Een blu-ray wellicht niet voldoende voor next-gen consoles

In een interview met Yoshihisa Hashimoto van Square Enix wordt duidelijk dat blu-ray in de nabije toekomst al niet meer genoeg is om een game op te laten draaien. Hashimoto legt uit dat de capaciteit van een blu-ray, 50GB, mogelijk in gevaar komt als de next-gen consoles verschijnen.

Yeah, that could be a challenge. There’s a possibility that just one Blu-ray may not be sufficient.
Het zou niet verbazingwekkend zijn als Sony’s PlayStation 4 weer gebruik zal gaan maken van blu-ray, maar zoals nu ook al op de PC en Xbox 360 het geval is, moeten er misschien meerdere schijfjes worden gebruikt voor een game.
If we had time, we could’ve compressed the data even smaller. We didn’t have time to do that, so we just used the same master data – but it can definitely be reduced.
Hashimoto noemt namelijk een techniek die in de Luminous Engine van Square Enix werd gebruikt op de E3-techdemo. Hij zegt dat het hiermee mogelijk is om sommige onderdelen van CGI-filmpjes te tonen als realtime omgevingen, zoals huizen en bergen. Echter, zoveel detail zou zelfs voor een blu-ray een probleem worden. Wel is het zo dat de bestanden gecomprimeerd kunnen worden, en zo dat de kwaliteit niet teveel beschadigd raakt. Een andere oplossing zou zijn om blu-rays te gebruiken die uit meerdere lagen bestaan; deze zijn al in ontwikkeling waardoor er eventueel 100- of zelfs 200GB op past.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Nou, nou dan is het toch wel verstandig dat de Next-Gen Xbox zekker wel Blu-Ray moet krijgen als zij niet nรณg meer (install) game schijfjes willen hebben dan de Playstation 4. ๐Ÿ˜ฎ

 2.   
  ronineter's avatar

  Als ze nou eens stoppen met die technische foefjesen echte goede games gaan maken . Dan zou het een stuk ninder pijnlijk zijn voor je harddisk. Als ze nou eens naar skyrim zouden kijken en dat spel is maar 5gb en wordt veel langer gespeelt dan die hoog grafische shit.

 3.   
  tijn80's avatar

  Theoretisch zou je de capaciteit van een blu-ray kunnen uitbreiden tot 1 TB, maar dan zou het een dubbelzijdige schijf zijn. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van. Bij de DVD hebben ze dit ook (beperkt) gedaan, en dat maakt de disk wel erg kwetsbaar. Uitbreiding met alleen layers zou (weer theoretisch ๐Ÿ˜‰ ) 500GB kunnen opleveren. Daar kan ook een flinke game op. Zo’n schijf is alleen zeer lastig te maken. Door de meerdere (zeer dunne) lagen, zijn ze erg foutgevoelig. Dat is ook de reden waarom je dubbelzijdige DVD-9 zo weinig tegenkomt…

 4.   
  PaNNa's avatar

  Ja , het kan niet blijven draaien. Welkom in 2012 it’s the future..

 5.   
  LightFasher's avatar

  Volgens mij zijn er al blu-ray schijven van 100GB (een jaar of meer geleden gelezen in de Metro of Spits). Het probleem toen was dat hier ook een nieuwe blu-ray lees hardware voor nodig is wat in de next-gen natuurlijk een mogelijkheid is :P.

 6.   
  Deadstriker's avatar

  Optische media is sowieso een beperking voor toekomstige games. Gewoon digitaal binnen halen. ๐Ÿ˜‰

 7.   
  jamrex007's avatar

  Deadstriker schreef, "Optische media is sowieso een beperking voor toekomstige games. Gewoon digitaal binnen halen. ๐Ÿ˜‰ "

  Ik denk als je hem digitaal binnen haalt dan ben je 200 GB op je harde schijf kwijt voor maar 1 spel. en als je hem koopt dan ben je wat minder GB kwijt. maar ik denk dat er een opvolger van de Blu-ray moet komen om dit probleem op te lossen.

 8.   
  Martinspire's avatar

  Het grote probleem van de BluRay is op dit moment ook helemaal niet de opslagcapaciteit, daar kunnen ze nog wel wat voor vinden, maar juist de transfersnelheid. De data gaat langzamer van het schijfje af dan bij een dvd of dual layer dvd. Dat zorgt er dus ook voor dat je bij de PS3 zo vaak installaties moet doen, omdat het spel anders niet snel genoeg zijn data kan verwerken.

  Overigens denk ik eerder dat ze met memorystick achtige taferelen gaan werken. Dat werkt sneller en betrouwbaarder (minder leesfouten). Al zou het ook goed kunnen dat ze een hoop dingen gewoon via het internet gaan regelen om ervoor te zorgen dat er (op bv een unlockcode na) helemaal geen gamehoesjes meer nodig zijn.

