Fast Forward 2012: Final Fantasy XIII-2


2012 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. Vele nieuwe games kunnen we weer verwachten en net als vorig jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten waar zij het meeste zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2012 en vandaag trapt Wester af met de nieuwe Final Fantasy.

Final Fantasy XIII kende diens gebreken, maar werd toch ook geroemd vanwege diens imponerende graphics, sterke vormgeving en mooie soundtrack. Het directe vervolg op deze grootse Final Fantasy gooit het op veel aspecten over een andere boeg, maar weet tegelijkertijd de sterke punten van het eerste deel stevig vast te houden. Begin volgend jaar kunnen we een indrukwekkende RPG verwachten.

Naar de toekomst

In Final Fantasy XIII draaide het vooral om Lightning, een stoere en lenige dame, die haar zusje Serah probeerde te redden. Nu Serah eenmaal is gered lijkt alles weer terug bij het oude te zijn, maar dit is helaas niet het geval. Plotseling verdwijnt Lightning van de aardbodem en herinnert niemand zich meer iets van haar bestaan, behalve Serah. Wanneer plotseling, naast een mysterieuze meteoriet die gepaard gaat met het opduiken van vreemde monsters, de mysterieuze Noel uit de toekomst opduikt, is het zaak om door te tijd te reizen om zo uit te vinden wat er precies aan de hand is en hoe Lightning teruggehaald kan worden.

Niet alleen reis jij als Serah en Noel door de toekomst in Final Fantasy XIII-2; de game zelf heeft ook een enkeltje naar de toekomst genomen, want het spel is in heel veel aspecten een stuk moderner geworden. De game is namelijk veel begrijpelijker dan diens voorganger en kent bovendien een duidelijke plotopbouw, zonder een ingewikkeld verhaal los te hoeven laten. Daarnaast is ook het vechtsysteem op de schop gegaan. Nog steeds vecht je in beurten, maar ze zijn veel tactischer dan in het eerste deel, doordat je zelf meer keuzes kan maken in de opbouw van je team. Dit wordt gedaan door de toevoeging van monsters, ieder met eigen krachten. Heb je behoefte aan iemand die je kan genezen of zoek je een figuur die zoveel mogelijk schade doet? Tijdens gevechten kun je bovendien wisselen tussen drie verschillende monsters om zo op de juiste momenten gebruik te maken van bepaalde vaardigheden.

[SCREENSHOTS]

Groots avontuur

De focus van Final Fantasy XIII-2 ligt bij het tijdreizen en hierdoor zul je regelmatig dezelfde omgevingen tegenkomen. Dit is echter allerminst een probleem, omdat de plekken gedurende de honderden jaren die je doorkruist, veel zullen veranderen. Naast dat er veel van deze plekken aanwezig zullen zijn, zul je ze waarschijnlijk niet allemaal doorkruisen. Het spel is namelijk een stuk minder lineair dan Final Fantasy XIII, waarbij je zelf de werelden kunt kiezen die je achtereenvolgens zult doorkruisen. Door wat je in deze omgevingen doet en welke keuzes je maakt, is het mogelijk nieuwe plekken vrij te spelen.

Ondanks dat de wereld groot is en je meer keuzemogelijkheden krijgt toegeworpen, kan het zijn dat het allemaal toch iets kleiner aanvoelt. Het spel richt zich namelijk bijna volledig op Serah en Noel en daarbij hun verleden en onderlinge banden. Of dit een minpunt is, valt nog te bezien, want juist door het aantal speelbare personages zo klein te houden, wordt er veel nadruk gelegd op het verhaal. Daar zit gelukkig ook met name de kracht van deze Final Fantasy.

Voorlopige conclusie

Final Fantasy XIII-2 belooft vrijwel alle minpunten van het eerste deel te verbeteren door deze te vervangen of op te frissen. Een direct vervolg is het niet, doordat het hele thema en de sfeer anders is. Met name het verhaal en diens vertelling weten ervoor te zorgen dat Final Fantasy XIII-2 zeker één van de beste games van 2012 zal worden.

Final Fantasy XIII-2 verschijnt 3 februari 2012 op de PlayStation 3 en de Xbox 360 en voor nog meer informatie wil ik je graag verwijzen naar de preview.

  1.   
    TheUltimateZerg's avatar

    vele malen meer zin in FFXIII-2 dan elk ander spel uit 2012! 😀