De E3 kriebels van Wester: Wii U, Retro Studios en RPG’s

Jawel, de E3 gaat alweer bijna van start en dat betekent dat we ongelooflijk veel nieuwe aankondigingen, trailers en toffe beelden uit L.A. kunnen verwachten. Maar de E3 is voor iedereen iets anders. Vraag drie mensen waar ze het meeste zin in hebben en de kans is groot dat de antwoorden compleet verschillend zijn. Zoveel mensen, zoveel meningen en daarom zullen de GamersNET-redacteuren de komende week laten weten waar zij het meest naar uitkijken op de beurs der beurzen, de Electronic Entertainment Expo. Een aantal redacteuren hebben hun hoop en verwachtingen al met de wereld gedeeld, maar vandaag zal ook Wester zijn steentje bijdragen.

Hoewel het daadwerkelijk bezoeken van de E3 nog altijd een grote droom is, blijft het evenement ook voor de thuisblijvers immer heerlijk om mee te maken. Dit jaar wordt alweer het derde jaar dat ik samen met de andere redacteuren van GamersNET de beurs van achter de computer op de voet zal volgen. Tot middernacht (en later) nog de site van het heetste nieuws voorzien? Ik ben er klaar voor en heb er ongekend veel zin in!

Om maar direct met de deur in huis te vallen: degene die de show gaat stelen zal onbetwist Nintendo zijn. Hoewel de geruchtenmolen op volle toeren draait is het zeer onwaarschijnlijk dat de PlayStation 4, noch de opvolger van de Xbox 360, zich dit jaar zal laten zien. Daardoor is de showvloer volledig vrij voor de Wii U om zich te bewijzen. Deze eerste console van de volgende generatie zal namelijk dit jaar nog in de winkelschappen moeten liggen, waardoor alles uit de kast getrokken zal moeten worden om de mensheid van het apparaat te overtuigen.

En dat gaat Nintendo lukken. Eén van de weinige nieuwe games die Nintendo vorig jaar voor de Wii U aankondigde was een nieuwe toevoeging aan de Super Smash Bros.-reeks, waardoor de kans aardig groot is dat hier al de eerste beelden van worden laten zien. Dit zal een ongekende mogelijkheid voor het Japanse bedrijf zijn om gelijk te laten zien hoe alle Nintendo all-stars eruit zien in een HD-jasje.


Hoewel Nintendo vorig jaar een indrukwekkende tech-demo meenam van een The Legend of Zelda-game voor de nieuwe console, zal deze niet op de beursvloer aanwezig zijn. Wel is er zeker een kans dat de game tijdens de persconferentie van Nintendo officieel onthuld zal worden middels een mooie trailer. Wel aanwezig is sowieso Pikmin 3, maar ook enkele games van Electronic Arts en Ubisoft zullen de console sieren. Nintendo moet namelijk met de Wii U bewijzen dat niet alleen zij vette games voor hun hardware kunnen maken.

Ook verrassingen zullen aangekondigd moeten worden, waarbij bij mij met name de prangende vraag leeft: met welke game is Retro Studios bezig? Na de Metroid Prime Trilogy en Donkey Kong Country Returns hebben we slechts geruchten vernomen van deze topontwikkelaar. Zal het inderdaad een nieuwe Starfox in ontwikkeling hebben genomen, om ook deze serie weer helemaal op de kaart te zetten? Of kan ik dan toch gruwelijk blij gemaakt worden met een nieuwe Metroid-trilogie?

Van de 3DS verwacht ik minder, hoewel Luigi’s Mansion 2 zeker van zich zal laten horen. Tevens is het recentelijk aangekondigde New Super Mario Bros. 2 beslist van de partij. Omdat de handheld nog steeds een tekort heeft aan eigen content wil de gamer in mij gewoonweg meer. Geef mij Zelda 3DS! Geef mij Final Fantasy! Geef mij een stevige RPG! Want waarom zou de DS wel met genoeg rollenspellen op de proppen kunnen komen en diens opvolger niet?


Ook van de grote concurrent op het gebied van handhelds verwacht ik veel. De PlayStation Vita doet het namelijk maar matig qua verkoopcijfers, waardoor meer games het enige logische antwoord zal behoren te zijn. Dit jaar zal Sony zich dan ook volledig op de Vita richten en zal het bedrijf ook daadwerkelijk nieuwe games laten zien. Wat? Ik laat me graag verrassen, maar een Westerse release van Tales of Innocence R of een aankondiging van een nieuw Final Fantasy-deel zullen mij zeker goed doen.

Nu we het toch over Final Fantasy hebben: is het niet weer tijd om een volledig nieuw deel aan te kondigen? Als Square Enix eindelijk weer eens Final Fantasy Versus XIII uit de vrieskast trekt zou ik op zijn zachtst gezegd gelukkig zijn, maar ook met een Final Fantasy XV kan het bedrijf deze RPG-liefhebber absoluut bekoren. Dit jaar is bovendien de vijftiende verjaardag van het roemruchte zevende deel van de serie: als een remake van Final Fantasy VII ooit zal worden aangekondigd, dan is dit hét moment.

Uiteraard zijn er ook nog genoeg games waar ik ook meer van wil weten. Wat is Grasshopper Manufacture’s nieuwste kindje Killer is Dead nou precies? Komt Ace Attorney Investigations 2 dan toch naar het Westen? Zou Mistwalker The Last Story 2 aankondigen? Krijgen we toch eindelijk meer te weten over Beyond Good & Evil 2? Laat Namco Bandai dan toch eindelijk een Engelstalige versie van het felbegeerde en veelbelovende Ni no Kuni: Wrath of the White Witch zien?


Alles is mogelijk qua aankondigingen, maar uiteindelijk ben ik met alles wat wordt onthuld en mede wordt gedeeld wel tevreden. Alleen van Nintendo en de Wii U heb ik torenhoge verwachtingen, want een geheel nieuwe console waarvan veel nog in nevelen is gehuld? Dat is niet alleen mysterieus, maar ook nog eens enorm spannend.

  1.   
    Sympharion's avatar

    My body is ready… since last E3! 😀

  2.   
    toqeer's avatar

    de e3 ziet er veelbelovend uit dit jaar hopelijk is final fantasy xiii versus
    dit jaar af 🙂

  3.   
    firehopper211's avatar

    Mijn verwachtingen liggen hoog bij Nintendo omdat ze al weer twee E3’s hebben weten te winnen door weer de spirit van vroeger op te pakken zo ook met hun games 😉 Vooral de Wii U belooft heel wat.

  4.   
    -Arthur-'s avatar

    /me droomt van heel veel RPG’s op de 3DS, en tevens SNES en Megadrive games met “savewheneveryouwant” functie op de 3DS. En natuurlijk heel benieuwd naar de Wii U. 🙄

  5.   
    RenevdGijp's avatar

    Inderdaad, was ik de Wii U bijna vergeten. Nieuwe hardware is altijd top!