Nieuwe column: MoviesNET Ultimate Superheroes

Deze week is het dan eindelijk zover. Na diverse films, de nodige opbouw en een flinke hype zullen de superhelden van Marvel eindelijk samenkomen in The Avengers. Een film waar de liefhebbers van stripverhalen al heel wat jaren op zitten te wachten. De ultieme clash. In het verleden zijn flink wat films verschenen met een stripverhaal aan de basis. Nu, net voor The Avengers kijken wij van MoviesNET eens terug op deze geschiedenis en selecteren we onze top vijf favorieten en degene die we liever nooit meer kijken. MoviesNET assemble!

Bas van Dun

1) The Dark Knight
Duister, diep, volwassen, hard en bloedserieus. The Dark Knight veranderde het superheldengenre voor altijd.
2) Superman
De allereerste film met Christopher Reeve behandelde het bronmateriaal met veel liefde. Voor het eerst geloofde ik dat een man kon vliegen.
3) Kick-Ass
Heerlijk grof, helemaal fout en zeer origineel. Toont een held uit goede wil, zonder krachten, trainingen en gadgets. Combineert op perfecte manier het verhaal met bloederige actie en leuke humor.
4) Iron Man
De manier waarop Robert Downey Jr. Tony Stark neer zet is subliem. Alsof dit karakter voor hem verzonnen is. Het verhaal doet het in de film net zo goed als in de originele comic (misschien zelfs net een tikkeltje beter), de actie is goed, karakters worden uitgediept en de nodige humor is goed aanwezig. De transformatie van Stark (van wapenhandelaar tot wapen voor vrede) is subliem in beeld gebracht. Toppertje.
5) Spider-Man 2
Je voelt een vrijheid wanneer je de gemaskerde spin door de straten van New York ziet slingeren. Een tof verhaal, leuke effecten en gebracht door iemand met veel liefde voor de serie. En dat is in elk detail terug te zien!

De minst favoriete?

Supergirl
Een goedkoop aftreksel van de Superman-films waarin duidelijk te zien is dat de film snel en met een zo’n min mogelijk budget op de markt moest komen. Ik ben een grote liefhebber van comicfilms, maar deze film heb ik nooit tot het einde uit kunnen zitten. Dat Supergirl actrice Helen Slater de biologische moeder van Clark Kent speelt in Smallville kan ik dan wel weer waarderen.

Lodewijk JJ Hoebens

1) The Dark Knight
Christian Bale is Batman! De gehele serie films zijn op hun eigen manier bijzonder, vooral dankzij de kleurrijke slechteriken (the Riddler, the Joker, Bane, Two-Face, the Pinguin, Scarecrow, Mr. Freeze). De nieuwe trilogie van Christopher Nolan is op alle fronten meesterlijk te noemen. Donkerder en realistischer dan de oudere films.
2) Scott Pilgrim vs. the World
Misschien opmerkelijk te noemen maar dit is zo’n bijzondere film waarin een hoop game en comic visuals gebruikt worden. Het idee dat onze held het moet opnemen tegen 7 exen om bij het meisje van zijn dromen te kunnen zijn is briljant bedacht.
Leuke bijrollen van superhelden Chris Evans (Johnny Storm en Captain America) en Brandon Routh (Superman).
3) X-Men: First Class
Lastig om er eentje te kiezen maar uiteindelijk zorgt de balans in First Class net voor die extra klasse. In de andere X-Men films draait het toch vooral om Wolverine, een memorabel personage maar in First Class zijn het juist de verschillende personages en verhaallijnen die je vanaf de eerste tot de laatste seconde geboeid houdt.
4) Spider-Man 2
In het eerste deel maakte we kennis met Peter Parker en iedereen rondom hem. Willem Dafoe als Norman Osborn was een stoere slechterik maar als de Green Goblin zag hij er maar flauw uit. Alfred Molina is zowel als Otto Octavius en Dock Ock een geweldige bad guy. De sfeer is ook grimmiger dankzij Harry Osborns wraak en Marry Jane’s verdriet…
5) Blade
De eerste volwaardige Marvel verfilming. Wesley Snipes zet een stoere anti-held neer als half vampier/ half mens. De sfeer, muziek en actie zorgen voor een sterke film met een leipe Stephen Dorff.

De minst favoriete?

