Avengers Donderdag: Iron Man


Nog even en The Avengers zullen samen strijden om de door ons zo geliefde planeet te redden van het kwaad. Het samenkomen van deze groep superhelden heeft lang geduurd. Elk van hen heeft een eigen afkomst, een eigen verhaal. Tot de dag van release is het elke donderdag “Avengers Donderdag” op MoviesNET en zetten we steeds een andere held in de spotlight!

Naam: Iron Man / Tony Stark
Verschenen in: Tales of Suspense #39 (maart 1963)
Recente films: Iron Man / Iron Man 2 / The Incredible Hulk
Gespeeld door: Robert Downey Jr.

Geboren als Anthony Edwark Stark heeft Iron Man geen superkrachten. Hij is de zoon van industriemagnaat Howard Stark en zijn vrouw Maria Carbonell. Al op een jonge leeftijd ontdekt zijn vader dat de jonge Anthony een grote aanleg heeft voor mechanica. Het jonge mannetje was altijd bezig met technische uitvindingen. Het zorgde ervoor dat hij op zijn vijftiende al toe werd gelaten in een universitair elektrotechniek programma op het Massachusetts Institute of Technology. Het was op zijn eenentwintigste dat hij, nadat beide ouders om waren gekomen bij een dramatisch auto ongeluk, Stark Industries erfde. In enkele jaren wist hij het bedrijf om te bouwen naar een miljoenenbedrijf dat vooral wapens leverde aan de overheid van Amerika.

Om een nieuw wapen te voorzien van een veldtest werd Anthony, nu Tony genoemd, naar de dichte jungle van Vietnam gestuurd. Helaas was het lot hem minder goed gezind op dat moment. De geniale Stark stapte op een verborgen boobytrap en een granaatscherm boorde zich in zijn borst. De Communistische leider Wong-Chu zette hem gevangen en liet hem weten dat zijn hart binnen een week zou stoppen. Een speciale operatie zou hem redden, in ruil daarvoor zou Stark een nieuw wapen ontwikkelen voor de Communisten. Om tijd te trekken gaf Stark zijn ja-woord.

Stark stond er niet alleen voor. Hij kreeg een klein laboratorium om het wapen in te ontwikkelen en de hulp van een andere, geniale gevangene; Ho Yinsen. Met zijn hulp wist Stark een sterk, gepantserd pak te ontwikkelen welke tot de tanden toe was bewapend. Ook had het pak een elektromagnetische generator die ervoor zorgde dat de granaatscherf niet dichter naar zijn hart zou gaan. Yinsen leide de Communisten af zodat Stark zijn pak op kon laden. Het waren de laatste momenten uit het leven van Yinsen. Stark wist te ontsnappen en door goed gebruik van zijn pak alle aanwezige soldaten te verslaan.

Na zijn terugkomst in Amerika wist Stark de borstplaat aan te passen zodat hij deze voortdurend onder zijn kleding kon dragen zonder heel het pantser aan te hoeven trekken. Het was noodzakelijk aangezien Stark zonder het ding zou sterven. Omdat hij dit gedeelte van het pak nodig bleef houden, besloot hij de rest ook niet zomaar weg te doen. Hij bleef zijn pak verbeteren en verzon de naam Iron Man. Natuurlijk wilde hij zijn identiteit niet prijsgeven en zorgde hij ervoor dat het gerucht ging dat Iron Man een door hem betaalde bodyguard was.

Stark wist nog niet veel van het heldendom en gebruikte het pak vooral om spionnen en criminelen die het tegen Stark Industries hadden gemunt, dwars te zitten. Het was pas later dat hij zijn heldendaden wereldwijd wist te maken. Ook besloot hij snel te stoppen met het fabriceren van wapens. Iron Man was een kracht van het goede, niet van het kwaad. Het pak bleef verbeterd worden en uiteindelijk onderging Stark een transplantatie zodat hij ook zonder de krachtcellen in leven kon blijven. Het was hier dat hij wist dat hij niet alleen de aarde kon beschermen en naar het grotere plaatje moest kijken. Iron Man werd één van de oprichters van The Avengers…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren