveel % toch naar Steam of Origin gaan. Daarnaast zullen ze de games ook omhoog gooien, en minder deals komen!"

  Inderdaad, Die deals waren altijd al zo goedkoop, 2e hands is niet nodig.

  Dit zou echt slecht zijn voor de consument als dit erdoor komt.
  Ik denk zelfs het einde van steam in europa.

 8.   
  huntedjohan's avatar

  grappige reactie’s. als een uitgever komt met online pass, die maar voor 1 gebruiker geld, en als je je spel doorverkoop moet de nieuwe eigenaar een nieuwe pass kopen is heel gaming nederland van de ruk omdat het jou spel is en als je het verkopen wil moet dat mogen. nu helpt de EU mee om al je spellen die je koop 2e hands te kunnen door verkopen en gaan we ook lopen janken want nu is onze heilige STEAM aan de beurt om mee te helpen aan 2e hands verkoop van je digitale aankopen.

  echt stelletje jankerts hier soms.

 9.   
  Codename_black's avatar

  Wat is er zo erg om jouw aankoop(miskoop) door te verkopen tweedehands? niets dus. uitgevers mogen blijkbaar wel achterlijke drm op hun product zetten verplicht een platform door je strotduwen (steam, origin ect.) en online passes gebruiken?

  wordt er eens iets voor de consument gedaan gaan we weer met ze’n alle liggen janken…. boehoe.

 10.   
  lassieman's avatar

  Ik vind dit een goede wet, de games moeten gewoon 2e hands te kopen zijn. Ook met een online-pass. Steam en Origin moeten zelf maar met een oplossing komen.

 11.   
  DeAdSeYe's avatar

  huntedjohan schreef, "grappige reactie’s. als een uitgever komt met online pass, die maar voor 1 gebruiker geld, en als je je spel doorverkoop moet de nieuwe eigenaar een nieuwe pass kopen is heel gaming nederland van de ruk omdat het jou spel is en als je het verkopen wil moet dat mogen. nu helpt de EU mee om al je spellen die je koop 2e hands te kunnen door verkopen en gaan we ook lopen janken want nu is onze heilige STEAM aan de beurt om mee te helpen aan 2e hands verkoop van je digitale aankopen.
  echt stelletje jankerts hier soms. "

  Als jij een spel koopt in de winkel of aanschaft via online service, betekent niet tot het spel van JOU is. Je betaald voor de licentie (gebruikers recht) en niet voor de software of data houder (cd). Je betaald voor gebruikers recht.

  Het is toch ook een beetje belachelijk tot je eigen games niet meer mag doorverkopen terwijl dat vroeger wel mocht. Maar van de ene kant hebben we dit allemaal aan ons zelf te danken. Al die iligaal zooi en gedownload, en als iedereen zich aan de regelshield was dit allemaal niet ter sprake gekomen!

  Je kan wel iedereen een jankert noemen, maar kijk eerst even naar je zelf!

 12.   
  Flapjack's avatar

  ik zou het wel weten als dit doorgaat. voor het leven al licenties die ik nie meer spel verkopen en een beetje rondkijken op de game’marktplaats’ ( zo stel ik het me voor) en dan de leuke dealtjes eruit pikken. en het mooie is de waarde daalt niet omdat er geen krassen op de cd komen omdat er geen disk meer nodig is.. het enige wat er kan gebeuren is dat er verwaarloosbare data verloren gaat. dus ik voorzie mocht dit doorgaan, voor mij een heel rooskleurige toekomst en voor de ontwikkelaars even een periode van doorbijten… ik kan ook wel voorstellen dat hier de game industrie achteruit op kan gaan

 13.   
  Fabianb's avatar

  Is toch juist goed? Snap de tegengestelde reacties niet helemaal. Als het met hoesjes mocht, zou het ook digitaal moeten kunnen. Uitgevers blokkeren dit echter om meer winst te maken. Hetzelfde met auto’s als je die ook niet meer 2e hands mag verkopen. Dan moet iedereen een nieuwe auto kopen. Zou nergens op slaan. Goede regel van EU.

 14.   
  ShadyXL's avatar

  Ze mogen van mij zelfs 10% extra laten betalen. (bijv. ik verkoop een game voor €20,- dan doet Steam er 10% bij -> €22,- en dan nemen hun die €2,- voor hunzelf)
  Iedereen blij. Goedkoper games kopen op Steam en als je ze niet leuk vind verkoop je het aan een ander en Steam krijg toch nog extra geld.

 15.   
  Broodbeleg's avatar

  PixelShooter schreef, "Iedereen, en daarmee bedoel ik non-EU landen, moet de hele wetgeving van de EU toch gaan haten? Meestal zijn het wel regelingen die positief uitpakken voor ons, maar wat als Steam, of een ander onlineplatform, nu eens nee zegt? Dan is die service ‘illegaal’ en verdwijnt die dus voor ons?"

  Als steam zijn gebruikersvoorwaarden niet aanpast is steam inderdaad illegaal bezig in Europa en kan het een boete tegemoet zien. Ik denk echter eerder dat steam de Europese markt niet wilt verliezen en wel degelijk het een en ander mogelijk maakt. En kom nou, iedereen wilde dit vanaf het begin toch eigenlijk al?

 16.   
  RockerRoy's avatar

  Vind ik ook niet meer als normaal. Zodra je een game koopt, wordt dat exemplaar jouw eigendom, en je moet het recht hebben om je eigendom ook weer te kunnen verkopen.

 17.   
  toqeer's avatar

  ik wil ook gewoon mijn spellen twedehands kunnen verkopen zo niet kan steam origin
  of wat dan ook de pot op 🙄

 18.   
  Jsm's avatar

  RockerRoy schreef, "Vind ik ook niet meer als normaal. Zodra je een game koopt, wordt dat exemplaar jouw eigendom, en je moet het recht hebben om je eigendom ook weer te kunnen verkopen."

  Voledig met je eens maar, je weet dat je het niet door kan verkopen via steam dus als je dat wel wilt koop je het toch gewoon in de winkel en niet via steam.

 19.   
  RockerRoy's avatar

  Jsm schreef, "

  ”RockerRoy” schreef, "Vind ik ook niet meer als normaal. Zodra je een game koopt, wordt dat exemplaar jouw eigendom, en je moet het recht hebben om je eigendom ook weer te kunnen verkopen."

  Voledig met je eens maar, je weet dat je het niet door kan verkopen via steam dus als je dat wel wilt koop je het toch gewoon in de winkel en niet via steam."

  Er zijn tegenwoordig veel games die Steam nodig hebben om te werken, ook als je het spel gewoon in de winkel koopt. Je moet het dan toch activeren op steam waarna je het spel niet meer kunt verkopen.

  Het is ook heel simpel te veranderen lijkt mij. Er zijn nu zo veel veiligheidsmaatregelen die illegaal gedownloade games kunnen tegengaan dat zo’n license code eigenlijk vrij overbodig is geworden.

 20.   
  RenevdGijp's avatar

  Niks mis mee opzich. Ik zou best wat Digitale games kwijt willen om ze vervolgens met die o zo mooie hoesjes te halen!!!! Maar ben benieuwd hoe en wat Steam zou gaan doen hiermee of hiertegen!