Fast Forward 2012: Tales of Graces ƒ


2012 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. Vele nieuwe games kunnen we weer verwachten en net als vorig jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten waar zij het meeste zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2012 en vandaag bekijkt Wester een zeer veelbelovende RPG.

Namco Bandai bracht in 2004 Tales of Symphonia naar het Westen. Vanwege het feit dat er destijds op de GameCube een chronisch gebrek was aan goede RPG’s, maar ook zeker door de hoge kwaliteit van het spel, werd de game een succes aan de kassa en was de naam van de ‘Tales’-reeks hier gevestigd. Helaas bleek het risico om meer van de spellen de overstap naar het Westen te laten maken te groot, waardoor de enige grote game van de serie Tales of Vesperia bleek. Recentelijk heeft het Japanse bedrijf echter ingezien, dat er eerst geïnvesteerd dient te worden, voordat je iets kunt verdienen en kunnen wij arme Europeanen dan eindelijk ook volop genieten van de sterke RPG-reeks. Zo verscheen Tales of the Abyss eind november en is dit jaar Tales of Graces ƒ aan de beurt.

Kracht om te beschermen

Tales of Graces draait om de wereld van Efinea, waarop drie koninkrijken strijden om de macht. Asbel en zijn vrienden, die in het koninkrijk van Windol leven, raken natuurlijk betrokken bij de intriges van deze landen. Hoewel Asbel altijd een leven zonder zorgen genoot, zorgt een zeker incident ervoor dat de jongen een ongekende behoefte voelde om ridder te worden. Dit om de kracht te vergaren die nodig is om anderen te kunnen beschermen. Wanneer plots zijn vader overlijdt, wordt Asbel een feodale heerser, waardoor zijn positie in de wereld is gevestigd. Hierdoor wordt de jongen nog meer in de wereld van politieke intriges en oorlog gezogen.

[SCREENSHOTS]
Kenmerkend voor de Tales-serie is dat wat de protagonisten doen, niet per se goed of fout is. Iedereen doet dan wel hun uiterste best, maar of wat je doet goed is, blijft vaak zeer sterk een kwestie van perspectief. In Tales of Symphonia probeer je in het begin van het spel bijvoorbeeld een oude vrouw te redden uit een werkkamp, maar dit heeft tot gevolg dat door jouw toedoen je dorp in vlammen opgaat. Het blijft gelukkig een principe dat voer is voor interessante verhalen, mits steeds anders uitgewerkt. Hier lijkt ook Tales of Graces goed in te voldoen.

Real-time gevechten

Een ander aspect dat de Tales-reeks maakt tot wat zij is, blijft diens gevechtssysteem. Het zijn dan wel Japanse RPG’s, de spellen hebben altijd actievolle gevechten gekend, waarbij knokken in beurten niet om de hoek komt kijken. Je zult daarom ook in Tales of Graces ƒ vijanden in real-time verslaan. Het leuke is dat dit ook met vrienden op de bank mogelijk is. Iedereen bestuurt een eigen personage en samenwerking is dan zeker een vereiste. Niet gezegend met een rijk sociaal leven? De figuren zullen dan bestuurd worden door de game zelf, en volgen de commando’s op die je ze vooraf hebt meegegeven.

Remake

Tales of Graces was oorspronkelijk een game ontwikkeld voor de Nintendo Wii, maar heeft vervolgens de ongewone overstap naar de PlayStation 3 gemaakt. De remake bevat niet alleen een gestileerde F aan het einde van de titel, tevens kent de game een aantal extra’s waaronder flink opgepoetste graphics en een aantal nieuwe outfits, wapens en vaardigheden. Echter, wat de remake nog veel interessanter maakt, is de bijgevoegde epiloog die zo’n tien uur aan je speeltijd zal toevoegen. Namco Bandai heeft onthuld dat het script hiervan driekwart zo groot is, als die van de oorspronkelijke game was. Niet de minste toevoegingen dus.

Voorlopige conclusie

Tales of Graces ƒ wordt gewoon weer een heerlijke Japanse RPG, met een goed plot en actievolle gevechten. Dat er eindelijk weer Tales-games deze kant op komen is geweldig en wanneer ze allemaal zo goed lijken te worden als Tales of Graces mogen we zeker in onze handen klappen. Liefhebbers van RPG’s kunnen absoluut uitkijken naar komende zomer.

Tales of Graces ƒ verschijnt deze zomer op de PlayStation 3.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren