Ontwikkelaar Free Radical: Praktisch elke FPS maakt verlies

De medeoprichter van ontwikkelaar Free Radical, bekend van de Timesplitters-franchise, heeft vandaag gezegd dat bijna elke first-person shooter verlies maakt. Steve Ellis zei dit in een interview met Edge. Volgens hem zijn de enige winstgevende franchises tegenwoordig Call of Duty en Battlefield. Hij denkt dat Battlefield 3 het niet slecht deed afgelopen herfst, maar geeft als voorbeeld van een verliesgevende game Crysis 2. Ellis vindt het een geweldige titel, maar hij was verre van rendabel:

Nobody really buys any FPSes unless they’re called Call of Duty. I guess Battlefield did okay, but aside from that pretty much every FPS loses money. I mean, look at Crysis 2: great game, but there’s no way it came anywhere close to recouping its dev costs.
Ook sprak hij over Timesplitters 4, die geannuleerd werd vanwege de angst om risico’s te nemen, volgens hem. Ontwikkelaars waren te bang om het project op te pakken, omdat de game te anders was dan de rest, wat voor een te groot risico zorgt:
I spent the whole of 2008 going round talking to publishers trying to sign up Timesplitters 4. There just isn’t the interest there in doing anything that tries to step away from the rules of the genre – no one wants to do something that’s quirky and different, because it’s too much of a risk. And a large part of that is the cost of doing it.

 1.   
  Mmore's avatar

  Ook niet zo gek. Het FPS genre biedt nauwelijks vernieuwing, iedere game lijkt op elkaar. Dit zorgt ervoor dat een consument erg skeptisch is over de aanschaf van een dergelijke game.

  Een IP als Battlefield en in mindere mate tegenwoordig Call of Duty geeft een consument in ieder geval een soort van vertrouwen dat het spel “okay” is. Games als Far Cry, Crysis en met name de games die helemaal vernieuwend zijn die geven, in ieder geval bij mij, het ‘1 in een dozijn’ gevoel. De zoveelste shooter met een net iets andere setting.

  Het afgelopen jaar zelf ook alleen Bf3 en CoD gekocht. Die laatste was overigens een zware teleurstelling en dat is voorlopig de laatste keer dat er een Call of Duty game bij mij binnenkomt, maar Battlefield vindt ik nog steeds best entertaining.

 2.   
  Daniel Z's avatar

  De reden dat ik niet veel shooters meer speel. Geef mij een keer wat anders, geef mij TimeSplitters 4, echt een droomgame.

 3.   
  MelvinK's avatar

  Waarom geen timesplitters , ik vond alle 3 de delen geweldig en ben zeker niet de enigen

 4.   
  Hitman047's avatar

  Mmore schreef, "Ook niet zo gek. Het FPS genre biedt nauwelijks vernieuwing, iedere game lijkt op elkaar. Dit zorgt ervoor dat een consument erg skeptisch is over de aanschaf van een dergelijke game. "

  Dat ligt niet alleen aan de industrie: Shooterfans zijn over het algemeen zo conservatief als de pest. Ondanks de haat over CoD, en het gebrek aan vernieuwing daarin, gaat de serie ieder jaar weer miljoenen keren over de toonbank. Met deel 3 staat ook de Battlefield serie weer volledig terug op de kaart, maar alle andere (vernieuwende) shooters komen, qua verkoopcijfers en omzet, niet eens in de buurt. 😉