Jaffe: ‘Volgende generatie consoles laatste ronde’

Oud-ontwikkelaar van de God of War-reeks en oprichter van studio Eat Sleep Play, David Jaffe, heeft zich uitgelaten over de toekomst van spelcomputers. Jaffe meent namelijk dat de volgende generatie consoles, de ‘PlayStation 4’ en de ‘Xbox 720’ de laatste consoles worden in de vorm die we kennen.

“I think there will be really big f***ing games for them. I’m just guessing, but I think the next generation of consoles will be the last of that current form of console, where you go to a store and buy your $60 games.”
David Jaffe is ervan overtuigd dat we ‘fucking grote’ games kunnen verwachten waar we de huidige prijs voor betalen. Daarna is het over voor de home consoles. Dan zullen we vooral games spelen op de iPhone en andere gadgets en zal tevens het ‘cloud-gaming’ groots worden. Mogelijk hoeven we dan alleen maar één apparaat aan te schaffen en hebben we een snelle internetverbinding nodig om games te streamen.
“When you play a game, you get one of two things or both. You either get amazing gameplay, amazing experience and immersion, or you get both. The gameplay, which is the most important thing, the consumers have shown they don’t care where they get it.

They’ll get it on their iPhone, on their old mobile phone playing Snake, World of Warcraft, or Call of Duty. Gameplay travels very easily. The spectacle doesn’t, you have to be on the high-end consoles for those.”

Ook zegt hij nog dat we of een geweldige gameplay willen, of een fantastische ervaring, ofwel allebei. Daarbij maakt het echter niet uit waar we deze gevoelens vandaan plukken. Gamers spelen net zo makkelijk games van Steam, iTunes of andere online mogelijkheden als games die we in de winkel kunnen kopen.

Nee, volgens Jaffe is het na de volgende generatie over en uit voor de vaste concurrerende consoles en wordt de hele strategie omgegooid. Wat denken jullie?

  1.   
    ckerigon's avatar

    Oke ik vind alles prima, maar hell no ik wil niet in de toekomst alles digitaal kopen :S..

  2.   
    GENERAL_DS's avatar

    het zou best kunnen maar ik vind dat je nu toch echt te ver in de toekomst kijk.

  3.   
    Extremegamer's avatar

    dit mag wel zo zijn, maar is dat dan geen reden om dan naar de pc te verhuizen? de pc die je altijd kunt upgrade en up2date kunt houden. de console schaf je 1 keer aan (hoop je dan), en dat scheelt in de portomonee ook. maar als de grote bedrijven het disc systeem laten vallen en overgaan op digitaal, dan valt te verwachten dat ze een maandelijkse prijs gaan vragen (iets wat nu al is met XBL en PSNplus). maar dan kun je er ook niet omheen omdat offline gamen niet meer mogelijk is. je hebt dan altijd een goede internetverbinding nodig om te kunnen streamen, iets wat meer dan de helft ook niet altijd heeft. Om dit te lanceren zou geen probleem zijn mits de aanschaf kosten van de console dan laag zijn, maar sony kennende vraagt dan weer een gepeperde 400 euro of meer! en microsoft zal denken dat ze dat er ook uit zouden kunnen halen. en dan is het moment voor mij rijp om naar de pc te verkassen. veel meer opslagruimte, in sommige opzichten goedkoper dan de console, en je kunt je pc up2date houden zoals ik eerder al vermeldde.

  4.   
    MrFakeSmile's avatar

    wat een bord voor z’n kop, ik wil geen games spelen op zo’n klein schermpje van de iphone….. doe mij maar gewoon een controller in mn handen coor mn 32 inch tv scherm 👿

  5.   
    MaTriX's avatar

    Glazen bol kijken kan iedereen.

  6.   
    MrFakeSmile's avatar

    ja idd, zou wel willen weten hoe andere ontwikkelaars hier over denken

  7.   
    JonsoN's avatar

    Haha, gamen op een I-phone…. 🙄

  8.   
    FRENZY 14's avatar

    voorlopig voor mij nog de console… 😉

  9.   
    Kenneloth's avatar

    Denk dat die ergens wel gelijk heeft. Kijk steam hoeveel gebruikers die heeft, en in amerika heb je tegen woordig OnLive of hoe het mag heten waar je games stream. Digitaal kan nog goedkoper dan dat het nu is want hoe je het ook bekijkt digitaal is goedkoper geen verpakking helemaal niks. Dus ja hij heeft hier zeker een punt.

    MAAR! Laten we niet te ver in de toekomst kijken.

  10.   
    timishier's avatar

    als ze steam 30% goedkoper maken dan zie ik een mooie toekomst voor het digitaal distributie platform:lol:
    maar cloudgaming zie ik nog niet zo snel gebeuren aangezien lang niet iedereen een snelle internet verbinding heeft en er nog steeds grote problemen mee zijn zoals inputlag 🙁

  11.   
    Kpyne's avatar

    ckerigon schreef, "Oke ik vind alles prima, maar hell no ik wil niet in de toekomst alles digitaal kopen :S.. "

    ja helemaal gelijk, 1 fout in het systeem ofso en alles is boem weg…

  12.   
    matdriks's avatar

    Je kan nu onmogelijk kijken waar de industrie heen gaat.
    De technologie en het vertrouwen van de consumenten is te labiel om zie iets te kunnen beoordelen.
    Dit is gewoon natte vinger werk.

    Ik zie cloud gaming wel gebeuren. Maar niet voor alle landen.
    Ze zullen in amerika wel starten.
    Onlive.com is een bedrijf dat het al doet. Maar het gewoon te duur vind ik.

    Mijn natte vinger werk is: dat steam als eerste met goede cloud gaming komt.

  13.   
    HardCoreGamer™'s avatar

    Kpyne schreef, "

    ”ckerigon” schreef, "Oke ik vind alles prima, maar hell no ik wil niet in de toekomst alles digitaal kopen :S.. "

    ja helemaal gelijk, 1 fout in het systeem ofso en alles is boem weg…"

    Precies, of één hacker hoeft dat systeem maar te hacken, en ze hebben al je creditcard gegevens ect… 🙁
    Ik heb één game online gekocht, en dat is Battlefield Bad Company 2 op Steam. En daar had ik al moeite mee.

  14.   
    Kenneloth's avatar

    Kpyne schreef, "

    ”ckerigon” schreef, "Oke ik vind alles prima, maar hell no ik wil niet in de toekomst alles digitaal kopen :S.. "

    ja helemaal gelijk, 1 fout in het systeem ofso en alles is boem weg…"

    Doemdenker -_- Het valt allemaal wel reuze mee denk je dat bedrijven als Steam, Gog of whatever geen backup hebben. Vind dat wel heel makkelijk denken kennelijk geen verstand van technologie. En wat bedrijft hacken zo als ik zei ze hebben echt wel gehoord van BACKUP zo makkelijk gaat dat allemaal niet zo’n bedrijf heeft dagelijks met fouten te maken en alles staat toch nog op steam? Neem Blizzard als voorbeeld. Damn hoeveel servers crashes enzovoort daar al niet hebben plaats gevonden en er is nog steeds een wow database. Dus mensen niet zo doemdenken graag.

  15.   
    Kenneloth's avatar

    Mensen hebben zo weinig vetrouwen in technologie these days -_- Echt jammer steam bijvoorbeeld is geweldig vooral de weekend deals 12 euro 4 top titels waaronder Far Cry 2 en Assasins Creed. En wat betreft hacker ik heb nog NOOIT een hacker of dergelijke op me systeem gehad hoor mensen om mij heen zeuren nou sorry als jij gewoon normaal met de zooi omgaat en geen rare dingen doet is er niks aan de hand. En steam zal echt wel beveiligd zijn tegen Hackers of een eventueele crash anders zou het niet zo goed lopen want steeds meer bedrijven gaan over op digitaal. Vind digitaal veel beter geen CD of wat dat kapot gaat. Als ik alles wat ik had op CD had kon ik het allemaal niet meer kwijt.

  16.   
    cool ice's avatar

    hm.. ik vind al die voorspellingen van dat soort lui eigenlijk maar onzin. we zien het vanzelf wel. en wat moet er dan komen als de consoles weg zijn? nee hoor, consoles moeten blijven.

  17.   
    Exiardia's avatar

    Ik wil niet de huidige soort games (denk bijv aan Black ops waar alles draait om reactiesnelheid) op een telefoon gaan spelen met een touchscreen als bediening. Ok, de ipod touch/iphone/ipad zijn leuk om op te spelen, maar het is alleen maar leuk met echte casuals (zoals Cut the rope/Angry Birds) ik kan me echt niet voor stellen hoe het leuk kan zijn om op een touchscreen shooters te spelen

  18.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Ik heb niet eens een Iphone 😥

  19.   
    Fabianb's avatar

    GamerGames™ schreef, "

    ”Kpyne” schreef, "[quote=”ckerigon”].."

    ja helemaal gelijk, 1 fout in het systeem ofso en alles is boem weg…"

    Precies, of één hacker hoeft dat systeem maar te hacken, en ze hebben al je creditcard gegevens ect… 🙁
    Ik heb één game online gekocht, en dat is Battlefield Bad Company 2 op Steam. En daar had ik al moeite mee.[/quote]

    Dan moet je toch echt wat gaan oefenen want online kopen is al razend populair 😛

  20.   
    zbuiserd1970's avatar

    nou ik ben benieuwd wat de toekomst brengt maar wat is nou mooier met een controller in je hand en een groot beeld voorje????? 😳 🙄

  21.   
    Kenneloth's avatar

    Fabianb schreef, "

    ”GamerGames™” schreef, "[quote=”Kpyne”].."

    Precies, of één hacker hoeft dat systeem maar te hacken, en ze hebben al je creditcard gegevens ect… 🙁
    Ik heb één game online gekocht, en dat is Battlefield Bad Company 2 op Steam. En daar had ik al moeite mee."

    Dan moet je toch echt wat gaan oefenen want online kopen is al razend populair 😛 [/quote]

    Helemaal mee eens! Ik zei al eerder dat mensen iets meer vertrouwen moeten krijgen in systemen als Steam en dergelijke.