Quantic Dream: tweedehands markt laat ons tien miljoen dollar mislopen

Ontwikkelaar Quantic Dream, vooral bekend van de PlayStation 3-game Heavy Rain, is van mening dat het bedrijf zeker vijf tot tien miljoen dollar mis is gelopen dankzij de tweedehands markt. Guillaume de Fondaumiere, mede-oprichter van het bedrijf, waarschuwt in een exclusief interview dat als er niet genoeg meer verdiend wordt, ontwikkelaars zullen stoppen met het maken van games.

De Fondaumiere toont echter ook sympathie; hij is van mening dat veel titels duur zijn. Dit is voor hem echter geen reden om de tweedehands markt goed te keuren. De recessie heeft een grote rol gespeeld in het opkomen van de tweedehands markt voor games, en zeker als het gaat om AAA-titels. Het liefst ziet hij dan ook dat ontwikkelaars en uitgevers samen een manier bedenken om dit ‘probleem’ op te lossen. Ze zouden hiermee immers ‘zichzelf in de voet schieten’.

Het zit de mede-oprichter vooral dwars dat hij behoorlijk wat inkomsten is mis gelopen. Zo meent hij dat de game Heavy Rain zeker twee miljoen exemplaren heeft verkocht, maar dat er drie miljoen mensen zijn die het gespeeld hebben. Dit betekent, volgens hem, dat er een miljoen mensen zijn die hem geen cent betaald hebben.

I can take just one example of Heavy Rain – we basically sold to date approximately two million units, we know from the trophy system that probably more than three million people bought this game and played it. On my small level it’s a million people playing my game without giving me one cent. And my calculation is, as Quantic Dream, I lost between €5 and €10 million worth of royalties because of second hand gaming.

 1.   
  FishHookz's avatar

  Dat is toch best wel veel geld 😮

 2.   
  grassyfuzz's avatar

  Sommige mensen willen het spel niet nieuw kopen omdat dat te duur is…

 3.   
  theis's avatar

  ik had heavy rain best willen halen, als ie voor de pc was uitgekomen.

 4.   
  timishier's avatar

  Lullig maar dat krijg je als je je spel voor (60) euro in de winkel legt

 5.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Dat is niks nieuws hoor, games worden al jaren 2ehands verkocht alleen nu komen er uitgevers met van die codes voor online en allemaal van die shit, en dus steekt de een de ander aan… 🙁

 6.   
  See4urSelf's avatar

  timishier schreef, "Lullig maar dat krijg je als je je spel voor (60) euro in de winkel legt "

  Waaaat een onzin. Leg hemvoor 30 de winkels in en hijwordt tweedehands verkocht voor 10/15 euro… Elke centdie een gamer (lees: mens) kan besparen, bespaart hij. Behalve de hardcoregamer, die wilt een nieuw exemplaar in huis, en die wil maar al te graag de volledige mep betalen.

 7.   
  Daniel Z's avatar

  Ze zouden hiermee immers ‘zichzelf in de voet schieten’.

  Kelsoooooooo! xD

  De tweedehands markt heb je op alle vlakken, ga je dat dan ook afstraffen? Dan moet je ook de kringloop eruit gooien, want die verkopen veel te dure tafels, stoelen, kasten en apparatuur voor een veel te lage prijs. Ik snap wel dat ze inkomsten missen, maar dit weten ze al zeker vijftien jaar; dan moet je dat incalculeren in je ontwikkelingsbegroting.

  Voor online games krijg je nu die online passes, dus dat is al één ‘oplossing’.

 8.   
  superdedupe's avatar

  wat willen ze nou? moet ik me schuldig voelen omdat ik games tweedehands koop en verkoop? nou dat gaat mooi niet gebeuren. belachelijke statement die ze zo naar buiten brengen.

  in plaats van dit kunnen ze beter een game maken die zo vet is dat gamers niet kunnen wachten op een tweedehands exemplaar. en als ze echt zo graag meer willen binnenharken maak de game dan multiplatform, zoals hierboven al eens is gemeld.

 9.   
  NightHawk's avatar

  Och hou toch je bek, bende dutsen die game developers.

 10.   
  Codename_black's avatar

  superdedupe schreef, "wat willen ze nou? moet ik me schuldig voelen omdat ik games tweedehands koop en verkoop? nou dat gaat mooi niet gebeuren. belachelijke statement die ze zo naar buiten brengen.
  in plaats van dit kunnen ze beter een game maken die zo vet is dat gamers niet kunnen wachten op een tweedehands exemplaar. en als ze echt zo graag meer willen binnenharken maak de game dan multiplatform, zoals hierboven al eens is gemeld."

  Hey, ik ben het voor de eerste keer helemaal met je eens!

  Ik ben trots op je! 😛

 11.   
  timishier's avatar

  See4urSelf schreef, "

  ”timishier” schreef, "Lullig maar dat krijg je als je je spel voor (60) euro in de winkel legt "

  Waaaat een onzin. Leg hemvoor 30 de winkels in en hijwordt tweedehands verkocht voor 10/15 euro… Elke centdie een gamer (lees: mens) kan besparen, bespaart hij. Behalve de hardcoregamer, die wilt een nieuw exemplaar in huis, en die wil maar al te graag de volledige mep betalen. "

  Dit maakt wel de drempel voor mensen die een game niet kopen omdat ze het geld niet hebben kleiner

 12.   
  MC TiM's avatar

  De beste man heeft in een aantal dingen gelijk maar roept ook de reinste onzin. Zo zullen ze zeker geld hebben misgelopen door de tweedehands markt, maar misschien hadden die gamers anders nooit Heavy Rain gespeeld en zullen toekomstige titels van deze uitgever wel meteen voor de volle mep kopen, dus zie dat als toekomstige inkomsten als je een beetje optimistisch bent. Mensen hebben wel betaald voor de tweedehands game alleen er is geen cent van in de broekzak van deze uitgever gekomen, en dat stoort hem. Tja, wat vervelend voor de man, net als dat volkswagen dealers het stoort als mensen een fiat kopen. De man doet de tweedehands markt overkomen als een soort illegaal circuit (jaah zonder inkomsten geen games meer blablabla, yeah right hoeveel wordt er wel niet omgezet in de game-business). O ja, dat hij vindt dat games goedkoper moeten is dan ook het enige lichtpuntje wat ik uit deze tirade kan opmaken.

 13.   
  Ken2BE's avatar

  Op een jaar koop ik misschien eens 2 a 3 games. Maar op een jaar speel ik er veel meer. Ik ruil ze gewoon altijd. Games zijn gewoon veel te duur 😡 Als ze ze nu een verkochten voor 30 euro. Dan zou ik er wel wat meer kopen. En dat die gamedevellopers maar eens hun mond maar eens gaan houden over de 2dehands markt 👿 Je hoord de automerken toch ook niet zagen dat hun autos veel meer 2dehands verkochten worden. Doe iets aan de prijs van games.

 14.   
  twoakrm's avatar

  als een game mijn intresse wekt dan wil ik de volle mep er voor betalen voor heavy rain heb ik de volle pond betaald omdat die game mij erg aansprak en ik geef toe deze game was het waard … 🙂