GamersNET PC-advies: december 2011

De winter staat weer eens voor de deur en dat betekent dat het koud is buiten, kortom, een goed excuus om binnen te blijven en te gaan gamen! Speciaal voor de fervente PC-gamers onder ons, of degenen die deze winter een instap willen maken, introduceren wij het GamersNET PC-advies! Wij geven jullie tips voor het samenstellen van de allerbeste game-PC, die de komende wintermaanden kan dienen als een persoonlijk kacheltje. Laten we eens kijken!

De configuraties
Afgezien van hoge prijzen voor harde schijven, in verband met overstromingen in Taiwan, gaat het uitstekend met de markt. Geheugen is momenteel spotgoedkoop, Intel’s tweede generatie Sandy Bridge-processoren zijn uitstekende overklokkers en voor gemiddeld 100 euro heb je al een uitstekende videokaart waarmee je goed kunt gamen.

We bespreken drie verschillende systemen, waarbij als eerste natuurlijk de instapper, geschikt voor degenen die een strak budget hanteren. Vervolgens komen we bij een gemiddeld systeem uit, waar je de meeste games vlekkeloos mee kunt spelen. Als laatste resteert dan nog het allersterkste systeem, geschikt om overgeklokt te worden voor jarenlange dienst.

Low-budget (~ €500,-)
Processor: AMD Athlon II X4 640
Games beginnen tegenwoordig steeds beter gebruik te maken van quadcore-processoren, dus de overstap naar een dergelijke processor is het zonder enige twijfel waard. Daarnaast biedt een processor met meer dan twee rekenkernen gewoonweg meer snelheid voor allerlei andere taken. De AMD Athlon II X4 640 is snel genoeg voor alle games van tegenwoordig en gunstig geprijsd.

Processorkoeler: Stock.
We hebben hier te maken met een budgetsysteem, dat niet overgeklokt dient of hoeft te worden. Extra koeling is dus niet vereist, waardoor we kiezen voor de stock koeler die geleverd wordt bij de processor. De echte liefhebbers kunnen voor twee of drie tientjes wellicht een stille(re) koeler overwegen, maar dit is en blijft een persoonlijke keuze.

Moederbord: MSI 880GM-E41
We zoeken geen overklokfuncties of uitgebreide aansluitingsmogelijkheden, dus we moeten eerder kijken naar een moederbord dat een gebalanceerde hoeveelheid features biedt. De MSI 880GM-E41 komt hiervoor in aanmerking, want dit compacte moederbord brengt vier geheugensloten, eenmaal PCI-express 2.0 x16 en eenmaal PCI met zich mee. Daarnaast wordt het stijlvolle bord goed gekoeld, met als resultaat een lange levensduur.

Luxueuze verbindingen zoals SATA600 en USB 3.0 zijn niet aanwezig op dit moederbord, maar die zullen door de gemiddelde consument niet benut worden. Met slechts vier USB 2.0-aansluitingen is dit moederbord wellicht moeilijk aan te raden voor iedereen, maar dit wordt gemakkelijk goed gemaakt door de lage prijs, die vier tot vijf tientjes lager ligt ten opzichte van de concurrentie.

Geheugen: Kingston ValueRAM 4 GB DDR3 1333 MHz (2×2 GB)
Dankzij de huidige prijs van DDR3-geheugen kun je voor twee tientjes al 4 GB aanschaffen, wat voorheen onmogelijk was! De keuze valt op de Kingston ValueRAM 4 GB DDR3 1333 MHz-kit, bestaande uit twee reepjes om dual channel te benutten. Dit is meer dan genoeg voor een instapper, maar voor een tientje extra heb je al 8GB te pakken, dus degenen met iets meer speling moeten die stap zeker maken.

Videokaart(en): AMD Radeon HD6790 / Nvidia GeForce GTX550 Ti
AMD’s instaptopper is sinds kort de HD6790, die goede prestaties weet bieden vanaf ruwweg 130 euro. De directe concurrent hiervan, de GTX460 SE, is inmiddels uitgefaseerd, dus we moeten terugvallen op de GTX550 Ti, die al vanaf 100 euro te verkrijgen is, maar iets minder goed presteert. Beide kaarten zijn hoe dan ook uitermate geschikt voor een budgetsysteem.

Harddisk(s): Western Digital Caviar Green WD7500AARS (750 GB)
Met de huidige prijzen van harde schijven is het moeilijk om een topper te vinden, maar de Western Digital Caviar Green WD7500AARS biedt genoeg ruimte voor de meeste personen aan een budget en is nog redelijk geprijsd. De cache van 64MB en het gebruik van slechts twee platters maken dit een schijf die snel genoeg is om efficiënt te kunnen gamen.

Optische drive(s): LiteOn IHAS124
We willen allemaal weleens een DVD’tje branden en dat kan voor nog geen twee tientjes. Bijna alle optische drives van tegenwoordig zijn goed, maar als we een aanrader moeten geven, dan is de LiteOn IHAS124 een voorbeeld. Eén van deze drives is voldoende voor het systeem.

Voeding: Corsair CMPSU-500CXV2
We vereisen geen immens krachtige voeding voor dit systeem, integendeel, waardoor we kunnen terugvallen op een gewoonlijke voeding. Jammer genoeg vereist de HD6790 minimaal een voeding van 500 watt voor optimale werking. De Corsair CMPSU-500CXV2 is hierdoor een uitstekende keuze, maar met een GTX550 Ti kan al voor een kwaliteitsvoeding gekozen worden van 400 watt. Dat scheelt al gauw een tientje of twee.

Behuizing: Cooler Master Elite 334U
De behuizingen van Cooler Master zijn al jarenlang van uitstekende kwaliteit, waarbij het bedrijf altijd goede features weet te bieden voor een verrassend lage prijs. De Cooler Master Elite 334U is hier een voorbeeld van, want deze kast is het bescheiden broertje van de legendarische CM 690. De airflow is goed, de USB-aansluitingen aan de voorzijde komen goed uit en de afwerking is stijlvol.

Mid-range (~ €700,-)
Processor: Intel Core i5 2300
Het systeem voor degenen met een groter budget moet alle games van tegenwoordig toch echt vlekkeloos kunnen spelen, met hier en daar een regelmatige uitzondering. De Intel Core i5 2300 is de minst snelle quadcore van Intel’s Sandy Bridge-reeks, maar de processor vermorzelt zelfs op stock snelheid bijna alle oudere processoren, van zowel AMD als Intel zelf, in de meeste games. De 2300 kan nog een lange tijd mee.

Processorkoeler: Stock.
Dit systeem wordt tevens niet overgeklokt, waardoor we kunnen terugvallen op de stock koeler. Wederom geldt dat liefhebbers voor enkele tientjes een stille(re) koelen kunnen aanschaffen.

Moederbord: MSI H61MA-E35 (B3)
We hoeven niet te kiezen voor een luxueus moederbord, maar bij dit systeem verwacht je wel enkele features te hebben. Daarom kiezen we voor de MSI H61MA-E35 (B3), die SATA600 en USB 3.0 biedt, tegen een gunstige prijs. Het enige nadeel is dat het moederbord slechts twee geheugensloten kent, dus er is in de toekomst geen ruimte voor uitbreiding.

Geheugen: Corsair 8 GB DDR3 1600 MHz (2×4 GB)
We hebben geen behoefte aan supersnel geheugen, maar de prijs van geheugen op 1600 MHz is zo aantrekkelijk, dat we gelijk een kit van 8 GB aanraden, om precies te zijn de Corsair Vengeance-kit op 1,5 volt. De heatsinks en het lagere voltage zorgen voor koel en betrouwbaar geheugen.

Videokaart(en): AMD Radeon HD6950 / Nvidia GeForce GTX560 Ti
Aan de kant van AMD hebben we qua topper in het mid-range segment de HD6950, die vanaf 230 euro te verkrijgen is. Anderzijds is te kiezen voor de minder snelle, maar goedkopere HD6870. Nvidia staat linea recta tegenover deze kaarten met de rond 200 euro geprijsde GTX560 Ti, waarbij de non-Ti-variant ook een tikkeltje langzamer, doch goedkoper is en het op kan nemen tegen de HD6870.

Harddisk(s): Western Digital Caviar Green WD7500AARS (750GB)
Door de immens hoge prijzen is het momenteel erg lastig om een schijf te vinden voor dit systeem. De schijf die we normaal gesproken zouden kiezen, kent nu een torenhoge prijs, waardoor we moeten terugvallen op de eerder gebruikte Western Digital Caviar Green WD7500AARS. Deze kent weliswaar een SATA300-aansluiting, maar de grote cache van 64MB maakt het beestje aantrekkelijker dan concurrerende schijven, die veelal een 32 MB cache hebben of duurder zijn.

Optische drive(s): LiteOn IHAS124
We willen allemaal weleens een DVD’tje branden en dat kan voor nog geen twee tientjes. Bijna alle optische drives van tegenwoordig zijn goed, maar als we een aanrader moeten geven, dan is de LiteOn IHAS124 een voorbeeld. Eén van deze drives is voldoende voor het systeem.

Voeding: Corsair CMPSU-500CXV2
We kiezen wederom voor de Corsair CMPSU-500CXV2, want deze voldoet aan alle eisen om een HD6950 of GTX560 Ti van stroom te voorzien. Veel uitbreidingsruimte is er weliswaar niet, maar er kunnen nog gerust harde schijven en andere apparatuur aangesloten worden.

Behuizing: Cooler Master Centurion 534 Lite Black
We hebben voor de gekozen kaarten simpelweg iets meer ruimte nodig in de kast en de Cooler Master Centurion 534 Lite biedt dat. De behuizing is in verscheidene kleuren en vormen beschikbaar en biedt veel koelingsmogelijkheden en meer ruimte dan bijvoorbeeld de Cooler Master Elite 334U. Smaken kunnen echter verschillen, maar gelukkig zijn de meeste behuizingen rond de 50 euro voldoende voor dit systeem.

High-end (~ €1000-1250,-)
Processor: Intel Core i5 2500K
Een ware game-PC is overklokbaar en nog jarenlang supersnel. Als we aan deze eisen willen voldoen, dan komt de Intel Core i5 2500K automatisch aan bod. Deze topper van Intel draait met gemak op 4,0 GHz of hoger zonder ook maar een enkele voltageverhoging! De enthousiastelingen kunnen meer geld spenderen en kiezen voor een 2600K, die vier extra virtuele kernen biedt, die de houdbaarheidsdatum van het systeem aanzienlijk kunnen verlengen.

Processorkoeler: Scythe Mugen 2 Rev. B
Je kunt eventueel met de stock koeler aan de slag, mocht je niet verder willen dan ruwweg 4,0 GHz, maar de echte overklokkers hebben een uitstekende koeler nodig. Een voorbeeld hiervan is de Scythe Mugen 2 Rev. B, die met de stock fans beter presteert dan de Scythe Mugen 3 en daardoor beter presteert.

Alternatieven zijn de (minder stille) Corsair A70 en Noctua NH-D14, die ook goede prestaties afleveren. Anderzijds kan er door de echte die-hards gekozen worden voor de Corsair H80-waterkoelingkit, die geen onderhoud vereist, maar wel stil en heel efficiënt kan zijn.

Moederbord:
Dit systeem wordt gemaakt om nog jarenlang mee te gaan, dus een uitgebreid moederbord komt goed ten pas. We selecteren daarom de MSI Z68A-GD65 (G3), die SATA600, USB 3.0, SSD-caching en zelfs PCI-express 3.0 biedt. Met dit moederbord, en de kracht van een overgeklokte processor kun je nog jarenlang allerlei features benutten.

Daarnaast is dit moederbord erg koel, zijn er veel aansluitmogelijkheden en het overklokken verloopt vlekkeloos.

Geheugen: Corsair 8 GB DDR3 1600 MHz (2×4 GB)
We kiezen wederom voor de Corsair Vengeance-kit bestaande uit 8 GB DDR3 1600 MHz, want voor nog geen vier tientjes is dit gewoonweg fantastisch geheugen. Er is ruimte om over te klokken, het geheel blijft koel en dankzij het moederbord is er altijd nog mogelijkheid om uit te breiden naar 16 GB.

Videokaart(en): AMD Radeon HD6950 CrossFire / Nvidia GeForce GTX560 Ti SLI
Er zijn verscheidene manieren om uit je dak te gaan met dit systeem, als eerste met een SLI- of CrossFire-setup. Tweemaal een HD6950 of GTX560 Ti, die beiden erg aantrekkelijk geprijsd zijn hiervoor, bieden bijvoorbeeld nog jarenlang uitstekende prestaties. De volgende generatie videokaarten staat over enkele maanden voor de deur, dus degenen die liever afwachten, kunnen voorlopig ook zoet zijn met slechts één kaart. Dit bespaart direct 200 euro.

Harddisk(s): SSD-caching + willekeurige HDD
De prijzen van harde schijven zijn weliswaar gestegen, maar de SSD’s ondervinden dit gelukkig niet. Dit maakt het momenteel erg aantrekkelijk om het gebruik van SSD-caching te overwegen. De Vertex3-serie van OCZ is momenteel een aanrader te noemen, waarbij een 120 GB-variant, gepaard met bijvoorbeeld de eerder genoemde Western Digital Caviar Green WD7500AARS, snelheid en voldoende ruimte biedt voor de meesten. RAID 0 met gewoonlijke harde schijven is, nogmaals vanwege de prijzen, helaas niet meer te verwezenlijken.

Optische drive(s): LiteOn IHAS124
We willen allemaal weleens een DVD’tje branden en dat kan voor nog geen twee tientjes. Bijna alle optische drives van tegenwoordig zijn goed, maar als we een aanrader moeten geven, dan is de LiteOn IHAS124 een voorbeeld. Eén van deze drives is veelal voldoende, maar de enthousiaste gebruiker kan ook een bluray-drive overwegen of simpelweg een tweede DVD-drive indien gewenst.

Voeding: Corsair Professional Gold AX750
Voor een SLI- of CrossFire-setup met stevige kaarten is een uitstekende voeding vereist die ook nog eens jarenlang mee dient te gaan. De Corsair Professional Gold AX750 is niet de goedkoopste in zijn soort, maar deze voeding is volledig modulair, 80+ gecertificeerd en zeer stabiel. Ook toekomstige videokaarten kunnen gemakkelijk aangedreven worden.

Behuizing: Cooler Master CM 690 II Advanced
Om verzekerd te zijn van de ultieme koeling valt de keuze op de Cooler Master CM 690 II Advanced, een kast die veel ruimte biedt, gebruiksvriendelijk is en erg koel blijft onder alle omstandigheden.

Mocht je als enthousiaste lezer vragen hebben over deze systemen, kritiek willen leveren of persoonlijk advies behoeven, laat het ons weten!

 1.   
  Broodbeleg's avatar

  Vraag: Waarom geen cpu coolers? Zeker als ik een lager budget heb koop ik graag een cpu cooler om zo veel mogelijk uit mijn systeem, en dus euro’s, te trekken.

 2.   
  Jonah's avatar

  Ik heb daarom vermeld dat een nieuwe koeler niet per sé nodig is, maar als jij er toch één wenst, dan kun je voor een paar tientjes extra een koelertje halen. 😉

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Leuke systemen. Overigens hoor ik qua cpu cooler betere verhalen over de Scythe Mugen 2 (Rev. B, is (weer) leverbaar) dan de Scythe Mugen 3. Zelf heb ik een Zalman Performa welke ook goed z’n werk doet. Verder ben ik niet echt een processorkenner, maar is het niet een overweging om bij het goedkoopste systeem een AMD x4 955 te nemen ipv de huidige processor? Kost je max. 2 tientjes extra. 🙂

  Wordt dit trouwens een maandelijks iets? Of is dit nog een test? Ik zou het in ieder geval wel interessant vinden als er een keer in de zoveel tijd (1 á 2 maanden) weer zoiets langskomt. 🙂

 4.   
  Hitman047's avatar

  Wauw, GamersNET PC-advies. Goed bezig, Jonah! (e.a.) 😉

  Gaat dit een blijvend (maandelijks) onderwerp worden?

 5.   
  Jonah's avatar

  Oeh, als de Scythe Mugen 2 Rev. B weer beschikbaar is, dan wijzig ik het even. Daar heb je groot gelijk in!
  Wat betreft de CPU zou het inderdaad een mogelijkheid kunnen zijn. Iets meer cache en een iets hogere snelheid maken een klein verschil.

  Wellicht voor volgende maand. Want ja, dit wordt een maandelijks item! En deel gerust je mening over de configuraties. Samen kunnen we de beste systemen samenstellen. 🙂

 6.   
  jurian-s's avatar

  Is het ook niet handig om bij elk onderdeel te zetten hoe duur ze zijn?

 7.   
  Jonah's avatar

  mrwhite schreef, "Is het ook niet handig om bij elk onderdeel te zetten hoe duur ze zijn?"

  Dat is relatief lastig, want het ene onderdeel is goedkoper in de ene webshop, terwijl het andere onderdeel weer ergens anders goedkoop is.

 8.   
  -050- Critical's avatar

  mrwhite schreef, "Is het ook niet handig om bij elk onderdeel te zetten hoe duur ze zijn?"

  even richting tweakersnet knallen en je hebt de prijsjes ook waar het goedkoopst etc etc.
  OT heerlijk 2 jaar geleden had ik een ongelooflijk high end system, maar hij kan nu nog maar meekomen, de tijd gaat zo verschrikkelijk snel!

 9.   
  Wouter's avatar

  Super dit. Je hebt daar een paar goede PC’s samengesteld Jonah. 🙂

 10.   
  xX_Speed_Xx's avatar

  Tot hoeveel ghz kan je de intel i7 2600 makkelijk overclocken?
  Oja, hoeveel grafische kaarten moet ik voorzien als ik 3 schermen wil koppelen? Kwestie van er een beetje info over te hebben 😀

 11.   
  Jonah's avatar

  xX_Speed_Xx schreef, "Tot hoeveel ghz kan je de intel i7 2600 makkelijk overclocken?
  Oja, hoeveel grafische kaarten moet ik voorzien als ik 3 schermen wil koppelen? Kwestie van er een beetje info over te hebben 😀 "

  De 2600K is veelal makkelijk naar de 5,0 GHz te brengen, geschikt voor 24/7 gebruik, mits je goede koeling hebt.

  Voor drie schermen heb je in het geval van Nvidia twee kaarten nodig, want er worden per kaart maximaal twee beeldschermen ondersteund, terwijl je bij AMD slechts één kaart nodig hebt hiervoor.

 12.   
  timishier's avatar

  Jonah schreef, "

  ”mrwhite” schreef, "Is het ook niet handig om bij elk onderdeel te zetten hoe duur ze zijn?"

  Dat is relatief lastig, want het ene onderdeel is goedkoper in de ene webshop, terwijl het andere onderdeel weer ergens anders goedkoop is."

  je kunt miss doorlinken naar de pricewatch van tweakers 😉

 13.   
  xX_Speed_Xx's avatar

  Jonah schreef, "

  ”xX_Speed_Xx” schreef, "Tot hoeveel ghz kan je de intel i7 2600 makkelijk overclocken?
  Oja, hoeveel grafische kaarten moet ik voorzien als ik 3 schermen wil koppelen? Kwestie van er een beetje info over te hebben 😀 "

  De 2600K is veelal makkelijk naar de 5,0 GHz te brengen, geschikt voor 24/7 gebruik, mits je goede koeling hebt.
  Voor drie schermen heb je in het geval van Nvidia twee kaarten nodig, want er worden per kaart maximaal twee beeldschermen ondersteund, terwijl je bij AMD slechts één kaart nodig hebt hiervoor."

  klinkt mooi :D, bedankt!!

 14.   
  Jonah's avatar

  timishier schreef, "

  ”Jonah” schreef, "[quote=”mrwhite”].."

  Dat is relatief lastig, want het ene onderdeel is goedkoper in de ene webshop, terwijl het andere onderdeel weer ergens anders goedkoop is."

  je kunt miss doorlinken naar de pricewatch van tweakers 😉 [/quote]
  Iets met concurrentie. Dat gaat ‘m niet worden. 😛

 15.   
  Zeeha's avatar

  Heel erg interessant voor een PC-nood als ik ;).