Avengers Donderdag: Captain America


Nog even en The Avengers zullen samen strijden om de door ons zo geliefde planeet te redden van het kwaad. Het samenkomen van deze groep superhelden heeft lang geduurd. Elk van hen heeft een eigen afkomst, een eigen verhaal. Tot de dag van release is het elke donderdag “Avengers Donderdag” op MoviesNET en zetten we steeds een andere held in de spotlight!

Naam: Captain America / Steve Rogers
Verschenen in: Captain America Comics #1 (maart 1941)
Recente films: Captain America: The First Avenger
Gespeeld door: Chris Evans

Captain America was misschien wel de populairste superheld tijdens de “Golden Age” van de Superhelden. De held bracht bij Timely Comics (het bedrijf dat later Marvel zou gaan heten) flink wat geld in het laatje. Een pure patriottische held. In de eerste strips vocht de man met de vleugeltjes op zijn hoofd dan ook tegen Nazi’s, Japanners en de andere vijanden van het oude Amerika. Het was Steve Rogers die geboren werd tijdens de Grote Depressie in New York. Voordat hij zijn twintigste levensjaar wist te bereiken, was hij een wees. Zijn vader kwam om toen hij nog een klein kind was, zijn moeder in de tienerjaren. In 1940 besloot Steve het leger in te gaan nadat hij geschokt was rondom de gebeurtenissen in Europa. Echter, Steve was een zwakke jongen die vaak ziek was en om die redenen werd hij geweigerd.

Een legerofficier onder de naam Chester Phillips bood Steve een kans om toch te kunnen vechten tegen de oprukkende Duitsers. Hij kon zijn land dienen door deel te nemen aan een geheim militair project. Operation Rebirth was de enige kans voor Steve om alsnog in het leger toe te treden en hij ging dan ook akkoord met Philips’ voorstel. Veilig was het niet, maar dat weerhield hem niet. In een geheim laboratorium in Washington was het Dr. Abraham Erskine die het zogenaamde Super Soldaten Serum had uitgevonden, het serum waaraan Steve zich bloot liet stellen. Door middel van Vita-straling veranderde de zwakke, zieke Steve in de perfecte man. Zijn zieke, witte teint was vervangen door een blanke tint en zijn slappe, dunne armen veranderden in gespierde knuppels. Helaas was er een nazi-spion aanwezig die Dr. Erskine, net na de behandeling, om het leven bracht. Met hem stierf het geheim van het serum en bleef Steve de enige Super Soldaat.

Aangezien het Amerikaanse leger niet de mogelijkheid had om meerdere Super Soldaten te maken, besloten ze om van die ene die ze wel hadden, de best mogelijke soldaat ooit te maken. Steve onderging de meest zware trainingen waarbij hij niet alleen gevechtstechnieken leerde, maar ook strategisch plannen en denken. Zijn eerste missie was tegen de Nazi agent Red Skull. Om hem als symbool voor het land te laten staan, kreeg Steve zijn bekende pak welke uiteraard de kleuren van de Amerikaanse vlag droeg. Steve stond gelijk aan vrijheid. Waar hij kwam waren al snel geen Nazi’s meer te bekennen.

Het was in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog dat het mis ging tijdens een missie op een met bommen beladen vliegtuig. Het vliegtuig ontplofte in de lucht terwijl Captain America nog aan boord was. Het vliegende gevaarte veranderde snel in een grote bal van vuur en storte met een hoge snelheid neer in ijskoud water. De sidekick van Captain America, Bucky, kwam hierbij om het leven. De Captain zelf had ook moeten sterven maar het serum hield hem net in leven. Hij leek in een schijndood vast te zitten. Amerika was bang dat het nieuws rondom zijn dood (ze wisten niet dat hij niet gestorven was, maar gingen ervan uit dat niemand de crash had kunnen overleven. Mocht dat wel zo het geval zijn, dan was hij verdronken diep onder water) het moraal flink omlaag zou halen en daarom wees president Truman William Naslund, een andere Golden Age-held, aan om de rol van Captain America over te nemen.

Naslund speelde de rol met trots en zelfs na de oorlog bleef hij in het bekende pak zijn ding doen. Helaas, in 1953 vond hij, als leider van de All-Winners Squad (de voorloper op the Avengers) de dood door een kwade android. Jeffrey Mace the Patriot nam het stokje over. Het was ook in dat jaar dat een man in een paar nazi bestanden de verloren gewaande formule voor het Super Serum terug vond. Als grote fan van Captain America onderging hij, in samenwerking met de Amerikaanse overheid, een transformatiie tot Super Soldaat. Hij ging zover dat hij via plastische chirurgie zelfs zijn uiterlijk aan dat van Steve Rogers liet aanpassen. Amerika vond het goed, het had een nieuw symbol nodig voor de Koreaanse Oorlog. Helaas wisten ze niets van de Vita-stralingen en kreeg het serum daardoor behoorlijke bijwerkingen wat de man paranoïde wist te maken. Iedereen in zijn buurt werd aangevallen door hem en het zorgde ervoor dat hij niet veel later opgesloten werd. Hij wist later te ontsnappen maar werd terug gebracht door niemand minder dan Steve Rogers!

The Avengers hadden inmiddels zijn lichaam teruggevonden in de Noord Atlantische Oceaan. Gehuld in een groot ijsblok leek zijn lichaam weinig schade te zijn ondergaan. Steve ontwaakte uit zijn schijndood en vertelde the Avengers over zijn laatste, mislukte missie. Meteen kreeg hij het aanbod om het team te versterken wat hij uiteraard zonder aarzelingen accepteerde. Het duurde niet lang totdat hij de leiding over het complete team kreeg. Elk team heeft een kapitein nodig. Wat hierop volgt zie je vanaf volgende week in The Avengers!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren