Het Dudeïsme, een nieuwe religie

The Big Lebowski is eindelijk in Nederland verkrijgbaar op blu-ray en de film heeft veel nieuwe, uitgebreide extra’s gekregen. Filmvoer voor de gigantische fanbase van the Dude en co. Nog steeds wordt er elk jaar in de V.S. een Lebowskifest gehouden. Voor de Amerikaanse blu-ray release kwam zelfs de gehele cast nog eens bij elkaar om de film met duizenden fans te bekijken.

Wie the Dude ziet als een voorbeeld kan zich online bekeren tot het dudeïsme. Deze religie bestaat al sinds 2005 en hanteert de quotes van the Dude. Deze zijn onlangs gebundeld in The Abide Guide, een zelfhulpboek dat samen met het eerder verschenen The Dude De Ching als een soort Bijbel gebruikt kan worden. Meer informatie vind je hier.

Het is zeker geen grap, er zijn zelfs enkele Nederlanders tot het geloof bekeerd. Hidde Boersma uit Utrecht loopt rond in zijn badjas en heeft al een sikje staan. Hij duikt in de wereld van the Dude als hij het moeilijk heeft:

Als je opgefokt bent, moet je aan The Dude denken. Ik vind troost bij The Dude. We moeten de humor serieus nemen.

Velen zien het taoïsme als een oudere vorm van het dudeïsme. Het meegaan met de stroming, de balans van de yin en yang zijn de belangrijkste kenmerken. Lao Tse, de oprichter van het Taoïsme, is trouwens een van de grote Dudes uit de geschiedenis. Andere groten zijn Jezus, Ghandi en Boedha maar ook Snoopy, Quincy Jones en Jeff Spicoli (Fast Times at Ridgemont High) zijn belangrijke dudeïsten.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren