Adobe stopt met ontwikkelen van Flash voor browsers van mobiele apparaten

Adobe stopt per direct met het ontwikkelen van de Flash plug-in voor internetbrowsers van mobiele apparaten. Voordat Adobe zelf het nieuws bevestigde, leek een e-mail van het bedrijf aan haar partners reeds ‘uitgelekt’ te zijn. De website ZDNet (waaroder de Belgische versie ervan) hadden de primeur en publiceerden stukken tekst uit de mail.

In de mail is onder andere te lezen dat Adobe meer zal gaan investeren in HTML 5, een alternatief op Flash waarvan Adobe in augustus dit jaar nog zei dat het prima naast Flash kon bestaan. Het zou aan de gebruiker zijn om een keuze te maken tussen de twee.

“Ons toekomstig werk met Flash op mobiele toestellen zal zich erop concentreren dat Flashontwikkelaars native applicaties kunnen ontwikkelen met Adobe Air voor alle belangrijke applicatiewinkels. We gaan Flash Player voor mobiele toestellen niet langer aanpassen voor de configuratie van nieuwe browsers, besturingssysteemversies of toestellen.”
Adobe geeft wel aan dat bepaalde licentienemers ervoor kunnen kiezen om er wél verder aan te werken en zo hun eigen implementaties uit te brengen. De huidige Android- en PlayBookconfiguratie blijft door Adobe ondersteund worden met ‘oplossingen voor kritieke bugs en beveiligingsupdates’.

Volgens de website Gamesindustry zouden de, gisteren aangekondigde, 750 gedwongen ontslagen bij het bedrijf te maken hebben met het stopzetten van de ontwikkeling van de Flash plug-in voor browsers van mobiele telefoons. Adobe heeft hier echter nog niet op gereageerd.

 1.   
  Hoepkoen's avatar

  Ik heb hier gemengde gevoelens over: Ik ben een iPhone-gebruiker en ben dus gewend om geen Flash te kunnen gebruiken, en ik heb hier ook vrij weinig last van gehad. Natuurlijk heb ik soms wel eens geïrriteerd gereageerd als ik weer eens op mijn scherm het volgende zag: “Install Adobe Flash Player to watch this video.” etc., maar Apple zei altijd dat Flash een veel te zware applicatie was om op een mobiel device te hebben, dus ik dacht dat ze wel gelijk hadden. Dit ook omdat verschillende mensen zeiden dat op bijv. een Samsung Galaxy Tab (waar volgens mij wél Flash op wordt ondersteund) het ontzettend fijn vonden dat ze nooit tegen limitaties opliepen. Reviewers zeiden toen ook dat het de Tab wel trager maakte. Misschien ziet Adobe iOS als zo’n groot platform dat ze Android feitelijk laten schieten… Voor mij maakt het in ieder geval niet uit 😀

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik vind het wel jammer ben echt een Android persoon vind het een geweldig besturings systeem voor mobiels( Persoonlijk vind ik het het beste systeem wat er is)
  Ik gebruikte het nog wel eens op dumpert ofzo maar ja helaas het gaat weg.

 3.   
  FishHookz's avatar

  Ik gebruik een iPod Touch dus ben gewend geen Flashplayer te hebben maar voor sommigen sites vind ik het wel jammer 🙁

 4.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Het gaat tog niet weg? ik heb nu mijn Galaxy S, met Flash erop. die behoud ik gewoon.
  maar adobe zelf word niet geupdate/upgrade. of lees ik het verkeerd?

 5.   
  MoonLight's avatar

  Yay, zo werkt het eens fatsoenlijk op mijn iPhone, iPad en Mac. 🙂