CES 2012: Verslag van Sony’s persconferentie

Op dit moment vindt de Consumer Electronics Show plaats, een event waar de nieuwste producten op technologiegebied worden aangekondigd. Gelukkig krijgen de laatste jaren ook game-gerelateerde zaken steeds meer aandacht. Sony hield afgelopen nacht haar persconferentie en had dus de gelegenheid om het onlangs ontstane gerucht rondom de wisseling van president van het Japanse bedrijf toe te lichten. Huidige CEO en voorzitter Howard Stringer zou zijn positie overdragen aan Kazuo Hirai, veteraan in het vak en vicepresident van Sony. Of deze positiewisseling daadwerkelijk heeft plaatsgevonden lees je in dit verslag.

500.000 verkochte Vita’s
Hij stond nog geen twee minuten op het podium of Howard Stringer meldde direct dat de geruchten niet waar zijn en dat hij president van het bedrijf blijft. Stringer begon met wat statistieken; Sony wil in drie jaar 300 miljoen met elkaar communicerende apparaten op de markt hebben, om zo ‘een netwerk te creëren die je games, muziek, films en TV overal en altijd laten ervaren. Ook zei de CEO dat er 100 miljoen Sony-televisies verbonden zijn met het internet. Daarna werden de cijfers waar we écht in zijn geïnteresseerd onthuld: van de PlayStation Vita zijn er 500.000 exemplaren verkocht sinds de lancering in Japan, 20 dagen geleden. Ook zijn er afgelopen Holiday Season 6,5 miljoen game gerelateerde Sony-apparaten over de toonbank gegaan.

Tijdens de gehele presentatie werd het Sony Entertainment Network (SEN) meerdere malen aangehaald. Hiervoor kwam Kazuo Hirai het podium op en hij benadrukte gelijk SEN’s eenmalige log-in en digitale portemonnee, die mogelijk zijn met ‘elk verbonden systeem’. Ook zei hij dat het maken van nieuwe apparaten niet ‘het einddoel is’ en zette hij de vernieuwde PlayStation 3-videowinkel in het zonnetje, als voorbeeld om Sony’s visie en toekomst op entertainment toe te lichten.

Vita: Music Unlimited
Aan PlayStation Vita: Music Unlimited werd een geheel eigen showcase gewijd, waarin onder meer werd aangekondigd dat de dienst vanaf dag één beschikbaar zal zijn in Amerika en Europa. Ook hield Hirai een verkooppraatje over Sony’s tablet-lijn, waarin hij de SEN-toegang van de apparaten en hun PlayStation Certified-status besprak. Ook onthulde hij Play Memories Online, een op cloud-gebaseerde dienst die gebruikers de mogelijkheid biedt om foto’s en (3D-)video’s online op te slaan en te delen met vrienden. Drie nieuwe programma’s om content te bewerken werden officieel aangekondigd: Play Memories Home, Play Memories Mobile en Play Memories Studios, respectievelijk voor PC, Bloggie Live en PlayStation 3.

Daarna was Phil Molyneux (niet te verwarren met Peter) aan de beurt om tablets en telefoons te behandelen. Eerst besprak hij apparaten die niet zozeer te maken hebben met games, maar ook op een bepaalde manier geïntegreerd zijn in SEN. Daarna presenteerde Molyneux een nieuwe lijn smartphones, met de knaller van de show: de Sony Xperia S (let op: het merk heet niet meer Sony Ericsson). Voor degenen die naast games ook geïnteresseerd zijn in telefoons: de Xperia S is een 4,3″ Android-toestel met een 1280×720 HD-resolutie en bevat een 1,5 GHz dualcore-processor, 1GB RAM en 16GB of 32GB interne opslag. De smartphone zal waarschijnlijk in maart op de markt komen.

Deze presentatie ging dus vooral over de Vita, SEN en telefoons en helaas niet zozeer over game-gerelateerde zaken. Dit zal waarschijnlijk gebeuren op de E3. Hieronder staat in een kort overzicht een samenvatting van de persconferentie.

Hoofdpunten van de presentatie van Sony op de CES 2012
– PlayStation Vita gaat 500.000 keer over de toonbank sinds de lancering 20 dagen geleden;
– Vita: Unlimited Music zal vanaf de Westerse launch direct beschikbaar zijn in Amerika en Europa;
– 6,5 miljoen Sony-apparaten verkocht in het afgelopen Holiday Season;
-Nieuwe Vaio-laptops, waaronder een met een slate-design (tablet gekoppeld aan toetsenbord);
– Begin dit jaar twee nieuwe Xperia-smartphones, waaronder de Xperia S.

  1.   
    SonyBoy's avatar

    Phil Molyneux (niet te verwarren met Peter)
    F***** Had ik het toch gedaan…

    Jammer dat hier ook al niet zoveel interessant gamenieuws was. Ik ben dan ook onbekend met de CES, dus ik weet ook eigenlijk niet of ze wel gamenieuws geven op zo’n gebeuren.

  2.   
    R1chardTM's avatar

    Xboxfan schreef, "Ik ben dan ook onbekend met de CES, dus ik weet ook eigenlijk niet of ze wel gamenieuws geven op zo’n gebeuren. "

    CES is een beurs voor consumenten elektronica, er worden hier veel hardware aankondigen gedaan. Grote games gaan hier niet aan bod komen. Wel vette nieuwe hardware dus! 😉

  3.   
    Hoepkoen's avatar

    Xboxfan schreef, "Phil Molyneux (niet te verwarren met Peter)
    F***** Had ik het toch gedaan…
    Jammer dat hier ook al niet zoveel interessant gamenieuws was. Ik ben dan ook onbekend met de CES, dus ik weet ook eigenlijk niet of ze wel gamenieuws geven op zo’n gebeuren. "

    De CES is van origine een technologieshow en er worden vooral computers, tablets, telefoons en dergelijke aangekondigd. In 2001 onthulde Bill Gates echter de laatste details van de eerste Xbox op de CES en sindsdien zijn er meer game-gerelateerde zaken te vinden op het event. Games worden hier nooit aangekondigd, maar een console bijvoorbeeld wel (een console kun je beschouwen als technologie)

  4.   
    Hoepkoen's avatar

    R1chardTM schreef, "

    ”Xboxfan” schreef, "Ik ben dan ook onbekend met de CES, dus ik weet ook eigenlijk niet of ze wel gamenieuws geven op zo’n gebeuren. "

    CES is een beurs voor consumenten elektronica, er worden hier veel hardware aankondigen gedaan. Grote games gaan hier niet aan bod komen. Wel vette nieuwe hardware dus! 😉 "

    Haha Richard, je was me nét voor! :p

  5.   
    SonyBoy's avatar

    Aah, nu begrijp ik het! 😳
    Allebei bedankt voor jullie reactie!