Toplijst: Beste Films zonder Oscar

Zondag 26 februari is het weer zover, de uitreikingen van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Grote kanshebbers dit jaar zijn The Artist en Hugo. Dat is echter nog helemaal geen garantie voor succes, leert een blik op het verleden. Daarom nu een lijstje met de beste films, die nooit een Oscar wonnen voor Beste Film. Dit keer geen ranglijst, maar op chronologische volgorde. Dit vooral omdat wij niet kunnen kiezen tussen al deze fantastische films en wij vinden dat ze allemaal onterecht verloren hebben. Eigenlijk horen ze gewoon allemaal op plekje 1 te staan.

Citizen Kane (1941):


Het is 1942 en Citizen Kane is genomineerd voor 9 categorieën, waaronder Beste Film. Aan het eind van de uitreiking heeft de film slechts 1 Oscar binnengesleept voor het beste originele script, een schrale troost uiteraard. Over deze opmerkelijke uitslag gaat een hardnekkig gerucht over een krantenmagnaat, genaamd William Randolph. De film zou losjes op hem gebaseerd zijn en hij zou hebben geprobeerd deze film te dwarsbomen. Dit deed hij door te verkondigen dat hij ervoor zou zorgen dat als je op de film zou stemmen, je nooit meer een baan zou vinden in zijn stad. Dit resulteerde in boegeroep in de zaal, wanneer de naam Citizen Kane werd genoemd.

Psycho en Vertigo (1958 en 1960):


Deze beide films, geregisseerd door filmkunstenaar Alfred Hitchcock, hebben eveneens geen Oscar gewonnen voor Beste Film. Wel was Vertigo genomineerd voor andere Oscars, namelijk Set design en muziek, maar won ze niet. De beide films zijn dus nooit genomineerd voor Beste Film. Dit zijn twee pareltjes van films die zeker hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van film, maar die niet de beloning hebben gekregen voor hun werk. Van het grote publiek daarentegen wel: de films staan op vele lijstjes hoog genoteerd. Zo ook op IMDb, waar de films op 29 en 47 staan van beste films ooit. Ook Hitchcock zelf, toch één van de beste filmmakers ooit, heeft nooit een Oscar in de wacht gesleept.

2001: A Space Odyssey (1968 ):


De films uit 1968 leken geen concurrent voor 2001: A Space Odyssey, maar deze film werd niet eens genomineerd. Oliver ging er dat jaar met de winst vandoor, maar wie kent die film nu nog? 2001: A Space Odyssey was dat jaar wel genomineerd voor 4 andere categorieën, maar won er slecht 1: voor beste visuele FX. In de ogen van vele mensen is 2001: A Space Odyssey een van de beste films ooit en had het zeker de Oscar voor Beste Film verdient. Gelukkig voor ons is deze film bewaard gebleven en kunnen we hedendaags nog steeds genieten van deze wonderschone film, die gelukkig nu wel de erkenning krijgt die hij verdient.

Star Wars (1977-2005):


De gehele Star Wars serie, een memorabele reeks films, heeft nooit een Oscar gewonnen voor Beste Film. Het best gewaarde deel was nog de eerst uitgebrachte film, IV: A New Hope, genomineerd voor 11 oscars. Uiteindelijk won de film er 7, waaronder die van Special Achievement, die nog twee maal gewonnen zou worden door de Star Wars reeks. De film won echter niet de Oscar voor Beste Film, die enigszins verrassend gewonnen werd door Annie Hall. De totale opbrengst van de Star Wars reeks is 25 nominaties, waarvan er 10 verzilverd zijn.

Apocalypse Now (1979):


Tijdens de Oscars voor de Beste Films uit 1979 gaat het gruwelijk fout. David wint van Goliat. Apocalypse Now, een episch oorlogsverhaal geregisseerd door Francis Ford Coppola, verliest van Kramer Vs. Kramer. Niemand begreep het toen, niemand begrijpt het nu. De film wordt tegenwoordig gezien als een pareltje van de geschiedenis en in 2000 is de film geselecteerd om bewaard te worden in het nationale film register van de VS, omdat de film culturele, historische en esthetische waarde heeft.

The Shawshank Redemption (1994):


The Shawshank Redemption is genomineerd geweest voor 7 Oscars, waaronder Beste Film, maar heeft geen enkele van deze nominaties kunnen verzilveren. Eén van de beste films ooit, heeft geen Oscar in de wacht weten te slepen. Toegegeven: de winnaar van dat jaar (Forrest Gump) is ook geen slechte film, maar The Shawshank Redemption wordt alomgeprezen als een van de beste films ooit en had dan ook de Oscar voor Beste Film moeten winnen. Op IMDB staat The Shawshank Redemption op een gedeelde 1e plaats, samen met The Godfather, die overigens wel een Oscar won voor beste film.

Saving Private Ryan (1999):

Saving Private Ryan is genomineerd geweest voor 11 categorieën en heeft 5 Oscars gewonnen. De Oscar voor Beste Film ging echter aan de neus van Saving Private Ryan voorbij, deze was besteed aan Shakespeare in Love. Begrijp het niet verkeerd, Shakespeare in Love is een prima film, die door goed lobbywerk genomineerd werd voor 13 Oscars. Maar als film is Saving Private Ryan gewoonweg beter. De Oscar voor Beste Film zou verdiend zijn en helaas is deze niet gegeven. De film doet het echter wel goed bij het publiek en kent een grote schare fans. Is dit niet veel belangrijker dan een Oscar?

Laat ons weten wat je van deze lijst vind en of jij nog films mist, door hieronder te reageren.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren