Fast Forward 2012: Syndicate


2012 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. We kunnen weer ontzettend veel nieuwe games verwachten en net als vorig jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten waar zij het meeste zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2012 en vandaag vertelt Koen jullie meer over de reboot van de al bijna twintig jaar oude Syndicate-franchise.

De eerste Syndicate-game was een tactische shooter en stamt alweer uit 1993 en werd indertijd bejubeld door de pers. Een uitbreidingspakket en vervolg op de originele game droegen stuk voor stuk bij aan het succes van de serie. Meer dan tien jaar na Syndicate Wars komt Starbreeze Studios met een volledig nieuw deel en men gooit het roer volledig om.

Digitale wereld

Syndicate speelt zich af in 2069, in een science fiction-wereld waarin megabedrijven de macht hebben. Deze zogenaamde syndicates hebben de manier waarop mens en digitale wereld interactie hebben gerevolutioneerd: in de zenuwen van elke burger is een chip geïmplanteerd. Maar niet alleen in de mens zit een chip: alles en iedereen is digitaal met elkaar verbonden. De syndicates bieden alles wat de mens nodig heeft: huisvesting, medische zorg, onderwijs, banen etc., maar in ruil hiervoor hebben de bedrijven ongekende controle over het individu en hun gedrag. Omdat de overheid niet meer bestaat is het zakenleven letterlijk oorlog geworden; de syndicates hebben er alles voor over om de markt te domineren.

Interactieve gameplay

Jij bent Miles Kilo, de laatste agent van het syndicate EuroCorp, en je bent in staat om in te breken in de digitale, hyperverbonden wereld om zo binnen te dringen in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van concurrerende syndicates. Maar dit is niet alles. Je kunt deuren hacken om ze te openen, vijanden dwingen om zich tegen hun eigen bondgenoten te richten of zelfmoord te plegen. Hij kan chips van andere burgers afnemen en die in zichzelf implanteren om zo toegang te krijgen tot nieuwe augmentaties. Daarnaast kan Miles de DART-modus betreden. Hierdoor raakt alles in slow motion en krijgt de wereld een soort hittevoelende overlay over zich heen, alsof Miles een infraroodbril opzet. Ook kun je hierdoor door muren kijken en zie je de zwakke plekken van de vijand. Dit geeft Miles een voordeel over zijn vijanden voor een korte periode.

Naast spelen met de interactieve wereld heeft Miles ook gewoon een geweer in zijn handen, want, in tegenstelling tot zijn voorgangers, is Syndiate een first-person shooter geworden. Verschillende media noemen de game een kruising tussen de shooter-elementen van Crysis en de wereld van Deus Ex. In Syndicate zit bijvoorbeeld geen stealth-modus en de game is meer gericht op actie. Toch kent het spel ook puzzelelementen, waarin je je weg door een kamer moet vinden door een combinatie van bijvoorbeeld wapens en augmentaties te gebruiken.

[SCREENSHOTS]

Voorlopige conclusie

Starbreeze Studios heeft onder andere de The Chronicles of Riddick-serie en The Darkness gemaakt. Stuk voor stuk helemaal geen slechte games, vrij goed zelfs, maar ook niet de eerste titels die in je hoofd opkomen als je aan topgames denkt. Het concept van een digitaal verbonden wereld klinkt ontzettend interessant en daarom hoop ik dat het het inbreken in de digitale omgeving geen gimmick wordt die elke vijand standaard zelfmoord laat plegen. De DART-modus lijkt me een handige toevoeging aan vooral het ordinaire schieten. Maar ergens knaagt er iets: ik ben bang dat de gameplay te oppervlakkig wordt, waarin je je al knallend een weg baant door gangen en kamers en ondertussen nog even deuren opent en vijanden elkaar laat afschieten. Hopelijk weet Starbreeze een goede balans te vinden tussen het hacken, schieten en puzzelen en zo deze serie nieuw leven in te blazen met een first-person shooter die echt wat anders doet, want aan shooters geen gebrek tegenwoordig.

Syndicate verschijnt op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3 op 24 februari 2012.

  1.   
    FishHookz's avatar

    Lijkt me een aparte maar goede game 😉