Producer wil The King’s Speech censureren

In The King’s Speech speelt Colin Firth koning George VI, die zijn stotteren onder controle probeert te krijgen. Dat gaat met vallen en opstaan en: veel gescheld. Dankzij het vele vloeken heeft de film een ‘R’ waardering gekregen wegens grof taalgebruik. Dit houdt in dat jongeren onder de 17 de film niet mogen zien zonder begeleiding van een volwassene.

De film kreeg twaalf Oscarnominaties en Harvey Weinstein, producent van The King’s Speech, wil de film nu in gecensureerde vorm uitbrengen. Wat hem betreft wordt er geknipt totdat de film een lagere leeftijdsgrens krijgt opgelegd. Dit met het oog op het potentiële publiek, want Weinstein ziet ook graag jongeren tot de bezoekers behoren. Zo hoopt hij optimaal te profiteren van de naamsbekendheid ten gevolge van de nominaties.

In het Verenigd Koninkrijk kreeg The King’s Speech een lagere leeftijdsgrens opgelegd, namelijk twaalf jaar en ouder. Als reactie op de goede cijfers van de film daar zei Weinstein:

The British numbers are huge because the rating lets families see the movie together. Tom [Hooper, director] and I are trying to find a unique way to do this that keeps his vision of the movie.
Enkele maanden terug reageerde Weinstein woedend toen zijn film Blue Valentine een strenge rating kreeg. Hij weigerde te censureren en ging met succes in beroep tegen de rating. Bij zijn nieuwste film denkt hij hier duidelijk anders over.

The King’s Speech is vanaf 17 februari in Nederland te zien. In de oorspronkelijke versie overigens, dus mét een scheldende koning van Engeland. We zijn wel wat gewend…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren