Analisten roepen Sony op tot prijsverlaging PlayStation Vita

In een krimpende markt voor handhelds en de recente forse prijsverlaging van de 3DS roepen analisten Sony massaal op om het prijskaartje van de PlayStation Vita naar beneden te trekken. Doet Sony dit niet, zo menen ze, dan riskeert het bedrijf een forse opdoffer.

Zo zegt Hideki Yasuda, een analist bij Ace Securities Co. het volgende:

Gamers are increasingly anticipating Sony to lower prices, especially after the 3DS cut. Sony is under major pressure to cut the price of the Vita or risk a major failure.
De goedkoopste versie van de Vita zou voor 250 euro over de toonbank moeten gaan en dat is fors hoger dan de nieuwe vastgelegde prijs van de 3DS. Daarnaast stelen Apple’s iOS-apparaten veel potentiële handheld-klanten weg. Bovendien krimpt de markt ook nog eens door de toenemende activiteiten op één apparaat, zo stelt Piers Harding-Rolls, een senior analist bij onderzoeksbureau IHS.
The market opportunity for specialist devices is shrinking rather than growing, because of the convergence of activities into a single device.
Ook Koki Shiraishi, analist bij Daiwa Securities Group Inc. meent dat de PlayStation Vita zonder prijsverlaging gedoemd is te falen. Hij verwacht dat in dat geval de PSV in de eerste twee jaar slechts de helft van de verkopen zal binnenslepen die de PSP jaren geleden wist te bereiken.

Sony weigert vooralsnog echter om aan een prijsverlaging te beginnen. Kazuo Hirai reageerde namelijk als volgt op de uitlatingen van vele analisten:

We have a very good product at a very affordable price. There’s no need to lower the price just because somebody else that happens to be in the video game industry decided they were going to.
Niet elke analist meent echter dat Sony aan een prijsverlaging dient te denken. Shiro Mikoshiba, werkzaam bij Nomura Holdings Inc. stelt namelijk het volgende:
The customers Sony is targeting with its Vita are those willing to spend a lot of money. That’s a valid strategy even if the volume’s low as long as it can sustain the higher price.
Gamers reageerden tijdens de bekendmaking van de prijs van de PlayStation Vita opgelucht. De kracht van het apparaat liet namelijk menigeen in de waan dat er een veel hogere prijs aan vast zou komen te zitten. De prijsverlaging van de 3DS zet echter alles weer in ander perspectief.

Ben jij nog steeds van plan om de Vita te kopen begin volgend jaar, of neig je er eerder na om de scherp afgeprijsde 3DS in de nabije toekomst aan je collectie toe te voegen?

Laat het ons hieronder weten!

  1.   
    tebannet's avatar

    Ik koop geen handheld meer.
    MIjn PSP wordt toch alleen op vakantie gebruikt.

  2.   
    Leon's avatar

    Voor de directe verkoopcijfers zou het het slimst zijn om de prijs te verlagen, maar is dat niet een te groot risico? Want wat als het nog geen verkoopsucces blijkt? Dan maken ze geen winst op de korte termijn en winst op de lange termijn blijft dan ook uit.

  3.   
    M@tthijs's avatar

    L30N schreef, "Voor de directe verkoopcijfers zou het het slimst zijn om de prijs te verlagen, maar is dat niet een te groot risico? Want wat als het nog geen verkoopsucces blijkt? Dan maken ze geen winst op de korte termijn en winst op de lange termijn blijft dan ook uit."

    Winst op de korte termijn zal sowieso niet worden behaald. Sony verdient de meeste kosten terug door de verkoop van first-party titels en na een bepaalde tijd zullen de dalende kosten van de onderdelen ervoor zorgen dat er ook op de hardware winst kan worden gemaakt.

    En om winst te maken op first-party titels zal er een substantieel aantal gamers in het bezit van de PSV moeten zijn, om zodoende een game te kunnen aanschaffen. Om die reden denk ik dat een prijsverlaging wellicht verstandig is voor Sony.

  4.   
    el_loco's avatar

    ik koop toch die playstation vita ´´Freaking Awesome´´! 😀

  5.   
    Extremegamer's avatar

    als die maar komt 😀

  6.   
    fabiankok's avatar

    de 3ds is een lachertje, die gaat de eventuele aankoop van de Vita voor mij echt niks veranderen. En ik vind de prijs eigenlijk al erg scherp lijken kijkend naar de specs, dus ik ben tevreden zo-

  7.   
    NoSkiLL's avatar

    Mijn geld staat er al klaar voor, LET IT COME!!
    Cant wait

  8.   
    Daniel Z's avatar

    Zelf vind ik 250 euro een prima prijs, zeker voor de mogelijkheden die de Vita biedt. Het klopt dat de markt aan het veranderen is met de komst van tablets en smartphones waar steeds meer op gegamed wordt, maar als een handheld genoeg goede games kan bieden, blijft dat toch een stapje voor.

    Tenminste, zo zie ik het. Het schrikt mij in ieder geval niet af een Vita te kopen. Die komt sowieso in huis.

  9.   
    Rijstekorrel's avatar

    Zelf ga ik hem ook niet meer halen want zal hem toch amper gebruiken, Ik vind het zonde om hem amper te gebruiken voor games had ik bij me psp ook want de games komen zo goed als altijd ook op de console dus dan speel ik het liever daar op.

  10.   
    cool ice's avatar

    als je kijkt naar wat de Vita allemaal kan, vind ik de prijs niet slecht hoor. tuurlijk, het is een hoop geld, maar het apparaat is ook gewoon awesome!

    en dat die mensen zich zoveel aantrekken van de prijsverlaging van 3DS, PSvita is iets heel anders dan de 3DS, vooral op het gebied van games.

    dus ik ben het met sony eens dat ze de prijs zo houden, vooral als je kijkt naar hoe de mensen reageerden toen op de persconferentie de prijs werd onthuld. (het luidste applaus van de hele persconferentie)

  11.   
    DeAdSeYe's avatar

    M@tthijs schreef, "

    ”L30N” schreef, "Voor de directe verkoopcijfers zou het het slimst zijn om de prijs te verlagen, maar is dat niet een te groot risico? Want wat als het nog geen verkoopsucces blijkt? Dan maken ze geen winst op de korte termijn en winst op de lange termijn blijft dan ook uit."

    Winst op de korte termijn zal sowieso niet worden behaald. Sony verdient de meeste kosten terug door de verkoop van first-party titels en na een bepaalde tijd zullen de dalende kosten van de onderdelen ervoor zorgen dat er ook op de hardware winst kan worden gemaakt.
    En om winst te maken op first-party titels zal er een substantieel aantal gamers in het bezit van de PSV moeten zijn, om zodoende een game te kunnen aanschaffen. Om die reden denk ik dat een prijsverlaging wellicht verstandig is voor Sony."

    Dit is toch bij de meeste console’s/handhelden wat uit komen? De eerste periodes moeten ze het inderdaad van software hebben totdat de productie van de console omlaag gaat. Zie het wel zitten met de prijsverlaging, maar vergeet niet wat ze missen door de prijsverlaging, moeten ze straks ook weer extra terug verdienen. Tenzij er meer mensen de Vita gaan halen en ook daadwerkelijk games aanschaffen!