Gamersnet.nl

EA, Nintendo en Sony nog steeds voor SOPA via lidmaatschap ESA

In Nederland wordt er niet zoveel aandacht aan besteed, maar voor de Stop Online Piracy Act kun je je ogen eigenlijk niet sluiten. Deze Act houdt in dat een auteursrechthebbende een website kan laten neerhalen als er content van diegene opstaat. Dit betekent dat Amerikaanse bedrijven (de SOPA geldt alleen voor Amerika) het recht hebben om zonder rechtszaak of proces de toegang tot een website te blokkeren, wat uiteraard de vrijheid op het internet ingrijpend beperkt. De Amerikaanse Tweede Kamer zal volgende week stemmen over dit wetsvoorstel.

In eerste instantie waren Electronic Arts, Nintendo en Sony voorstanders van de SOPA, maar vorige week trokken de entertainmentgiganten zich terug. Dit is schijn, want de bedrijven zijn alleen maar van de lijst met officiële voorstanders verwijderd, maar behoren alledrie tot de Entertainment Software Association. Dit is een lobby-organisatie die veel van haar pijlen richt op het uitbannen van het illegaal downloaden van games, vergelijkbaar met de MPAA (filmindustrie) en RIAA (muziekindustrie). De ESA heeft zo’n vijftig leden, waaronder de drie hierboven, Square Enix, THQ en Ubisoft.

Niet alle technologie- en gamebedrijven staan achter de SOPA. In november vroeg de Business Software Alliance, een organisatie waarbij onder andere Apple, Microsoft en Adobe zijn aangesloten, om een wetswijziging die schending van auteursrechten zou bestrijden zonder de vrijheid van meningsuiting te censureren. De topman van de BSA gaf toen toe dat de SOPA moet worden veranderd en ‘terechte en belangrijke vragen gesteld moeten worden’ met betrekking tot de wet.

Gisteren had hackersgroep Anonymous aangekondigd dat ze van plan zijn om Sony aan te vallen vanwege diens steun aan de wet, maar dit zonder de consument te schaden, zoals dat wel het geval was tijdens de PSN-hack van april vorig jaar. Ook werd gisteren bekend dat Crysis 2 de meest illegaal gedownloade game van 2011 is.