Square Enix verliest belangrijke medewerkers aan mobiele ontwikkelaars

De game-industrie heeft een flinke groei meegemaakt in de afgelopen tien jaar, zo ook Final Fantasy ontwikkelaar Square Enix. Helaas gaat het de afgelopen jaren niet zo goed met Japanse ontwikkelaars, althans niet met de traditionele Japanse ontwikkelaars die voor de huis-consoles ontwikkelen. In de afgelopen jaren is de mobiele markt in Japan explosief gegroeid, waarbij bedrijven als DeNa en Gree gigantische omzetten weten te boeken. Bij de laatste Tokyo Game Show was de stand van Gree zelfs groter dan die van Square Enix.

Met dit soort ontwikkelingen in de Japanse game-industrie is het niet verrassend dat goed personeel begint weg te lopen. Square Enix ontwikkelaars Ryuji Ikeda, Shouta Shimoda en Takeshi Araka hebben jarenlang bij de software gigant gewerkt en zijn mede verantwoordelijk voor prachtige titels als Final Fantasy en Kingdom Hearts. Ikeda was main programmer bij verscheidene Final Fantasy-games. Shimoda was director of planning en Arawaka werkte als Kingdom Hearts texture director. Natuurlijk zijn het geen bekendheden bij het grote publiek, maar vervulden ze wel ontzettend belangrijke functies. Het trio heeft Square Enix eind vorig jaar opvallend genoeg verlaten voor social media- en mobiele telefoon ontwikkelaars.

Het vertrekken van goede developers zegt wel iets over de staat van de Japanse game-markt, die in een rap tempo lijkt te veranderen richting de mobiele markt. Ikeda heeft zijn plek gevonden bij DeNa, waar Shimoda en Araka beiden hun heil vonden bij concurrent Gree.

  1.   
    NoFearz's avatar

    Dit is jammer, want Square Enix is één van mijn favoriete ontwikkelaars en uitgevers.