Gamersnet.nl

Hackersbeweging Anonymous bedreigt nu ook medewerkers van Sony

Anonymous is een beweging van hackers die onlangs nog in het nieuws was omdat ze binnen enkele uren de websites van zowel PayPal als Mastercard volledig plat legden. De leden van de groep hebben een idealistisch doel, namelijk “vrijheid”. Vrijheid van informatieverspreiding, vrijheid van meningsuiting, alles dat te maken heeft met dit onderwerp. Eerder vandaag meldden we je al dat, nadat Sony besloot PlayStation 3-bezitters die gebruikmaken van custom firmware van het PlayStation Network te verbannen en meerdere rechtszaken tegen Geohot aan te spannen, Anonymous vond dat de grens gepasseerd was. Daarom stuurden ze vannacht een videobedreiging naar Sony, die ze overigens gelijktijdig op YouTube plaatsten. Enkele quotes uit het filmpje:

It has come to our attention that you have decided to interfere in the free flow of information. We will not stand for this.

[…]

You have abused your customers for obtaining and using jailbreak software. Now you will feel the wrath of anonymous.

[…]

Your official websites will be taken offline, including the PlayStation Store. These attacks will continue until we are completely satisfied with the outcome. We do not forgive greedy companies. We do not forgive the denial of the free flow of information.

In de video gaf Anonymous aan zowel het PlayStation Network als alle PlayStation-gerelateerde sites in het bezit van Sony offline te zullen halen. Maar het is niet bij enkel bedreigingen gebleven: Playstation.com was het overgrote deel van de dag onbereikbaar en ook het PlayStation Network lag er tijdelijk uit. Sony gaf aan dit zelf te hebben gedaan wegens “sporadisch onderhoud”, maar de problemen waren vrijwel onmiddellijk opgeëist door de hackers van Anonymous.

Inmiddels heeft Anonymous een eigen tak opgericht die zich volledig zal focussen op PlayStation. Deze afdeling heet SonyRecon en heeft aangegeven PlayStation-medewerkers persoonlijk aan te willen pakken met DOX-aanvallen. Kort gezegd houdt dit in dat ze iemands identiteit willen achterhalen: zijn naam, adres, telefoonnummer, IP en e-mail, maar ook foto’s en familieleden. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de personen te stalken (SonyRecon geeft als voorbeeld dat ze het doelwit mails kunnen sturen waarin de voormalige partner meldt een SOA te hebben). Bovendien beweert SonyRecon een succesvolle aanval te hebben gepleegd op de website van het advocatenkantoor dat Sony’s rechtszaak behandelt.

Dat het hier niet om loze bedreigingen gaat is inmiddels wel duidelijk. De vraag is echter: hoe ver is Anonymous bereid te gaan? De tijd zal het leren, maar wij houden jullie in ieder geval op de hoogte. Geïnteresseerden kunnen de videobedreiging hieronder bekijken.