CES 2012: Verslag van Microsoft’s persconferentie

Op dit moment vindt de Consumer Electronics Show plaats, een event waar de nieuwste producten op technologiegebied worden aangekondigd. Gelukkig krijgen de laatste jaren ook game-gerelateerde zaken steeds meer aandacht. Microsoft hield afgelopen nacht haar persconferentie en gehoopt werd dat de softwaregigant haar laatste presentatie op de CES met een klapper zou afsluiten: de onthulling van de Xbox 720. Of dit ook daadwerkelijk gebeurd is lees je in dit verslag.

Windows Phone
Na een korte introductie door het hoofd van de CES kwamen Microsoft-CEO Steve Ballmer en Bing-topman Ryan Seacrest het podium op. Het eerste product dat werd getoond was Windows Phone, het mobiele OS van Microsoft. Hierbij werd een forse nadruk gelegd op de Metro-interface, die sinds kort ook op de Xbox 360 te bewonderen is. De twee vonden het erg leuk om samen grapjes te maken over de zwakke marktpositie van Windows Phone, maar besteedden geen aandacht aan de door gamers geleverde kritiek op de Dashboard-update. Metro dook keer op keer op in de presentatie om zo Microsoft’s intenties om elk platform (PC, console en mobiel) te homogeniseren duidelijk te maken.

Windows
Daarna behandelde Ballmer Windows, beginnend met een vaag praatje over een nieuw ontwerp van de ‘chipset-tot-gebruiker-ervaring’ en de aankondiging van een heleboel Windows 7-laptops. Toen kwam het hoofd van Windows, Tami Reller, het podium op om een demonstratie te geven van Windows 8, de langverwachte nieuwe versie van Microsoft’s desktop-OS.

Ook toonde Reller zijn bezorgdheid over de groeiende invloed van niet-traditionele besturingssystemen als iOS en Android. Hierbij benadrukte hij dat de gebruiker met Windows 8 een ‘compromisloze ervaring’ heeft die ‘het potentieel van een tablet samenbrengt met de kracht van de PC’. Een belangrijk punt van het ‘meeslepende, snelle, vloeiende en dynamische’ design-schema van Metro was touch-bediening. Ook besteedde Reller aandacht aan de Windows Store, een digitale winkel vol met apps in ‘Metro-stijl’ die gebruikt kunnen worden tussen verschillende Windows 8-apparaten.

Het zal niemand verbazen, maar Ballmer meldde ook dat Windows 7 het best verkochte besturingssysteem ter wereld is, met meer dan 500 miljoen gebruikers and counting. Ook vertelde hij dat elke Windows 7-computer versie 8 vanaf dag één zal kunnen draaien. Helaas maakte de CEO geen releasedatum van het OS bekend.

Xbox
Na een aparte pauze waarin een gospelkoor keynote-gerelateerde tweets vertolkte, begonnen de twee eindelijk aan het voor ons interessantste deel van de presentatie: de Xbox. Ballmer en Seacrest noemden eerst een aantal statistieken: inmiddels zijn er 66 miljoen Xbox 360’s verkocht, hebben 40 miljoen mensen een Xbox LIVE-lidmaatschap en is de Kinect 18 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Daarna hield de gehele zaal zijn adem in, want Ballmer liet de woorden ‘Xbox’s future of entertainment’ vallen. Helaas onthulde hij niet een nieuwe Xbox, maar besteedde hij aandacht aan nieuwe functionaliteiten van de Dashboard-update: kleine verbeteringen aan de spraaakherkenningssoftware voor Kinect en nogmaals Metro. Ook meldde hij dat IGN en Fox News content zullen bieden op de console, maar waarschijnlijk geldt dit alleen voor Amerika. Tot dan toe had Microsoft eigenlijk niets nieuws laten zien, maar toen kondigden de twee Kinect Sesame Street TV (ook voor Amerika), een programma waarin kinderen interactie hebben met huidige afleveringen van Sesamstraat, en Kinect for Windows aan. De Kinect sensot krijgt een speciale versie voor de PC waar ontwikkelaars met een gratis SDK voor kunnen ontwikkeling. Kinect for Windows gaat €250 kosten.

Om de presentatie af te sluiten gaf Ballmer aan dat Windows 8 Microsoft’s belangrijkste project is en benadrukte hij nog maar eens Metro’s plek op alle platformen – PC, mobiel, tablets, console en Kinect.

Metro will drive the new magic across all our user experiences. (…) In the new math at Microsoft, Metro means that one plus one really does equal three. So what’s next in 2012? Metro, Metro, Metro and of course, Windows, Windows, Windows.
Dus helaas – geen onthulling van de Xbox 720 – daar zullen we waarschijnlijk pas op de E3 wat van zien. Wat wél is behandeld staat hieronder in een kort overzicht.
Hoofdpunten van de presentatie van Microsoft op de CES 2012
– Metro – de nieuwe interface die sinds kort ook te vinden is op de Xbox 360 – werd gebruikt om duidelijk te maken dat Microsoft de intentie heeft om elk platform te homogeniseren;
– Demonstratie van Windows 8, met nadruk op touch-bediening en de Windows Store;
– Introductie van de door Kinect mogelijk gemaakte interactie met TV-programma’s;
– Releasedatum van Kinect for Windows is 1 februari 2012;
– 66 miljoen Xbox 360’s en 18 miljoen Kinect-systemen verkocht.

  1.   
    SonyBoy's avatar

    Saai, saai… Aaah Xbox 😆

    Helaas geen interessant nieuws en helaas weer veel over windows phone… 😡
    Jullie hebben het dashboard al genoeg verknald! Wanneer is het nou klaar met deze troep?

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Metro interface op de xbox werkt nog wel maar op windows 8 en windows phone 7 echt verschrikkelijk irritant vind ik het.

  3.   
    Tom's avatar

    Erg tof dat ook Nokia de nieuwe Lumia 900 even toonde. Samsung en LG bakken er niks van wat betreft Windows Phone 7 apparaten, en HTC kan soms wat onorigineel uit de hoek komen qua modellen. Nokia heeft tenminste strak, modern design en stopt daarnaast echt prachtcamera’s in hun mobieltjes. Nokia helpt hierdoor significant met het verbeteren van het imago van Windows Phone 7, dat op diens beurt het eens zo zwakke Nokia weer een verkoopboost geeft.

  4.   
    timishier's avatar

    waarom zou je 250 euro betalen voor een kinect op pc als de gehackte xbox versie ook gewoon werkt o__0

  5.   
    Zeeha's avatar

    mooi overzicht!