 9.   
  Sympharion's avatar

  Dan zouden we over moeten gaan naar een soort OnLive service. Of ze moeten een nieuwe disc-formaat ontwikkelen. Of ze moeten de spellen uitbrengen op een soort van mini-SSD’s.

 10.   
  blackname's avatar

  Niks online jongens, dat gaat nu nog niet werken aangezien ik en vele anderen nog steeds een game in de hand willen hebben. 1 van de dingen dat mijn week goed kan maken is als er een pakketje door de brievenbus valt en er een nieuwe game inzit, als ik een game download zit ik alleen maar te chagarijnen omdat het zo ziekelijk lang duurt.

 11.   
  Sympharion's avatar

  blackname schreef, "Niks online jongens, dat gaat nu nog niet werken aangezien ik en vele anderen nog steeds een game in de hand willen hebben. 1 van de dingen dat mijn week goed kan maken is als er een pakketje door de brievenbus valt en er een nieuwe game inzit, als ik een game download zit ik alleen maar te chagarijnen omdat het zo ziekelijk lang duurt."

  Daarom OnLive, gewoon een spel kopen en instant spelen. Niks downloaden, gewoon spelen! ๐Ÿ˜€

 12.   
  ps3 gek's avatar

  Tja ik baal er nog altijd een beetje van dat Sony de eerste ps3’s met zo’n kleine opslagcapaciteit heeft uitgebracht. Ik weet dat de harde schijf in de playstation 3 zelf te vervangen is, maar toch, ik vind t jammer dat games tegenwoordig tot 10GB aan installatie vereisen. Dit heb ik voor Gran Turismo wel over, maar veel meer games kan ik dan niet installeren. ๐Ÿ˜ณ Toch vind ik grote installatie bestanden een betere oplossing dan meerdere blu-ray schijven als het mogelijk zou zijn om bestanden te comprimeren op blu ray en uit te pakken en te installeren op ps3.

 13.   
  Sub-Zeuro's avatar

  ”tijn80″ schreef, "Theoretisch zou je de capaciteit van een blu-ray kunnen uitbreiden tot 1 TB, maar dan zou het een dubbelzijdige schijf zijn. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van. Bij de DVD hebben ze dit ook (beperkt) gedaan, en dat maakt de disk wel erg kwetsbaar. Uitbreiding met alleen layers zou (weer theoretisch ๐Ÿ˜‰ ) 500GB kunnen opleveren. Daar kan ook een flinke game op. Zo’n schijf is alleen zeer lastig te maken. Door de meerdere (zeer dunne) lagen, zijn ze erg foutgevoelig. Dat is ook de reden waarom je dubbelzijdige DVD-9 zo weinig tegenkomt…"

  Het is nu eenmaal zo dat de blauwe laser veel dunnere lagen kan lezen dan de rode laser, dat is de enigste reden..DVD-9 is perfect voor rode laser…maar willen ze een hoger capaciteit behalen, zullen ze toch een laagje extra aan toe moeten voegen, wat de risico op foutjes vergroot idd, ook de compressie van de bestanden worden ook steeds beter waardoor er ook nog meer op een DVD past (max ongeveer 25GB?). Willen ze een nog hogere capaciteit behalen dan zullen ze voor een blauwe laser disc gaan die smaller kan lezen. De informatie kan dus dichter op elkaar worden geschreven.

  Een DVD-9 zit ook in de XBOX 360, die kom je anders best vaak tegen. Maar bluray neemt de overhand zo langzamerhand, althans daar lijkt het op.

  Ter aanvulling:Toekomstig type
  Two-Photon 3-D Optical Data Storage system: Professor Kevin D. Belfield en zijn team in de universiteit van Florida zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw optisch opslagmedium. Het nieuwe medium maakt gebruik van een nieuwe technologie die gebruik maakt van 2 lasers met een verschillende golflengte. Deze nieuwe technologie zou het mogelijk maken om met meerdere lagen te werken en tot 1000 GB aan data op te slaan.

 14.   
  tijn80's avatar

  Sympharion schreef, "

  ”blackname” schreef, "Niks online jongens, dat gaat nu nog niet werken aangezien ik en vele anderen nog steeds een game in de hand willen hebben. 1 van de dingen dat mijn week goed kan maken is als er een pakketje door de brievenbus valt en er een nieuwe game inzit, als ik een game download zit ik alleen maar te chagarijnen omdat het zo ziekelijk lang duurt."

  Daarom OnLive, gewoon een spel kopen en instant spelen. Niks downloaden, gewoon spelen! :D"

  Juist niet. Dan ben je weer te afhankelijk van internet.

 15.   
  Sub-Zeuro's avatar

  ronineter schreef, "Als ze nou eens stoppen met die technische foefjesen echte goede games gaan maken . Dan zou het een stuk ninder pijnlijk zijn voor je harddisk. Als ze nou eens naar skyrim zouden kijken en dat spel is maar 5gb en wordt veel langer gespeelt dan die hoog grafische shit."

  Ze zouden meer de combinatie ervan moeten verbeteren, maar het gaat al wel de goeie kant op moet ik zeggen.

 16.   
  Sympharion's avatar

  tijn80″]

  ”Sympharion schreef, "[quote=”blackname” schreef, ".."

  Daarom OnLive, gewoon een spel kopen en instant spelen. Niks downloaden, gewoon spelen! :D"

  Juist niet. Dan ben je weer te afhankelijk van internet.[/quote]
  Inderdaad, dat is wel zo. Dan zouden ze er standaard een 4G of een 5G verbinding moeten inbouwen zodat je overal gewoon internet hebt. Trouwens, met de overname van Gaikai door Sony zie ik best nog wel cloud-gaming
  een toekomst worden bij PlatStation.

 17.   
  soldierarjan's avatar

  Dinorider schreef, "

  ”tijn80″ schreef, "Theoretisch zou je de capaciteit van een blu-ray kunnen uitbreiden tot 1 TB, maar dan zou het een dubbelzijdige schijf zijn. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van. Bij de DVD hebben ze dit ook (beperkt) gedaan, en dat maakt de disk wel erg kwetsbaar. Uitbreiding met alleen layers zou (weer theoretisch ๐Ÿ˜‰ ) 500GB kunnen opleveren. Daar kan ook een flinke game op. Zo’n schijf is alleen zeer lastig te maken. Door de meerdere (zeer dunne) lagen, zijn ze erg foutgevoelig. Dat is ook de reden waarom je dubbelzijdige DVD-9 zo weinig tegenkomt…"

  Het is nu eenmaal zo dat de blauwe laser veel dunnere lagen kan lezen dan de rode laser, dat is de enigste reden..DVD-9 is perfect voor rode laser…maar willen ze een hoger capaciteit behalen, zullen ze toch een laagje extra aan toe moeten voegen, wat de risico op foutjes vergroot idd, ook de compressie van de bestanden worden ook steeds beter waardoor er ook nog meer op een DVD past (max ongeveer 25GB?). Willen ze een nog hogere capaciteit behalen dan zullen ze voor een blauwe laser disc gaan die smaller kan lezen. De informatie kan dus dichter op elkaar worden geschreven.
  Een DVD-9 zit ook in de XBOX 360, die kom je anders best vaak tegen. Maar bluray neemt de overhand zo langzamerhand, althans daar lijkt het op.
  Ter aanvulling:Toekomstig type
  Two-Photon 3-D Optical Data Storage system: Professor Kevin D. Belfield en zijn team in de universiteit van Florida zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw optisch opslagmedium. Het nieuwe medium maakt gebruik van een nieuwe technologie die gebruik maakt van 2 lasers met een verschillende golflengte. Deze nieuwe technologie zou het mogelijk maken om met meerdere lagen te werken en tot 1000 GB aan data op te slaan."

  Die professor moeten die techniek gauw goed maken dan zodat dat nog in nieuwe console kan.
  Als ze met meerder lagen blu-ray gaan werken zou ik het ook niet erg vinden en comprimeren en installatie bestanden heb ik ook niks op tegen en vind ik wel fijn werken op me ps3 nu.

 18.   
  DGonlag2's avatar

  Onzin, nieuwste games als Diablo 3, Battlefield 3 en dergelijke nemen echt nog lang geen 50GB in beslag, dus het lijkt me sterk dat het bij de nieuwe consoles een hindering wordt.
  Sowieso moeten ze afstappen van de schijfjes: teveel warmte productie, te luidruchtig en te sloom. Verkoop gewoon codes (ook in retail) om de game te downloaden en zet in plaats van een optische drive 2 extra HDDs in de console.

 19.   
  Rijstekorrel's avatar

  We zullen zien ๐Ÿ™‚

 20.   
  darkclown's avatar

  De meeste games die nu uitkomen zien er echt niet veel beter uit dan de games van 2 jaar terug. Ik vind het een beetje populair gepraat. Eerst maar eens laten zien dat er (net zoals Rockstar) meer uitgevers zijn die tijd en moeite stoppen in het verhaal/sfeer/verloop van de game.

  Games zijn nog TE gericht op dom vermaak, jammer.