Fast Forward 2012: Mass Effect 3


2012 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. Vele nieuwe games kunnen we weer verwachten en net als vorig jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten waar zij het meeste zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2012 en vandaag deelt Peter zijn liefde voor Mass Effect 3.

In maart 2012 sluiten we eindelijk de trilogie van Mass Effect af. Hoewel eindelijk? Hoeveel zin ik ook in de game heb, ik baal nu al als en stekker dat we afscheid gaan nemen van Sheppard. Want hoewel Bioware ongetwijfeld doorgaat met een nieuwe Mass Effect, ik ben echt bang dat dit het afscheid van Sheppard wordt.

Hebben jullie enig idee hoeveel keuzes van invloed zijn als Mass Effect 3 straks in maart verschijnt? Dit is precies waar ik het meest over verbaasd ben als ik denk aan mijn geliefde Mass Effect-franchise. Heb je in deel 1 Wrex vermoord? Heb je de Senaat laten sterven of niet? Wie hebben het in Mass Effect 2 allemaal overleefd? Het zijn allemaal keuzes die in Mass Effect 3 zijn invloed moeten hebben en dat alles met de Reapers hijgend in de nek van je eigen vertrouwde Sheppard.

Ik besef dat ik één van de weinige mensen ben die Mass Effect 2 minder vond dan het eerste deel. Net als de overstap van Dragon Age naar Dragon Age 2 vond Bioware het nodig om dingen te versimpelen en dat heb ik nooit begrepen! Natuurlijk was Mass Effect 2 geen slechte game (zoals Dragon Age 2 dat wel was), maar het weghalen van vele wapenkeuzes en het versimpelen van de skill tree vond ik wel vervelend. Gelukkig gaat Bioware weg van die versimpeling met Mass Effect 3. En waarom zouden ze het niet doen? De eerste Dragon Age was immers de best verkopende nieuwe IP voor EA indertijd. Mensen willen in dit soort RPG’s helemaal geen versimpeling! Ze willen zich verliezen in keuzes die verder gaan dan alleen het verhaal. Van dialogen tot kleding, van wapens tot specialismen, we willen het zelf bepalen.

Volgens Richard, die de game op Gamescom speelde, gaat dit ook helemaal goedkomen en wordt Mass Effect 3 qua RPG-elementen zelfs dieper dan het eerste deel. Dat moet dus helemaal goedkomen, al vraag ik me wel af of hetzelfde gezegd kan worden van de multiplayer. Zelf ben ik gelukkig genoeg geweest om die al te spelen en helaas was de map die getoond werd veel te klein voor de tactische gameplay van de game. Het verhaal van de multiplayer, waar je de grootschalige oorlog speelt terwijl Sheppard volken aanspoort mee te vechten, is wel dik in orde. Zeker als je bedenkt dat je straks voor het eerst Krogan, Drells, Turians, Salarians en Asari onder de knoppen krijgt in de multiplayer.

Voorlopige conclusie

Natuurlijk gaan we voornamelijk de trilogie van Sheppard afsluiten met Mass Effect 3. De Reapers zijn op Aarde en jij zult verschillende volken achter je zien te krijgen om te zorgen dat de mensheid niet alleen staat tegen de groteske machines. Hoe deze oneerlijke strijd zal aflopen is mijn grootste nieuwsgierigheid. En wat daarna? Gelukkig doet de franchise het zo goed dat Bioware ongetwijfeld doorgaat in het universum van Mass Effect. Zover is het echter nog lang niet, want in maart sluiten we eerst de huidige trilogie af!

Mass Effect 3 verschijnt op 31 maart op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

 1.   
  Hitman047's avatar

  Jammer dat de Shephard-trilogie hier zal stoppen, ME1 was beter dan ME2, Multiplayer zal waaarschijnlijk maar een matige toevoeging worden… je hebt werkelijk niets geschreven waar ik het niet mee eens kan zijn, Peter. 😉

  Prima Fast Forward.

 2.   
  aerocool's avatar

  er staat een foutje in
  er staat

  Mass Effect 3 verschijnt op 31 maart op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

  maar het moet zijn 9 maart
  ik kan niet wachten op ME3