Fast Forward 2012: Halo 4


2012 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. We kunnen weer ontzettend veel nieuwe games verwachten en net als vorig jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten waar zij het meeste zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2012 en het is nu tijd om lekker te speculeren over Halo 4. En dat natuurlijk met Peter.

Soms voel ik mij een gezegend man en dat was ook zeker het geval tijdens de E3 van dit jaar, toen we tijdens de Microsoft persconferentie werden getrakteerd op de allereerste trailer van Halo 4. Niet meer uit de koker van Bungie, maar in ontwikkeling bij 343 Industries, die ook verantwoordelijk is voor Halo Waypoint en natuurlijk Halo: Anniversary. Ook een volledig nieuwe Halo-game is dus onderweg, sterker nog, men belooft een heuse nieuwe trilogie, de Reclaimer Trilogy.

343 Industries – new kid on the block
Hoe groot is het vertrouwen in 343 Industries eigenlijk? Bungie is namelijk een meesterontwikkelaar, die alle huidige console-shooters heeft gevormd. Zij hebben de volledige besturing, die wij tegenwoordig gebruiken, namelijk bedacht. Call of Duty, Battlefield en Killzone waren niet op deze manier mogelijk geweest zonder Bungie en ook hun visie op balans is altijd een uniek talent geweest binnen de Halo-franchise. De variatie en combinatie van schieten, granaten gooien en melee-aanvallen maken Halo wat het is en nu gaat een nieuwe ontwikkelaar aan de slag met een volledig nieuwe trilogie.

Hoe zij het zullen doen in Halo 4 is nog maar de vraag, maar de afgelopen maanden is mijn vertrouwen wel gegroeid. Je kunt zeggen wat je wilt, maar de liefde voor de franchise is overal voelbaar. Halo: Anniversary was weliswaar een remake, maar de beste ooit gemaakt. Waar andere ontwikkelaars hun oude games eerder in een HD-jasje hebben gestoken, heeft 343 Industries de volledige game opnieuw “ingekleurd”, waardoor zelfs de eerste Halo weer voelt als een game van nu. Daarnaast zit die game vol met nieuwe filmpjes en andere verrassingen, die een beter beeld geven op de gehele franchise. Aan liefde geen gebrek dus.

[SCREENSHOTS]

Daarnaast druppelen steeds meer details heel langzaam binnen en is duidelijk aan het worden dat 343 Industries een eigen route wil bewandelen met de franchise. Goed nieuws als je het mij vraagt, het volledig namaken van de eerste trilogie is namelijk onmogelijk en dus is het zaak om je eigen ding te doen. Daarbij wil men vooral stappen zetten in de storytelling en laat dat nou hét aspect zijn waar juist Bungie steken heeft laten vallen. Hoe goed het verhaal van de Halo trilogie ook is, zonder het lezen van de boeken is het verhaal vaak vaag en zonder context. Dit is waar 343 Industries in moet gaan excelleren. De ontwikkelaar heeft ook al gezegd dat men vooral op een diep verhaal wil focussen en ook op het verkennen van werelden.

Voorlopige conclusie
De taak van 343 Industries is dan ook duidelijk. Pak de geweldige basis die Bungie heeft gelegd en voeg daar je eigen talenten aan toe. Het simpelweg nadoen van Bungie zal nooit lukken (dat kan Bungie zelf veel beter). Dat Master Chief weer wakker wordt in het wrak van de Forward Unto Dawn weten we inmiddels, maar hoe Cortana haar rol gaat spelen en hoe de beëindigde oorlog met de Covenant en de Flood weer tot leven komt, is afwachten. En wie weet komt er wel een hele nieuwe vijand om de hoek kijken. Want je denkt toch niet dat het gehele universum maar drie rassen heeft?

Halo 4 verschijnt ergens in 2012 voor de Xbox 360 (vermoedelijk feestdagen)

 1.   
  xHouse's avatar

  Ben echt benieuwd. Ik heb trouwens ook alle vertrouwen in 343, ze hebben zichzelf al bewezen!
  Nu het lange afwachten nog. 🙁

 2.   
  lassieman's avatar

  Horen die screens zo in het midden? Ziet er namelijk rommelig uit, heb zin in deze game btw.

 3.   
  grassyfuzz's avatar

  Dit word echt zoooo een vet spel 😀

 4.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Ben benieuwd wat 343 er gaat maken, aangezien ze met Halo Anniversary al heel goed werk hebben geleverd ben ik ervan overtuigt dat Halo 4 verrassend goed word. 8)

 5.   
  mastertje's avatar

  Was Halo 1 niet als eerst? daarmee bedoel ik dus voordat er boeken kwamen?
  Ik vond namelijk alle 3 de Halo’s goed te begrijpen en geen enkele boeken gelezen.
  Echter bij Reach kwamen er wel enkele vraagtekens 😛

 6.   
  Zeeha's avatar

  grassyfuzz schreef, "Dit word echt zoooo een vet spel 😀 "

  I agree! Knap geschreven, Petertje ;).

 7.   
  FishHookz's avatar

  Ik geloof nooit dat deze beter word dan Halo Reach, ik ben klaar met Halo 😉

 8.   
  grassyfuzz's avatar

  Senzanome schreef, "Ik geloof nooit dat deze beter word dan Halo Reach, ik ben klaar met Halo 😉 "

  jawel want de masterchief is terug! 😀

 9.   
  mmx's avatar

  Ik vrees dat dit een launch titel voor de nieuwe xbox word ,maar we wachten af .