GN Examenhulp: alle tips op een rijtje


Het begon als een grap, maar ook dit jaar hebben wij weer de officiële GamersNET Examenhulp, waarmee we examenkandidaten helpen met toffe games waarmee ze toch hun examen kunnen leren. Elke dag verschijnen twee nieuwe tips voor de examens van de volgende dag, maar hier zetten we alle tips tot nu toe voor je op een rijtje:

Engels

Grammatica, zinsbouw, het zijn de moeilijkste facetten bij het leren van een taal. Maar uiteindelijk draait het allemaal om één ding, woordjes leren… Hoe saai dit proces is weten we allemaal, maar wellicht biedt PopCap een oplossing met Bookworm.

Deze downloadbare game van de makers van Peggle en Plants vs. Zombies laat zich het best omschrijven als een grote versie van Boggle, waar je met letters tientallen woorden kunt maken. Het is wellicht niet zo spectaculair als een Battlefield of Assassin’s Creed, maar hoewel die games ook Engelstalig zijn, gaat het maar om één ding… Woordjes stampen!

Wiskunde

Hoe leer je Wiskunde in een game? Op school zijn al genoeg spellen te vinden die je leren sommen te maken en wiskundige problemen op te lossen. Bij GamersNET werken wij liever aan ons ruimtelijke inzicht. Echochrome is geïnspireerd op de wiskundige kunstenaar M.C. Escher, die met dieptes verschillende beelden laat verschijnen of verdwijnen.

En het is precies die diepte waar de game gebruik van maakt om pittige puzzels voor te schotelen, die je ruimtelijke inzicht zeker op de proef stellen. Mocht je je brein even willen kraken, dan is deze game te downloaden via het PlayStation Network.

Economie

Vorig jaar hebben wij voor het vak economie SimCity aangeraden en hoewel die game een fantastische manier is om macro economisch aan de slag te gaan, is micro managen ook een nuttige manier om een economie te volgen en op te zetten. Anno 2070 laat precies zien hoe dat moet en omdat milieu een steeds grotere rol speelt in de dagelijkse economie is het ideaal leerstof.

Want natuurlijk is het heerlijk om je hele bevolking te voorzien van groene stroom, maar wat zijn die windmolens toch duur! Elke zelfbewuste econoom zal af en toe de keuze moeten maken om een lekker vervuilende kolencentrale te plaatsen. Geld is immer geld, ook als de dolfijntjes longklachten krijgen.

Geschiedenis – HAVO en VWO

Geschiedenis is een leuk vak, zeker als we het ook nog eens kunnen combineren met een stukje Nederlandse game-geschiedenis. Want in 2004 kwam een toen nog onbekende studio met een game over de Vietnam-oorlog. En laat dat nou net het examenonderwerp zijn voor Geschiedenis dit jaar.

Guerrilla Entertainment is inmiddels veel bekender van de Killzone-franchise, maar het begon ooit met Shellshock: Nam ‘ 67, een game die begint in Zuid Saigon en later in de Ton Kum provincie zal vorderen. Je team van soldaten moet daar namelijk op zoek naar een vermiste journalist.

Hoe het allemaal afloopt kun je natuurlijk zelf proberen in de game en omdat de game al wat ouder is, zal het geen probleem zijn om deze voor een kleine prijs te bemachtigen. Ook is het natuurlijk leuk om te zien waar het grote Guerrilla mee begonnen is.

Geschiedenis – VMBO GL / TL

Vorig jaar gaven wij Empire: Total War als geweldige tip voor geschiedenis, maar wat weten we eigenlijk van de prehistorie? Nou, best wel veel als je in Age of Empires wilt duiken. Of je nu meer wilt weten over de Grieken, Gojoseon, Shang Dynastie, Yamato, Babyloniërs, Hettieten, Perzen, Assyriërs, Egyptenaren, Sumeriërs, Minoïers of Feniciërs, uiteindelijk begint elke samenleving met hout, steen en voedsel.

We raden jullie overigen niet aan dit antwoord daadwerkelijk te geven op jullie toets. Hoe stoer het ook is om al die volken te kennen natuurlijk. Om lekker in de sfeer te komen is het wel een lekkere game en inmiddels nog retro ook!

Muziek

Natuurlijk kunnen mensen veel verschillende muzikale games spelen. Zingen met Lips en SingStar, gitaarspelen en drummen met Rock Band en Guitar Hero. Toch gaat Ubisoft in september met een game komen die je echt gitaar laat spelen. Rocksmith kregen we voor het eerst te zien op de E3 van vorig jaar en nu gaat hij er toch echt van komen.

Het spel begint met het edele vak der tokkelen om vervolgens uiteindelijk ook akkoorden onder de knie te krijgen. De game laat je echt gitaar spelen en je kunt dus ook je eigen gitaar gewoon gebruiken met de game. Helaas komt deze game pas in september en is komt dat voor de examenkandidaten te laat om er echt mee te oefenen. Toch maar Rock Band er even bij pakken…

Filosofie

Waarom leven we? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? De wereld van de filosofie is een rijke en probeert daar antwoord op te geven. Maar welke game leert ons hoe het allemaal begonnen is? Of eerder, hoe het had kunnen zijn.

Om meer inzicht te krijgen in de zin van het leven raden wij met volle overtuiging Spore aan. Deze game geeft een kijkje in de evolutie en leert ons direct waarom wezens op aarde zijn. Voortplanten en overleven, maar ook diepere vraagstukken komen later in de game aan bod. Ga ik andere planeten veroveren, of probeer ik vredelievend met andere diersoorten te leven? Spore geeft een begrijpelijk beeld van dit soort keuzes.

Maatschappijwetenschappen

Hoe zit de maatschappij eigenlijk in elkaar. Wat speelt er bij mensen, wat gebeurt er in het dagelijks leven? Voor deze vraagstukken hebben wij een levensechte simulatie voor jullie geselecteerd die precies laat zien hoe een maatschappij er echt uit ziet.

Grand Theft Auto IV laat je namelijk leven in een versie van New York (Liberty City), die daadwerkelijk precies overeen komt met het echte New York van nu. Drugs, drive-by-shootings, dames van lichte zeden, drank, Ieren, Italianen, kortom, het echte leven! Wil je een beter inzicht in hoe de samenleving eruit ziet? Speel GTA IV!

Tekenen, Handenarbeid en Textiele vorming

Tekenen is leuk voor bijna iedereen, maar morgen is het voor VWO leerlingen helemaal verplicht. Schroom niet, want uDraw is hier. Met dit kekke apparaatje van THQ kun je thuis leren de mooiste creaties te maken. En niet alleen meer voor de huismoeders met een Wii, nee, ook echte hardcore gamers op PS3 en Xbox 360 kunnen ermee aan de slag.

In makkelijke stappen kun je gezichten leren tekenen, maar ook landschappen en tekeningen van verschillende bekende figuren. Kortom, als je echt wilt leren tekenen, start je uDraw op!

Kunst

Kunst gaat niet alleen over schilderijen of mooie beeldhouwwerken, maar om de beleving die je zelf voelt. Je komt tot jezelf, je krijgt meer inzichten in het leven en je gaat beseffen hoe klein je eigenlijk bent in deze grote blauwe bol die Aarde heet.

Eén van de manieren om dit te bereiken is natuurlijk het gebruik van bepaalde middelen, maar deze middelen zijn niet eens nodig als je Child of Eden speelt. In deze game kun je samen met Kinect op spirituele muziek tot jezelf komen. Zelden was het zo makkelijk in hogere sferen te komen en te genieten van kunst op het elektronische doek.

Biologie

Wat is eigenlijk waar Biologie om draait? Het ontleden van dieren? Het leren van het menselijk lichaam? Natuurlijk niet! Daar zijn de opleidingen voor (dieren)arts voor! Biologie heeft als enige echte doel iedereen voor te bereiden voor het menselijke paringsritueel tussen wijfje en mannetje. En het is niet alleen de fysieke handeling die telt!

Catherine leert je precies hoe het is om een meisje te versieren en hoe het is om verscheurt te worden tussen twee bloedmooie dames. Een luxe-probleem natuurlijk, maar het zal je maar gebeuren! Speel de volwassen game Catherine en je weet wat je moet doen als jij in die situatie belandt. En je hebt niet eens je Binas nodig!

Aardrijkskunde

Hoe leer je het beste de topografie van de wereld? Er is eigenlijk maar één perfecte manier! Verover de wereld en je weet precies welke landen in jouw bezit zijn en welke landen je nog wilt. In Empire: Total War is dit je enige missie. En het mooie is, je kunt het doen als Nederland! Inclusief Nederlandse vlaggen, stemmen en topografie!

Of het nu in India is, in het Caribisch gebied of in Europa, jij leert welke landen er precies te veroveren zijn!

  1.   
    timishier's avatar

    al iets bedacht voor scheikunde ? 😆

  2.   
    Petor's avatar

    Nope! Heb je tips? 😉

  3.   
    Hitman047's avatar

    Petor schreef, "Nope! Heb je tips? ;)"

    Potions brouwen in TES of The Witcher (deel 1 had een beter systeem dan deel 2)? 😉

  4.   
    Tweek's avatar

    Petor schreef, "Nope! Heb je tips? ;)"

    SpaceChem, Indietitel op Steam, Je moet volgensmij echt verstand hebben van Scheikunde voor die game

  5.   
    cookymonster's avatar

    spore voor biologie 😉

  6.   
    MaxDamage_NL's avatar

    Petor schreef, "Nope! Heb je tips? ;)"

    Bully, heeft bijna alle vakken genoemd hierboven.

  7.   
    SuperWario's avatar

    cookymonster schreef, "spore voor biologie 😉 "

    Whaha 🙂

  8.   
    lecomte's avatar

    heel leuk dit 😀