Deze heb ik niet, de slechte superheldenfilms vind ik zeer vermakelijk. Vooral de oude Captain America,Hulk en Fantastic Four zijn geweldig met de middelen voor handen. Toch is er één die de kroon spant en dat is Supersonic Man. Camp van de hoogste plank. Spaanse rip off van Superman met alle gevolgen van dien…

Tim Lommerse

1) V for Vendetta
Überhaupt één van mijn persoonlijke favorieten. De combinatie van meedogenloosheid en ‘stijl’ maken V voor mij tot één van de meest intrigerende personages en het 1984 (Orwell) beeld van de toekomst vind ik erg vet.
2) The Dark Knight
Bij de eerste keer kijken had ik mijn twijfels, maar na hem een tweede keer (beter uitgeslapen) te hebben gekeken heb ik veel meer waardering gekregen voor deze film.
3) X-Men Origins: Wolverine
Een beetje een onorthodoxe keuze in de X-Men franchise misschien, maar juist doordat deze zich alleen op Wolverine focust springt hij er voor mij echt uit. Waar ik elke film in de franchise met plezier heb gekeken, is deze me het meest bijgebleven.
4) Blade II
Ik heb de hele trilogie in een collector tin, en stuk voor stuk meerdere keren bekeken. Waar de keuze voor deel 1 logisch lijkt, is het voor mij toch een close finish tussen 2 en 3 doordat de bijrollen daar sterker zijn (Ron Perlman vs Ryan Reynolds). Het net wat serieuzere Blade II wint die vergelijking.
5) Scott Pilgrim vs. The World
Een heerlijk verfrissende film met eens een anti-held in de hoofdrol. Geweldige graphics, originele video-game uitstraling en erg humoristisch bovendien”)

De minst favoriete?

Die heb ik eigenlijk niet echt. Omdat ik niet zo’n die hard superheldenfan ben kijk ik eigenlijk alleen de echte pareltjes. Ik kan me in ieder geval niet herinneren ooit ook een echt slechte gezien te hebben…

Michel Slobben

1) X-Men First Class
Fantastische film over het ontstaan van de rivaliteit tussen Xavier en Magneto. Het verhaal is goed opgebouwd en ik vind de menging met waargebeurde geschiedenis erg leuk.
2) The Dark Knight
Zeer mooie film, waarbij de hoofdrollen zeer goed vertolkt worden door Bale en Ledger. Het is elke keer weer twee en een half uur genieten met deze film.
3) Spider-Man 2
Ik houd van Spider-Man 2. Ik vind Tobey Maguire als Spider-Man fantastisch en de spanning tussen Spider-Man en Mary-Jane Watson is ook erg mooi in deze film.
4) DareDevil
Dit was een van de allereerste superhelden films die ik heb gezien en ik was meteen een fan van het genre. Dit is een hele coole film, maar dat kan ook niet anders als de personages onder andere Elektra, Daredevil, BullsEye en Kingpin heten. Mooie actie met rechtvaardigheid als drive.
5) Iron Man
Dit eerste deel volgt Tony Stark in zijn transformatie van wapenfabrikant naar superheld. Dit alles gaat echter niet van een leien dakje en word ook nog overgoten met wat humor. Een hele goede combinatie, die een hele goede film oplevert.

De minst favoriete?

Fantastic Four: Silver Surfer
Ik weet niet waarom, maar deze film kan ik niet uitkijken. Het is echt tenenkrommend slecht. Zelfs de mooie Jessica Alba kon de film niet redden.

Harmen Bootsma

1) The Dark Knight
De eerste en tot nu toe enige film die mij letterlijk kippenvel bezorgde door acteerprestaties. En wel die van Heath Ledger als The Joker. Man man man, wat is dát goed. Maar natuurlijk is Christian Bale ook een sublieme Batman en is het verhaal ontzettend goed.
2) Kick-Ass
Een film over een eigenlijk niet-superheld met heerlijke actiescènes (als Hitgirl tien jaar ouder was geweest had ik het wel geweten) en humor die precies in mijn straatje past.
3) Spider-Man 2
Van de trilogie de middelste, maar daarnaast ook de spannendste en in mijn ogen meest emotionele Spider-Man film.
4) X-Men: First Class
Je mag me slaan, dit was de eerste X-Men film die ik zag. Uit principe boycotte ik films die zich in het X-Men universum afspelen altijd omdat het me echt helemaal niks leek, maar door deze film (en collega Bas die me overtuigde om mee te gaan) besefte ik dat ik het mis had.
5) The Mask
Puur jeugdsentiment. Inmiddels zie ik ook dat het geen geweldige film is, maar toen ik jong was heb ik hier dubbel om gelegen. Daarnaast was The Mask de eerste superheldenfilm die ik in mijn leven heb gezien (ook hierom mag je me slaan), dus alleen al daarom verdient hij gewoon een plekje in deze top 5.

De minst favoriete?

Son of the Mask
Vervuld van jeugdsentiment was ik erg benieuwd naar deze opvolger van The Mask, maar deze film doet alleen maar afbreuk aan het origineel. Saai verhaal, de acteurs komen niet geloofwaardig over. Dan kun je veel beter nog een keer het eerste deel kijken.

De smaken komen af en toe zeer overeen (iedereen noemt The Dark Knight), maar lopen op sommige punten toch zeer uiteen. Ons team van superhelden heeft zijn zegje gedaan maar natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw mening. Wat is jouw top vijf en waarom?

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren