Toplijst: Beste Oorlogsfilm

In het teken van dodenherdenking en bevrijdingsdag is het tijd om stil te staan bij de verschrikkingen van oorlogen. Wij willen dit graag doen door een Toplijst te geven met films die antioorlog zijn, de oorlog gedenken of juist de kranzinnigheid van oorlog benadrukken. Het is een Toplijst met de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.

The Thin Red Line


Deze lijst wordt geopend door een film die voor en tegenstanders heeft. De meningen lopen uiteen van saai en langdradig, tot adembenemend mooi. Dit is dan ook meteen de reden waarom deze film opgenomen is in deze lijst. Er is een groep mensen die deze film direct op zal nemen in hun ultieme top 10. Deze film is te beschrijven als een mooie, gevoelige en poëtische oorlogsfilm. Het is er een die de gruwelheden die bij een oorlog horen niet schuwt, maar tegelijkertijd de filosofie van de regisseur er op na houdt en hiermee ook doordrenkt is. Deze film is voor iedereen een aanrader, omdat hij op ongeëvenaarde wijze filosofie, poëzie en oorlog combineert.

The Hurt Locker

]

Dit is een film die het realisme zo dicht mogelijk wil benaderen, om je te laten ervaren hoe het is om in een oorlogssituatie te moeten vechten voor je leven. Dit lukt ook zeer goed, door een combinatie van dingen. Het filmwerk is voortreffelijk en daardoor lijken het soms wel beelden van een echte oorlog zijn te zijn. Daarnaast is het acteerwerk van zeer hoog niveau. Deze twee facetten zorgen ervoor dat je in de film wordt gezogen en je de emoties gaat ervaren van de hoofdpersonen. Wanhoop, angst, vastberadenheid en heimwee naar het thuisfront. De enige kritiek die gegeven kan worden is de nadruk op het Amerikaanse leger en het heroïsme dat daar klaarblijkelijk bij hoort. Als je door die bovenste laag heen kunt kijken naar de boodschap die de film met zich mee draagt, dan zal je deze film voor altijd een warm hart toe dragen.

Full Metal Jacket/ path of glory


Twee films van de regisseur Kubrick. De twee films zijn beiden op te delen in twee gedeeltes. Het eerste deel van Full Metal Jacket is de training van soldaten en het tweede deel het daadwerkelijke oorlog voeren. Path of Glory bestaat uit een deel waarin gevochten word en een deel dat zich afspeelt in een rechtbank.

Kubrick is meedogenloos in beide films. Paths of glory is een film die een boodschap met zich meedraagt: oorlog kent geen winnaars. Om dit te bereiken gebruikt Kubrick mooie scenes die soms iets te gemakkelijk lijken. Full Metal Jacket is een iets andere film, waarbij het eerste deel subliem is. De film volgt soldaten die in training zijn. Deze training is bruut en de sergeant is koud en eist het onmogelijke van de soldaten. Deze rol word vertolkt door R. Lee Ermey en is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De film lijkt echter in te storten als het tweede deel begint, met standaard oorlogsvoering.
Beide films hebben dus hun pluspunten, maar helaas ook hun minder goede kanten. Ze verdienen hun plek op deze lijst dan ook samen. Kubrick verdient met zijn oorlogsfilms namelijk zeker een vermelding.

Saving Private Ryan


Een meesterwerk van Spielberg. Een epische film met een openingsscène die in Hollywood nog niet eerder was vertoond. De gruwelijkheden volgen elkaar op en tonen de wreedheid van D-Day. Duizenden geallieerden laten hun leven op deze dag en Spielberg brengt dit fantastisch in beeld. Na deze openingsscene begint het verhaal en maken we kennis met de hoofdpersonages. Dit zijn stuk voor stuk individuen met een eigen verhaal en je leeft met iedereen mee. Ze moeten op zoek van Private Ryan, omdat hij naar huis wordt gestuurd om bij zijn moeder te zijn. Deze zoektocht gaat door diepe dalen en brengt de nodige problemen met zich mee. De samenwerking in de groep verloopt vol emoties, die geloofwaardig worden door het hoge acteerniveau van alle mannen. Saving private ryan kent weinig minpunten en behoort met gemak tot de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.

Apocalypse Now


Apocalypse now is misschien wel het tegenovergestelde van Saving Private Ryan. Probeert SPR een zo realistisch mogelijk beeld weer te geven, gaat Apocalypse Now de andere kant op. De film is een surrealistische weergaven van de Vietnamoorlog. Het laat de beperkingen van de geest van de mens zien. De geest kan dergelijke situaties niet aan en zoek naar houvast. Een God, een missie of slechts overleven. Colonel Kurtz die zichzelf als een God ziet, mensen die hem als een God gaan zien. Kapitein Willard, die missies moet doen om afleiding te hebben en die nergens anders meer voor leeft. Apocalypse Now is een film over de mens en zijn eigenaardigheden. Als je een film over de Vietnam oorlog wilt zien, dan is Platoon de aangewezen film, maar wil je genieten van de bespiegelingen van een mens, dan is Apocalyse Now de perfecte film. Er is niets op aan te merken, de muziek, verhaal, dialogen, monologen en beelden, alles is tot perfectie uitgevoerd door de acteurs en regisseur Coppola.

Ben je het nou helemaal niet eens met onze lijst, of juist wel? Laat het ons dan weten in een reactie en geef je eigen toplijst.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren