Toplijst: Beste Humor

1 april is de ultieme grappendag. Van losse veters tot slechte woordgrappen: alles komt langs. Deze dag leek ons goed geschikt voor een lijst met hilarische films en acteurs. Films waarbij de tranen over je wangen rollen en je de billen uit je string lacht.

Humor is echter een kwestie van smaak en dat is voor iedereen weer anders. Waar de een dubbel ligt van Jack Ass, zit de ander onbewogen op de bank te wachten op het eerste leuke moment. Er zal om deze reden dan ook geen traditionele Toplijst komen, met een Top 5. Wij hebben dit keer een aantal films en acteurs gegroepeerd, waar voor iedereen wel iets leuks bij zal zitten:

Monty Python:
Wie kent nou niet dit Engelse gezelschap. Zelfs de mensen die al 40 jaar onder een rots hebben gewoond, weten wat Monty Python is. Films, series en sketches, die allemaal gevuld zijn met hilarische scènes. Fawlty Towers, een geweldige serie, maar ook diverse films, die met enige regelmaat de genialiteit van absurde situaties aantoont. Welke film is nu de leukste of de beste? Wij durven dat niet te zeggen, maar we beperken het tot twee films. Monty Python’s Life of Brian en Monty Python and the Holy Grail. Deze films zijn beiden zeer leuk en eigenlijk moet je ze toch een keer in je leven gezien hebben. Het kan zijn dat je het niet leuk vind, maar dat kun je pas weten als je ze gezien hebt.

Horrorkomedies:
Dit is nu een categorie komedie, waar je van houdt of niet. Er worden jaarlijks weer tientalle pogingen ondernomen maar slechts een enkele mag ook daadwerkelijk de titel Horrorkomedie dragen. Er is zelfs een Nederlandse poging geweest om dit genre te betreden: Zombibi, maar dat is wat ons betreft niet helemaal gelukt. Er zijn echter een paar horrorkomedies, die met kop en schouder boven de massa uitsteken, namelijk: Shaun of the dead en Tucker and Dale Vs. Evil. Beide films zijn dan misschien wel van de makkelijke humor, maar het is en blijft humor. Word je niet afgeschrikt door een afgehakt hoofd meer of minder, dan zijn deze films zeker aan te raden.

Jim Carrey:
You love him or you hate him. Het lijkt misschien een cliché, maar het is wel de waarheid. De een zweert bij films van Carrey, de ander moet er niet aan denken ook maar 5 minuten naar een film van hem te moeten kijken. Desalniettemin verdient hij wat ons betreft zeker een plekje in deze verzameling. Dit komt natuurlijk door zijn enorme arsenaal aan films, die bol staan van de humor. Enkele voorbeelden zijn: Ace ventura: Pet Detective, The Truman Show, Bruce Almighty en Dumb and Dumber. Stuk voor stuk films waar het talent van Carrey naar voren komt. Hij heeft alleen zijn mimiek nodig om je lachspieren te prikkelen. Daarom een plekje op deze lijst gevuld met humor.

Animatiefilms:
Er zijn animatiefilms die serieus zijn, er zijn animatiefilms speciaal voor de kinderen en er zijn animatiefilms die gemaakt zijn door genieën. Animatiefilms leuk voor jong en oud, voor de jonge mensen leuk door de kleurtjes en geluidjes, geweldig voor de ouderen door de subtiel gebrachte grappen en grollen. Elke animatiefilm is misschien op zoek naar deze combinatie, maar dat lukt slechts zeer af en toe. Films die dat wel bereikt hebben zijn: Wall-E, Toy Story, Shrek en Despicable Me. Films die na twee keer kijken nog steeds een lach op je gezicht kunnen toveren.

Johnny Depp:
Misschien verrassend, maar misschien ook wel niet. Johnny Depp kan ontzettend goed een bepaald soort typetjes spelen. Dit is natuurlijk goed te zien in de ‘Pirates’ films, waar hij als Captain Jack Sparrow keer op keer de show steelt. Maar dit is niet het enige wapenfeit van Depp. Een ander voorbeeld van zijn talent is de film Fear and Loathing in Las Vegas, waar hij zijn komedietalent zeker toont. Daarnaast is Depp natuurlijk doorgebroken als acteur in de komedieserie 21 jump street, dat zeker hilarisch was en waar binnenkort een remake van te zien is in Nederland. Depp zal daar een klein rolletje in hebben.

Films voor 1970:
De films die hiervoor zijn genoemd zijn bijna allemaal vrij recent, maar ook in de geschiedenis zijn er heel leuke films gemaakt. Satire was in de jaren 30 enorm populair en tot in de perfectie uitgevoerd door Charlie Chaplin met films als The Dictator, Modern Times en City Lights. Een andere film die het zeker waard is om hier genoemd te worden is: Dr. Strangelove or: How I learned to love the bomb. Ook dit is satire en op een goede manier uitgevoerd ook nog. Als je deze films nog niet hebt gezien, dan moet je dat zeker dit weekend nog gaan doen.

Nog niet genoemde komedies, die het wel verdienen om genoemd te worden:
Als laatste categorie een verzameling komedies die nog niet voorbij zijn gekomen, maar wel een notitie verdienen. Het is een waar allegaartje aan humor, met makkelijke humor, doordachte humor en humor ontstaan door situaties. Deze films pasten misschien niet in bovenstaande kopjes, maar ze zijn te leuk om niet te noemen: Tropic Thunder (Ben Stiller), Anchorman: The legend of Ron Burgundy (Will Ferrel) en als laatste Beverly Hills Cop (Eddie Murphy). In al deze films spelen acteurs een hoofdrol die het komediegenre hebben verreikt en het verdienen om genoemd te worden.

Tip:

Nog een laatste tip met een film en een serie die erg de moeite van het kijken waard zijn:

    Film: The Big Lebowski, als deze niet genoemd zou worden, dan denk ik dat Moviesnet het vanaf nu met een redactielid minder zou moeten doen. Nee, serieus een enorm goede film, die te hilarisch is voor woorden.

    Serie: South Park, Arrested Development en Friends. Het is niet bij een serie gebleven, de keuze was niet te maken en dat maakt ook niets uit. Het zijn namelijk alle drie toppers.

Laat ons in de reacties weten welke films (of series) jou over de grond doen rollen van het lachen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren