Nieuwe column: 1138


Bekijk bovenstaande video voor een gepaste introductie van deze column

Het was 1971, het jaar waarin een jonge, nieuwe regisseur zijn eerste film uit wist te brengen. George Lucas toonde met THX 1138 een steriele toekomst waarin de mens niet meer is dan een nummer. Hij baseerde zijn film op zijn eigen schoolproject THX 1138-4EB, een vijftien minuten durende film die je hersens flink aan het werken zet. In THX 1138 (waarin Robert Duvall de titelrol speelt) zagen we naast een toekomst die niemand wil, ook de geboorte van een langlopende filmgrap. Een grap die tijdelijk bij Lucas bleef, maar daarna groter werd dan hij ooit had gehoopt.

Je hebt de grap waarschijnlijk al enkele kerel voorbij zien komen. Misschien staan er zelfs films in je eigen kast waar de grap in verwerkt is. 1138. Het is door de jaren meer geworden dan gewoon een cijfer. Het is een getal dat op veel plekken zijn opwachting heeft weten te maken en zorgt ervoor dat George Lucas fans en filmfreaks films vaker dan eens kijken wanneer ze horen dat het cijfer terug te vinden is. Natuurlijk is het cijfer te vinden in alle Lucas films. Of het nu op de achterkant van een Battledroid staat in Star Wars Episode I: The Phantom Menace, het celblok is van Princess Leia in Episode IV: A New Hope, of dat in Episode V: The Empires Strikes Back het order “send Rogues 10 and 11 to station 38” tijdens het grote gevecht op Hoth gegeven wordt, het cijfer weet steeds terug te komen.

George hield het niet alleen in zijn films, ook de Star Wars games die LucasArts op de markt heeft gebracht bevatten het magische cijfer. In Republic Commando speel je met RC-1138, in the Force Unleashed II is de code Talus Haroon 10-11-38, T.H., X voor 10, 1138. In de Obi-Wan game speel je tegen trainingsdroid 1138 en in X-Wing vs Tie Fighter vraagt Corvette 1138 voor hulp. Toch blijft het hier niet bij. Buiten Star Wars om is het cijfer te vinden op het nummerbord van een auto in de George Lucas film American Graffiti, roepen de Nazi’s in Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark “eins, eins, drei, acht” en heeft Indy in het boekje van zijn pa de aantekening MCXXXVIII staan. Een Romeinse schrijfwijze voor het bekende nummer.

De grap wist snel naam te krijgen en sindsdien nemen andere filmmakers het cijfer mee om hem te implementeren in hun eigen producten. Dit zorgt ervoor dat je het getal op de meest gekke plekken tegen kunt komen. Kijk eens naar wat Brain op het bord schrijft tijdens de intro van de Pinky and the Brain tekenfilm. Of bekijk de aflevering van Smallville eens, waar Lex Luthor bezig is met Project 1138. Toevallig is het net een aflevering waar Carrie Fisher (bekend als Princess Leia) ook in speelt. Sommige vondsten zijn echter wat moeilijker. Zo moet Ethan Hunt in de eerste Mission Impossible de code Bravo Echo 11 invoeren. BE11, maar wanneer het in spiegelbeeld te zien is steken daar toch de 1138 cijfers weer op. Ook Linus gebruikt de code in Ocean’s Eleven om richting de grote kluis te gaan. Daarnaast is het openingsshot in District 9, wat gefilmd is met een normale camera van een omstander van de gebeurtenissen, gefilmd om 11:38, zoals in beeld te zien is. In de game L.A. Noire is 1138 een grote aanwijzing op een oud pistool.

Stopt het daarbij? Nee, de grap is van George Lucas overgegaan naar games, andere films, series en ook comics en boeken. Clark Kent veranderd vaker dan eens naar Superman in kamer 1138 van de Daily Bugle. In de Clone Wars film, die tijdelijk in de bioscopen heeft gedraaid, speelt George Lucas met zijn eigen grap. Een droid krijgt het commando om te schieten op sector 1137, waarop de droid vraagt of dat wel helemaal klopt. Schiet hij dan niet net een tikkeltje mis? 1138 staat gelijk aan speurtochten door films en een hommage aan George Lucas en zijn eigenwijze eerste film. Nog steeds vinden we het cijfer terug in nieuwe films en zullen we het nog vaak tegen gaan komen in de toekomst. Filmmakers vinden altijd wel een manier om het getal ergens te gebruiken. Een grap, een hommage, een getal.

Wanneer je de volgende keer in de bioscoop zit en iemand op het scherm het getal 1138 hoort zeggen zul je dit niet afdoen als een standaard gegeven, maar weet je dat er meer achter zit. Het getal is letterlijk honderden keren gebruikt en waarschijnlijk zijn ze nog lang niet allemaal gevonden. Speur jij mee?

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren