Eerste blik satan voor de verfilming van Paradise Lost

Paradise Lost van John Milton is één van de grootste meesterwerken in de geschiedenis van de dichtkunst. Het vertelt het verhaal van de oorlog tussen het leger van God en de opstandige engelen, onder aanvoering van Lucifer. Lucifer, die na zijn zondeval door het leven zou gaan als Satan, was de rechterhand van God, maar kwam in opstand toen God de mensheid steeds meer macht gaf ten koste van de engelen.

Met die mensheid loopt het echter ook niet goed af en dit vormt het tweede deel van het gedicht. Daarin wordt namelijk de bekende zondeval van Adam en Eva beschreven, gevolgd door hun verdrijving uit de Tuin van Eden. Overigens lijkt het erop dat dit deel van het verhaal uit het script zal worden weggelaten, als we af mogen gaan op onderstaande synopsis:

Lucifer and Michael, God’s greatest archangels, share the bond of extraordinary friendship until God produces his greatest creation: Man. Unable to remain subservient to God if it means bowing down to humanity, Lucifer begins his dark descent and is cast out – only to plot his revenge.
Over de film is nog weinig bekend, behalve dat Alex Proyas (I. Robot; Knowing) de regie op zich zal nemen en dat Bradley Cooper de rol van Lucifer zal vertolken.

Het wordt de eerste verfilming van Paradise Lost, maar het verhaal van de oorlog tussen God en Lucifer is al veelvuldig op het toneel te zien geweest. Onze ‘eigen’ Joost van den Vondel schreef al in de 17e eeuw, omstreeks dezelfde tijd dat Milton zijn gedicht schreef, een toneelstuk getiteld Lucifer.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren